22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Sezer, gurbetçilere sahip çıktı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler'e bir mektup göndererek, Almanya Federal Meclisi'nde kabul edilen ve bu ülkede yaşayan Türkler aleyhine ayrımcı unsurlar içeren Göç Yasası'nı onaylamaması talebinde bulundu. Almanya'da yaşayan 3 milyon Türkün bu ülkeye Alman ulusunun çağrısıyla gittiğini hatırlatan Sezer, yeni yasanın uluslararası insan hakları sözleşmelerine aykırılık içerdiği yönündeki uzman görüşlerine de mektubunda yer verdi.


Başta aile birleşimi kapsamında gidenler olmak üzere Türk vatandaşlarının Almanya'ya kabulü ve Alman vatandaşlığına hak kazanmalarının önüne büyük engeller getiren Göç Yasası, 7 Temmuz'da Eyaletler Meclisi tarafından kabul edilerek Köhler'in onayına sunulmuştu. Türkler aleyhine ayrımcı unsurlar içeren yasanın değiştirilmesi için yürütülen diplomatik çabalardan sonuç alamayan Türkiye, Sezer'in mektubuyla son bir girişimde daha bulundu.


Önceki gün Köhler'e bir mektup gönderen Sezer, şu mesajları iletti:


SİZ ÇAĞIRDINIZ: Ülkenizde yaşayan Türk kökenli 3 milyon kişi Alman ulusunun çağrısıyla Almanya'ya göçtüler. Bu insanlar kendi emek ve gayretleriyle 40 yılı aşkın bir süredir hem ülkenizin kalkınmasına katkıda bulunuyorlar hem de iki ülke arasındaki köklü ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkilerin en önemli unsurunu oluşturuyorlar. Pekçok alanda Almanya'da önemli başarılar sağladılar. Önemli bölümü de Alman toplumuna uyum sağladı. Kalanların uyumu için gösterdiğimiz ortak çaba da önemlidir.


KUŞKULAR HAKLI: Son zamanlarda yaşanan çok sayıda Türk kökenli vatandaşımızın Alman vatandaşlıklarının iptal edilmesi, Türkçe anadil derslerine Alman tarafınca verilen desteğin kademeli olarak kaldırılması ve nihayet Göç Yasası'nda yapılan değişiklikler gibi olumsuz gelişmeler vatandaşlarımız arasında haklı kuşku ve tereddütlere yol açtı.


İNSAN HAKLARINA AYKIRI: Dışişleri Bakanlığımız, Göç Yasası'nda öngörülen değişikliklerin özellikle Türk vatandaşlarını etkilediği düşüncesini ifade etmiştir. Almanya'da yaşayan Türklerin örgütleri ile pek çok uzman da yeni yasayla getirilen değişikliklerin BM İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin, Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin ve Ekonomik Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi’nin hem ayrımcılığın önlenmesi hem de aile birliğinin korunmasına yönelik çeşitli hükümlerine aykırılık oluşturduğu düşüncesindedir.


YENİDEN DEĞERLENDİRİN: İşaret ettiğim bu görüşler doğrultusunda Göç Yasası'nı yeniden değerlendirmenizi isterim. Bu yönde karar alınması halinde Türkiye olarak gerekli her türlü katkıyı sağlamaya hazırız.

UTKU ÇAKIRÖZER/milliyet
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2007 Cuma 16:23:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?