19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Şemdinli iddianamesinin laneti!

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yargı mensubu üyeleri, Şemdinli olaylarında Org. Büyükanıt'ı suçlayan Van Savcısı'nın meslekten kovulmasına karar verdi.

Şemdinli olaylarında Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt'ın adının geçtiği iddianamenin yarattığı deprem sürüyor. TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonu'na iddianameye katkı yapan ifadelerde bulunan Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un görevden alınmasından sonra, olayı soruşturan ve iddianameyi hazırlayan Van Savcısı Ferhat Sarıkaya da meslekten kovuldu.

BAKAN GİRMEDİ
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) dün, Genelkurmay'ın suç duyurusunda bulunduğu ve "gittiği yere kadar gitsin" açıklaması yaptığı Şemdinli olayları Savcısı hakkındaki dosyayı görüşmek üzere toplandı. 3 saat süren toplantıda 1'e karşı 6 oyla "meslekten ihraç" kararı çıktı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "siyasi etki" eleştirilerine yol olmamak için oylamaya girmedi. Yerine oylamaya katılan yedek üye Nuri Yılmaz ise "ihraç" oyu verdi.

Kurul'un diğer üyeleri Mehmet Acar, Yaşar Engin Selimoğlu, Sinan Tunca, Çetin Zongör de bu yönde oy kullanırken, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga "kınama" cezası isteyip, karara muhalefet şerhi koydu. Kurul, ihraç kararını Hakimler ve Savcılar Yasası'nın 69'uncu maddesine dayandırdı. Bu madde, hakim ve savcıların mesleklerinin, şerefini, onurunu, itibarını ve nüfuzunu bozmaları halinde meslekten ihraç edilmelerini öngörüyor.

4 GEREKÇE ETKİLİ OLDU
SABAH'ın aldığı bilgiye göre kararda gerekçe etkili oldu:

BÜYÜKANIT'I SUÇLADI: Kurul, Sarıkaya'nın, Org. Büyükanıt ile diğer komutanlar hakkında görevsizlik kararı verdiği halde, iddianamede suçlamasını yanlış buldu.

ALTINDAĞ'I DİKKATE ALDI: Savcı'nın işadamı Mehmet Ali Altındağ'ın Büyükanıt'ı suçlayan ifadelerini Şemdinli Komisyonu'ndan alıp, iddianamede geniş yer vermesi "yetkiyi aşmak" olarak değerlendirildi.

ASKERLERİ SORGULADI: Kurul, Sarıkaya'nın, askerleri sorgulamasını da ilgili soruşturma yetkisini aşmak olarak niteledi.

GİZLİ DİREKTİFİ AÇIKLADI: Savcı'nın, TSK'nın gizli belgelerinden olan Emniyet Asayiş ve Yardımlaşma Direktifleri'ni (EMASYA) açıklamasını ve yazışmalarda istihbaratçıların açık kimliklerini vermesini disiplin suçu olarak değerlendirdi.

BAKAN DA İTİRAZ EDEBİLİR
Hâkimler ve Savcılar Yasası'na göre Savcı ve Adalet Bakanı bu kararın yeniden görüşülmesini talep edebilecek. Bu istemi de yine aynı Kurul değerlendirecek. Karar değişmezse, Sarıkaya'nın buna da itiraz hakkı var. Bu itiraz ise, Kurul'un 5 yedek üyesinin de katılacağı 12 kişilik üst kurulda değerlendirilecek. Üst kurul da itirazı reddederse ihraç kararı kesinleşmiş olacak. Süreç tamamlanıncaya kadar açığa alınan Sarıkaya, ihracı kesinleşirse, avukatlık bile yapamayacak. HSYK, Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan ve Başsavcıvekili İbrahim Özer hakkında ise disiplin yönünden herhangi bir işleme yer olmadığına ilişkin soruşturma raporunu da değerlendirdi ve yeni müfettişlerce yeniden inceleme istedi.

Sabah
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2006 Cuma 05:55:21
Güncelleme :22 Nisan 2006 Cumartesi 14:13:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?