22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Şemdinli davası askere havale

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 2 yıldır devam eden Şemdinli davasında mahkeme heyeti, Yagıtay 9. Dairesi'nin davayı bozma gerekçesi olan görevsizlik kararına uyarak dosyayı Van Jandarma Asayiş Komutanlığı'ndaki askeri mahkemeye göndermeyi kararlaştırdı.


Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitapevi'nde 5 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen bombalama olayı ile ilgili açılan davanın duruşmasına Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Saat 14.45 sıralarında başlayan davanın duruşmasına 39 yıl 10 ay 27'şer gün ağır hapis cezasına çarptırılan ve Van Askeri Cezaevi'nde bulunan astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ile Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan PKK itirafçısı Veysel Ateş katıldı.

Bombalama eyleminin meydana geldiği Umut Kitapevi sahibi Seferi Yılmaz ile olayda hayatını kaybeden Zahir Korkmaz'ın eşi Hamide Korkmaz ve patlamadan yaralı olarak kurtulan Metin Korkmaz da mahkemede hazır bulundu.


Mahkeme Başkanlığı'nı Mehmet Ekinci yaparken, üye olarak Müslüm Uzun ile Serdar Ergün ve iddia makamını ise Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman temsil etti. Hazırladığı mütalayı okuyan iddia makamı, sanıkların suçun terörle mücadele kapsamında işlediklerini ve bu kapsamda işlenen tüm suçların yargılanmasının askeri mahkemelerce yürütülmesi gerektiğini kaydetti. İddia makamı Kocaman, dosyanın Van Askeri Mahkemesi'ne gönderilmesi gerektiğini kaydetti.


Yaklaşık 3 saat süren ve tarafların savunma yapmaları şeklinde geçen duruşmaya verilen 10 dakikalık aranın ardından mahkeme, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 8 Mayıs 2007 tarihli bozma ilamına uyarak, CMK'nın 250. maddesiyle yetkili Van Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliği'nin 3 Mart 2006 tarihli iddianamesinde sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve Veysel Ateş hakkında, 'Devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak', 'Adam öldürmek', 'Adam öldürmeye tam teşebbüs etmek' ve 'Suç işlemek için
anlaşmak' suçlarından dolayı açılan kamu davasında mahkemelerinin görevsizliğine karar verdi. Suçun araştırılması ve mevcut durumunu dikkate alarak, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, Yargıtay temyiz yolunun açık olmak üzere yargılanmanın yapılması için dosyayı Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı'ndaki askeri mahkemeye göndermeye karar verdi.


Yapılan duruşmanın ardından Adliye Sarayı'nda çıkan müdahillerin avukatlarından Van Bölge Baro Başkanı Ayhan Çabuk, dosyanın daha önce Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce görevsizlik kararıyla yerel mahkemeye iade edildiğini hatırlattı. Askeri mahkemeye gönderilmesi yönünde vuku bulunan dosyaya direnen mahkeme heyetinin değişmesiyle birlikte yeni heyetin Yargıtay'ın bozma kararını uyduğunu ifade eden Çabuk, dosyanın askeri mahkemeye gönderildiğini belirtti.

İha
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2007 Cumartesi 01:14:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?