19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Şemdinli raporu hazır

Meclis Şemdinli Araştırma Komisyonu taslak raporunu hazırladı. Raporda, Şemdinli'de yaşanan olayları, askeri mercilerle veya devletin diğer güvenlik kurumlarıyla ilişkilendirmenin hukuki bir fantazi olacağı belirtildi.

Komisyon, olayları tüm çıplaklığıyla tesbit edemediğini açıkladığı raporda, "at izi it izine karışmıştır. İzler takip edilememekte, Nereye ulaştığı tesbit edilememektedir" denildi.

Taslak raporda, Şemdinli'de yaşanan ve şüpheli olarak nitelendirilen beş patlama olayında, devletin meşru kurumlarının ilişkisi olduğuna yönelik bir bulguya rastlanılmadığı belirtildi.

'Jandarmada gayri kanuni oluşum yok'

Raporda, "9 kasım 2005'te Umut Kitabevi'nde meydana gelen patlamanın şüphelisi olan ve hala tutuklu bulunan bazı askeri personelin görevlendirilmelerinden yola çıkarak bölgedeki kimi kuşkulu bombalama olaylarını belirli bir merkezden yönetilen, bazı askeri mercilerle ilişkilendirmek suretiyle açıklamaya kalkışmak hukuki bir fantazi olacaktır" denildi.

Raporda ayrıca, "komisyonumuz Jandarma teşkilatı içinde böyle bir gayri kanuni oluşuma ilişkin bir bulguya ulaşamamıştır" ifadesini kullandı.

Taslak raporda komisyonun, devletin diğer güvenlik birimleri içinde merkezi bir yapı oluştuğuna ve hukuk dışılığa izin verecek illegal bir örgütlenme olduğuna ilişkin bir bulguya rastlanmadığı belirtildi.

Raporda, ancak komisyonun araştırmalarında olayları tüm çıplaklığıyla görmesinin mümkün olmadığı da vurgulandı.

'İzler takip edilemiyor'

Raporda, olaylar tam olarak aydınlandığı zaman sorumluluğun PKK'ya ait olmasının süpriz yaratmayacağının da altı çizildi.

"At izinin, it izine karıştığı sezinlenmektedir" denilen raporda, "izler takip edilememekte, nereye ulaştığı kestirilememektedir. Sisli bir ortamda iz sürülmektedir. Komisyonumuz tam bir kararlılıkla olayların tümünü PKK terör örgütünün yaptığını teslim edememektedir" ifadeleri kullanıldı.

Patlamalar konusunda hala davanın sürmekte olduğu belirtilen raporda, olaylarda adı geçenler hakkında bilgi verilmekle yetinildiği, bir hüküm kurulmasının yargının taktirine bırakıldığı kaydedildi.

Hakkari İl Jandarma Komutanlığı'ndan istenen bazı belgelerin 'kanunen yasak ve sakıncalı' olduğu gerekçesiyle gönderilmediğine dikkat çekilen raporda, Seferi Yılmaz'a, gelecek kargo paketi konusunda bilginin paylaşılmaması, işbirliği zaafiyeti olarak nitelendirildi.

Taslak raporda, Şemdinli İlçe Emniyet Müdürü Tacettin Aslan'ın, Seferi Yılmaz'a gelecek paket hakkındaki açıklamaları 'yalan' diye tanımlanarak, Aslan hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulması önerildi.

Taslak rapor, milletvekilleri tarafından tartışılıp son şekli verilip oylandıktan sonra kesinleşecek.

Şemdinli olaylarının gelişimi

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 kasım 2005 günü eski PKK'lı Seferi Yılmaz'a ait kitabevi bombalanmıştı. Bir kişinin öldüğü, beş kişinin de yaralandığı olaylarla ilgili PKK itirafçısı Veysel Ateş ile astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz bir otomobilde halk tarafından yakalanarak polise teslim edilmişti.

Uzman çavuş Tanju Çavuş da keşif heyeti astsubayların kullandığı otomobilde inceleme yaparken ateş açmış, bu olayda da Ali Yılmaz adlı kişi ölürken, beş kişi de yaralanmıştı.
.
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2006 Çarşamba 09:42:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?