15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Şemdinli hakimleri yer değiştirdi

Şemdinli davasına bakan Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri başka illere atandı. Van'da görev süreleri dolan hakimlerin atanma için kendilerinin istekte bulundukları öğrenildi.

Adli yargı yaz kararnamesi çıktı. Türkiye çapında bin 499 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi.

Kararnamede görev yeri değiştirilenler arasında Şemdinli davasıyla gündeme gelen Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi başkanı ve üyeleri de var.

Başkan İlhan Kaya Bakırköy hakimliğine atandı. Üyelerden Ferhat Erbaş Bursa'da, Muharrem Ballı ise Ordu'da görevlendirildi.

Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin Yargıtay'ın bozma ilamına uymamasının ardından yapılan itirazı değerlendiren Van 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nden Vahit Baltacı'nın da görev yeri değişti. Baltacı Adana'da görevlendirildi.

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Şemdinli iddianamesini hazırlayan Ferhat Sarıkaya'yı meslekten ihraç ettiği inceleme kapsamında yer alan Van Cumhuriyet Başsavcı vekili İbrahim Özer de Kocaeli'de görevlendirildi.

Özer'in başsavcı vekiliyken Cumhuriyet savcılığına atanması dikkat çekti.

Şemdinli'de ne oldu?

Şemdinli'de 9 Kasım 2005'te eski PKK'lı Seferi Yılmaz'a ait bir kitabevi bombalanmış, patlamada Mehmet Zahir Korkmaz adlı bir kişi hayatını kaybetmiş, beş kişi yaralanmıştı.

Olayın faili olarak yakalananların kimlikleri, Türkiye'de derin devlet tartışmasını yeniden gündeme taşımış, hazırlanan iddianameyle ilgili tartışmalar da savcı Fethat Sarıkaya'nın görevden ihracıyla sonuçlanmıştı.

Kitabevine bombayı attığı öne sürülen bir kişinin sığındığı otomobil halk tarafından durdurulmuş ve içindeki üç kişi (PKK itirafçısı Veysel Ateş ile astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz) tartaklanarak polise teslim edilmişti.

Aynı gün otomobilde keşif yapan savcı ve CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın üzerine de ateş açılmış, bir kişi de burada ölmüştü. Ateş açan kişinin uzman çavuş Tanju Çavuş, olayda ölen kişinin de Ali Yılmaz olduğu belirlenmişti.

Keşif sırasında, astsubaylara ait olduğu belirtilen sivil arabanın bagajında üç kalaşnikof, el bombaları, resmi evrak ve Hakkari ile ilçelerinin haritası ve bir isim listesi bulunmuştu. Listede bombanın patladığı kitabevinin üzerinin kırmızı kalemle çizildiği belirlenmişti.

Olaydan bir gün sonra PKK itirafçısı Veysel Ateş, kitabevine bomba attığı gerekçesiyle tutuklanıp cezaevine konurken, astsubaylar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Şemdinli'de patlamanın ardından yaşanan olaylar Yüksekova ve Hakkari'ye sıçramış ve Yüksekova'daki güvenlik güçleriyle gösterilen arasında yaşanan çatışmada üç kişi ölmüştü.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesinde, yerel mahkeme kararının eksik soruşturma ve esastan bozulmasını talep etmişti.
Ajanslar
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2007 Cuma 01:53:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?