23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

'Serseri kurşun' genelgesi

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, son günlerde silahlı kutlamalarda ölen ya da yaralananlarının sayısının artması üzerine, bireysel silah kullanımı ile ilgili valiliklere genelge göndererek, halkı bilgilendirici kampanyalar düzenlenmesini istedi.

Genelgede, valiliklerden, belediye başkanları, muhtarlıklar, resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin bir araya getirilerek silahla ateş etme olaylarına karşı kampanya açılması, müftülerin de bu durumu vaazlarında işlemesi istendi.

Bu tür olayların, kamuoyunda kötü bir sosyal olgu haline dönüşmesinin, Türkiye hakkında olumsuz bir imajın oluşmasına sebep olduğu ifade edilen genelgede, ''ülkemiz kaynaklarının gereksiz yere sarf edildiği de bilinen bir gerçektir'' denildi.

Genelgede ayrıca, bu tür olaylarda cezaların yeni yasayla artırıldığı belirtilirken, alınan önlemlerin gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Genelge ile valiliklerden istenen diğer başlıklarsa şöyle:

Belediye başkanları, muhtarlıklar, resmi kurum ve kuruluşlar ilesivil toplum örgütleri bir araya getirilerek, silahla ateş etme olaylarına karşı kampanya açılması, olumlu yönde kamuoyu oluşturulması yönünde çalışmalar yapılması,

Bu kampanyalara destek olmak üzere her türlü eğitim ve kültürel etkinliklere destek olunması,

Müftülükler kanalıyla inanç sistemiyle de bağdaşmayan bu durumun vaazlarda işlenmesi,

Bu konuda yapılan çalışmaların kamuya duyurulup, maledilmesi amacına yönelik olarak medya kuruluşları ile gönüllü işbirliğine gidilmesi,

Ruhsatlı silah sahiplerinin atış ihtiyaçlarının karşılanması için resmi kuruluşların poligonlarının uzman eğiticiler nezaretinde kurallar dahilinde kullanmalarına olanak sağlanması

'Ruhsat yargı denetiminde verilsin'

ANAVATAN Partisi Şanlıurfa Milletvekili Turan Tüysüz ve arkadaşları geçtiğimiz çarşamba günü TBMM Başkanlığı'na silah ruhsatlarının yargı denetiminde verilmesi yönünde bir kanun teklifi sunmuştu.

Kanun teklifi, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkındaki Kanun'un bazı maddelerinde değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Teklife göre silah taşıma ruhsatı devam eden TBMM üyeleri, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarları, Savunma Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Müsteşarları görevleri bittikten sonra durumu ruhsat aldıkları makama bildirecek.

Silah verilebilecek kişilere sınırlama getiren teklife göre ateşli silahlar sadece şu kişilere verilebilecek:

Cumhurbaşkanı
Başbakan
Silahlı Kuvvetler mensupları
MİT ve Emniyet Teşkilatı mensupları
Özel güvenlik birimlerinin kendi kanunlarına göre silah taşıyabilecek elemanları
Hakim ve Savcı sınıfından olanlar

Bakanlar Kurulu tarafından çıkartılacak yönetmelikle belirlenecek esaslara göre Emniyet Müdürlüğü'nün görüşü, Cumhuriyet Savcısı'nın olumlu mütalaası ve Sulh Ceza Hakimi'nin kararı ile bu kişilere silah verilebilecek.

Teklif ayrıca şunları öngörüyor:

Kanuna aykırı olarak ateşli silahlar ile bunlara ait mermileri satın alan/taşıyan/bulunduranlar hakkındaki bir yıldan üç yıla kadar olan ceza iki yıldan beş yıla çıkarılacak
3 bin liradan 5 bin liraya kadar ağır para cezası ise yakalanan silahın CİF değerinin (Mal bedeli, sigorta, taşıma bedeli) beş katına çıkarılacak
Verilen hapis ve para cezaları tecil edilemeyecek
Suçun tekrarı halinde, cezanın üst sınırı uygulanacak
Teklif kanunlaşırsa Bakanlar Kurulu'nca altı ay içinde çıkarılacak yönetmelikle birlikte bütün taşıma ve bulundurma ruhsatları hükümsüz kalacak
Bir yıl içinde yönetmelik hükümleri kapsamında yeniden şartlara uyanlara hakim izni ile ruhsat verilecek

Teklifi veren milletvekilleri teklifle silah ruhsatı şartlarının ağırlaştırılması ve yargının denetiminde gerçek nedenlere dayalı ruhsatların verilmesinin amaçlandığını belirtti.

Son olarak, 1 eylülde, Sakarya'nın Hendek ilçesinde 8 yaşındaki çocuk tüfekle oynarken 12 yaşındaki kardeşini vurarak öldürdü.

1 eylülde ayrıca, İzmir'de iki grubun silahlı kavgası sırasında evinin önünde oturan 9 yaşında bir çocuk vuruldu. Hastaneye kaldırılan Damla Bulut, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Adana'da da 1 eylülde tabancayla cadde ortasında havaya ateş açan 32 yaşındaki Firdevs Özel, çevrede paniğe neden oldu. Gözaltına alının Özel'in kullandığı tabancanın kurusıkı olduğu belirlendi.

Silahı geceleri kendini korumak için taşıdığını söyleyen Özel, çekim yapan gazetecilere de bağırdı.

28 ağustosta da Malatya'da yakınlarının kına gecesine katılan Galatasaray Üniversitesi son sınıf öğrencisi 22 yaşındaki Begüm Kartal, başına kurşun isabet etmesi sonucu ölmüştü.

Begüm Kartal'ın bir gün önce 23'üncü yaş gününü kutladığı ve üç gün sonra son sınıfı okumak için Fransa'ya gitmeye hazırlandığı ifade edildi.

24 ağustosta Gaziantep'te üç aylık hamile bir kadın, yoldan geçen bir otomobilden havaya ateş açılması sonucu yaralanmıştı. Kurşunun omuriliğine ulaşması sebebiyle kadının kısmi felç olduğu ve karnındaki bebeğin de alınabileceği belirtilmişti.

20 ağustosta da, Denizli'de bir kına gecesi sırasında havaya ateş açılması sonucu kurşunlardan biri, annesinin kucağında oturan İbrahim Dalkılınç'ın başına isabet etmişti.

Ağır yaralanan Dalkılınç, Denizli Özel Sağlık Hastanesi'ne kaldırılmış ancak kurtarılamamıştı. Görgü tanıkları jandarmaya verdikleri ifadede, İbrahim Dalkılınç'ın vurulduğu sırada en az 10 kişinin aynı anda havaya ateş açtığını söylemişlerdi.

Samsun'un Bafra ilçesinde geçtiğimiz mayıs ayında yapılan bir düğünde de havaya rastgele ateş açılması sonucu yaşlı bir kadın yaralanmış, kucağında oturan altı yaşındaki torunu ise hayatını kaybetmişti.

Olaydan sonra yakalanan zanlı Z.Y., çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

İzmir'in Yeni Foça beldesinde 7 temmuz 2003 gecesi meydana gelen bir başka olayda da iki buçuk yaşındaki Alistair Grimason hayatını kaybetmişti.

Bir kafede çıkan tartışmada havaya ateş açılmış, Daimi Akyüz'ün silahından çıkan kurşunlardan biri bebek arabasında uyuyan iki buçuk yaşındaki Alistair'ın vücuduna isabet ederek ölümüne yol açmıştı. Daimi Akyüz, 36 yıl ağır hapis cezasına çarptırılmıştı.

CNNTURK
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 12:24:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?