22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Şener: Zamanaşımı Haziran’da

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, aralarında Dursun Uyar’ın da bulunduğu 11 YİMPAŞ yöneticisi hakkındaki cezaların zamanaşımı süresinin Haziran ayında dolacağını açıkladı.

Anavatan Partisi Diyarbakır Milletvekili Muhsin Koçyiğit'in soru önergesini, Sermaye Piyasası Kurulu İkinci Başkanı Turan Erol'un bilgi notuyla yanıtlayan Şener, Yimpaş Holdingin 2004 yılı sonu itibariyle ortak sayısının 28 bin 807 olduğunu belirtti.
Yimpaş Holdingin, yurtdışından toplanan paraların transferlerini banka, özel finans kurumu ve şirket çalışanları aracılığıyla gerçekleştirdiğini ifade eden Şener, soru önergesine verdiği yanıtta ayrıca, Yimpaş Holding ve halka açık şirketleri hakkında SPK tarafından yapılan suç duyuruları sonucu açılan kamu davaları ve sonuçları hakkında bilgi verdi.
Buna göre, Yimpaş Holding ve halka açık şirketlerinin yöneticileri hakkında ''izinsiz halka arz'', ''gerçeğe aykırı bilgi verme'', ''SPK uzmanlarına bilgi ve belge vermeme'', ''izinsiz aracılık faaliyetlerinde bulunma'', ''imzada sahtecilik'' gibi iddialarla açılan 9 ayrı davada, ilgili mahkemeler Şartla Salıverilme Yasası uyarınca, davaların kesin hükme bağlanmasının ertelenmesine karar verdi.

''HAZİRAN 2007'DE ZAMAN AŞIMI DOLACAK''
Yimpaş İhtiyaçın, ''İzinsiz halka arz faaliyetinde bulunması'' gerekçesiyle yönetim kurulu üyeleri Dursun Uyar, Mithat Erbek, Mehmet Ali Lekesiz, S. Metin Yücel, Mustafa Güleç, Mustafa Dağ, Atilla Çoban, Bayar Demir, Muti Yavuz, Tevfik Aslan ve Yaşar Keskin hakkında, Yozgat 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 26 Aralık 2006 tarihinde, 2'şer yıl hapis, 10'ar bin YTL adli para cezasına hükmetti. Bu davada zaman aşımının süresi Haziran 2007 tarihinde dolacak.
Yine Yimpaş İhtiyaç A.Ş'nin, ''Sermaye artırımının izahnamede belirtilen esaslara uygun olarak yerine getirilmediği'' gerekçesiyle Dursun Uyar'ın da aralarında bulunduğu 11 sanık hakkında, Yozgat Sulh Ceza Mahkemesince 31 Ocak 2006 tarihinde 7 bin 605'er YTL adli para cezası verildi. Karar, sanık vekili tarafından temyiz edildi. Bu davada zaman aşımının süresi de Haziran 2007 tarihinde sona erecek.

DEVAM EDEN DAVALAR
Yimpaş İhtiyaç A.Ş'nin ''izinsiz aracılık faaliyetinde bulunulduğu'' gerekçesiyle 21 Mart 2002 tarihinde Yozgat Asliye Mahkemesinde, Uyar'ın da aralarında bulunduğu 74 kişi hakkında açılan davada sanıklar hakkında beraat kararı verildi. SPK tarafından 20 Mayıs 2003'te temyiz yoluna gidildi. Temyiz talebi, Yargıtay 7. Ceza Dairesi tarafından kabul edilerek, kararın bozulmasına hükmedildi. Bunun üzerine Yozgat 2. Asliye Ceza Mahkemesinde açlan davada, yargılama devam ediyor.
Yimpaş Grubu şirketleri ile Yimpaş Yozgat İhtiyaç Maddeleri Pazarlama ve Ticaret A.Ş. bünyesinde bulunan Sivas Mağazası Müdürü Ömer Günaydın hakkında ''izinsiz halka arz'' ve ''izinsiz aracılık faaliyetlerinde bulunma'' iddiasıyla yapılan suç duyurusuna savcılık tarafından takipsizlik kararı verildi. Alınan karara ilişkin SPK tarafından yapılan itirazla ilgili inceleme sürüyor.
Yimpaş Verwalltungs GmbH ile yapılan hisse takası çerçevesinde, Yimpaş Holding, Yimpaş Gıda ve Yimpaş Yozgat İhtiyaçın zarara uğratılması nedeniyle adı geçen şirketlerin yönetim kurulu üyeleri Dursun Uyar, Abdullah Örnek, Mehmet Kaplan, Şükrü İbiş, İdris Kartal, Muzaffer Halcı, Mustafa Teoman Turan, Hakan İlyas Aydoğan, Bayar Demir, Kadir Şöhret, Atilla Çoban, Ahmet Koçak, Mehmet Ali Lekesiz, Salih Metin Yücel, Mustafa Dağ, Mehmet Muti Yavuz ve Atay Çoban hakkında, Yozgat 2. Asliye Ceza Mahkemesinde açlan dava da devam ediyor.
Karden İthalat ve İhracat Mümessillik İnşaat Taahhüt A.Ş'ye verilen kefaletler nedeniyle Yimpaş Holding A.Ş. ve Yimpaş Yozgat İhtiyaç Maddeleri Pazarlama ve Ticaret A.Ş'nin zarara uğratılması nedeniyle Yimpaş Holding A.Ş. yönetim kurulu üyeleri Şahin Saygı, Şükrü İbiş, Yahya Öcal, Musa Narin ve Yimpaş Holding Ankara Temsilcisi Metin Şimşek hakkında Yozgat 2. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan dava sürüyor.

YİMPAŞ'IN İŞTİRAKLERİ VE BAĞLI ORTAKLARI
Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, soru önergesine verdiği yanıtta, Yimpaş Holding'in SPK kayıtlarında bulunan en yakın tarihli iştirak listesi ve bu iştiraklerin sermaye miktarlarına ilişkin bilgilere de yer verdi.
SPK'nın 30 Eylül 2004 tarihli kayıtlarında, Yimpaş Holding'in 36 şirketteki iştirak tutarı 48 milyon 238 bin 904, Yimpaş Gıda AŞ'nin iştirak tutarı 37 milyon 157 bin 338, Yimpaş İhtiyaç A.Ş'nin 113 milyon 901 bin YTL olmak üzere toplam 199 milyon 297 bin 323 YTL olarak belirlendi.

Milliyet internet
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2007 Cumartesi 14:55:48
Güncelleme :13 Ocak 2007 Cumartesi 15:03:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cumhur IP: 88.243.76.xxx Tarih : 13.01.2007 16:59:42
Zaman aşımı sayesinde Mesut yılmaz suçunu kabul ettiği halde serbest bırakılmadı mı? Dokunulmazlık sayesinde insanlar ceplerini doldurmadı mı? Yakında dokunulmazlık sayesinde BAŞBAKAN bile olan çıkar görürsünüz... Zaman aşımı Dokunulmazlık gibi gereksiz şeyler oldukca ALLAH korkusu olmayan yetim hakkı yiyen dahaaa çookkk çıkar... ATATÜRK uyansa görse ülkenin halini hepsinin yüzüne tükürürdü heralde...