28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Sezer'den HAMAS'a tavır

Türkiye-İsrail siyasi ilişkilerinde yeni bir adım atılıyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, resmi bir ziyaret için yarın İsrail’e gidiyor. Türkiye’nin geleneksel denge politikasına uygun olarak Filistin’i de ziyaret edecek olan Sezer, Hamas hükümeti ile görüşmeyecek. Sezer’in ziyaretinin Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’ı güçlendirmeyi amaçladığı yorumu yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Sezer, iki günlük bir ziyaret için yarın İsrail’e gidecek. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin Ankara ziyaretinin hemen ardından gereçekleşecek gezi sırasında Sezer, Türkiye’nin Ortadoğu sorununun taraflarına ilişkin geleneksel denge politikasına uygun olarak Filistin’e de geçecek.

Ancak Sezer’in, Filistin’de sadece Yönetim Başkanı Mahmut Abbas ile görüşecek olması, gezinin "ilginç" yönlerinden birini oluşturacak. Sezer’in bu yöndeki kararında, Hamas hükümetinin oluşturulmasından önce Ankara’yı ziyaret eden Hamas heyetine verilen "mesajlar" doğrultusunda hiç bir adım atılmamasının etkili olduğu belirtiliyor.
     
İSRAİL’DEKİ GÜNDEM

2003 yılının Temmuz ayında Türkiye’yi ziyaret eden İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav ile Cumhurbaşkanı Sezer arasında yapılacak görüşmelerde Ortadoğu sorunu, ikili ilişkiler ve İran konusu üzerinde durulacağı belirtiliyor.

Hamas heyetinin Ankara ziyaretine büyük bir tepki gösteren ancak daha sonra bu ziyaretin ikili ilişkileri bozmasına izin verilmeyeceğini ifade ederek "geride kaldı" diyen İsrail’in, Sezer’in Hamas ile görüşmemesini olumlu değerlendirdiği ifade ediliyor.

YOL HARİTASININ ÖNEMİ

Cumhurbaşkanı Sezer, İsrail’deki görüşmeler sırasında İsrail ve Filistin’in "barış içinde yanyana yaşaması" gereğini vurgularken bu çercevede "Yol Haritası" ve BM’nin ilgili belgelerinin taşıdığı öneme vurgu yapacak.

Türkiye’nin Ortadoğu sorununun barışçıl çözümüne katkıda bulunmaya hazır olduğunu dile getirecek olan Sezer’in ayrıca, Filistin’e yönelik insani yardımın bölgeye ulaştırılması konusunda İsrail’in işbirliğinin gerektiğine işaret etmesi de bekleniyor.

Halen 2.5 milyon dolar düzeyinde seyreden ikili ticaret hacmi ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi üzerinde durulacak olan ziyaret sırasında İran nükleer programı sorunu üzerinde de durulacağı ifade ediliyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Livni’nin Ankara ziyareti sırasında Abdullah Gül, Türkiye’nin "nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge"yi istediğini belirterek İsrail’e de mesaj vermişti.
      
FİLİSTİN’DEKİ GÖRÜŞMELER

Cumhurbaşkanı Sezer’in, Filistin’de yapacağı görüşmenin, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas’a destek anlamına geleceği ifade ediliyor. Türkiye’nin de Abbas’ın güçlendirilmesi gereğine inandığı belirtiliyor. Sezer’in Türkiye’nin Filistin’e ilişkin pozisyonunu aktarırken İsrail’in tanınması ve Hamas öncesi dönemlerde yapılan anlaşmalara saygı gösterilmesini isteyeceği kaydediliyor.

Bu arada, Abbas’ın, Filistin halkının karşılaştığı sorunlara dikkat çekmesi, Sezer’in ise, Türkiye’nin insani yardımları sürdüreceği mesajını vermesi bekleniyor.
     
Milliyet
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2006 Pazartesi 14:29:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?