19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

SETA’dan Kürt devleti uyarısı

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı, Irak raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’nin, Kuzey Irak’ta uzun vadede bağımsız bir Kürt devleti kurulması ihtimaline karşı hazırlıklı olması gerektiği vurgulandı. 

Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya tarafından hazırlanan raporun öneriler bölümünde, Türkiye’nin yeni bir Kuzey Irak politikası tanımlaması gerektiği belirtildi. Raporda, Kuzey Irak’ta bir Kürt devleti kurulması ihtimali de hesaba katılarak, Güneydoğu meselesini çözüme kavuşturacak girişimlerde bulunulması gerektiği kaydedildi.

Türkiye’nin mevcut türkmen politikasını devam ettiremeyeceği savunulurken, “Bir Şii Türklük politikası geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı devreye sokulabilir” denildi.

Kerkük’ün statüsü konusundaki çabaların aksatılmadan sürdürülmesinin önerildiği raporda, Türkiye’nin, beklentileri dışındaki bir çözüm ihtimaline hazırlıklı olması gerektiği de kaydedildi.
Raporun tanıtıldığı toplantıya katılan Irak Başbakanı Caferi’nin özel temsilcisi Abdurrezzak El-Kazimi, zor bir dönemden geçmesine rağmen Irak’ta olumlu gelişmeler yaşanmakta olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Irak Özel Temsilci Yardımcısı Michael Von Der Schulenburg ise uluslararası toplumun tek ses olması ve Irak’taki siyasi süreci desteklemesi gerektiğini ifade etti.

NTV
Yayın Tarihi : 3 Mart 2006 Cuma 16:22:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?