19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Sezer'den Lozan açıklaması

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Lozan Antlaşması ile Sevr Antlaşması'nın uygulanmasına olanak verilmeden, Türkiye'nin, Yüce Atatürk öncülüğünde Ulusal And sınırları korunup, çağdaş bir devlet olarak yükselmesinin yolunun açıldığını belirtti.

Sezer, Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanmasının 83. yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Yüce Atatürk'ün önderliğinde uzun süren savaşımlar sonucu kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türk Ulusu'nun bağımsız yaşama kararlılığının ve çağdaş yaşam seçiminin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından varlığına göz dikilen ve yok edilmek istenen Türk Ulusu'nun, Atatürk'ün çevresinde bağımsızlık ülküsüyle kenetlenerek inanılmazı başardığını, yurdunu parçalamak isteyenlere en güzel yanıtı verdiğini vurgulayan Sezer, şöyle devam etti:

"Askeri alanda kazanılan zaferle haklılığını kanıtlayan Türk Ulusu, savaştan kısa süre sonra imzalanan Lozan Antlaşması'yla başarısını taçlandırmış, barışa bağlılığını göstermiş, önemli kazanımlar elde etmiştir. Ulusal sınırları içinde yeni Türk Devleti'nin doğuşunu müjdeleyen Lozan Barış Antlaşması, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu belgeleri arasında yer almaktadır.

Lozan'da Batılı ülkelerle eşit konumda masaya oturan Türkiye, askeri zaferini ve yeni Türk Devleti'nin varlığını tüm dünyaya kabul ettirmiştir. Böylelikle, Antlaşma kurallarıyla sınırları saptanan Türk Devleti'nin ekonomik ve siyasal bağımsızlığı, ülkesi ve Ulusuyla bölünmez bütünlüğü, uluslararası düzeydeki eşitliği ve egemenliği, hukuksal ve siyasal yönden tüm dünyaca tanınmıştır.

Antlaşma ile bağımsız bir devletin kabul edemeyeceği ayrıcalıklara son verilmiş, en önemlisi Sevr Antlaşması bir daha gündeme gelmemek üzere yok edilmiştir. Unutulmamalıdır ki bir barış antlaşması olarak anılmasına karşın Sevr ile Türklere yaşama hakkı tanınmaz ve ülkenin paylaşılması öngörülürken, Lozan ile Sevr'in uygulanmasına olanak verilmeden, Türkiye'nin, Yüce Atatürk öncülüğünde Ulusal And sınırları korunup, çağdaş bir devlet olarak yükselmesinin yolu açılmıştır."

Cumhurbaşkanı Sezer, Türk tarihi için olduğu kadar dünya tarihi için de büyük önem taşıyan Lozan Barış Antlaşması'nın, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan benzer anlaşmalardan bugün geçerliliğini ve güncelliğini koruyan tek belge olduğuna dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye'nin, laik ve demokratik yapısından, bağımsızlığından, egemenlik haklarından ödün vermeden, Atatürk ilke ve devrimleri ışığında gelişme çabalarını sürdüreceğini belirterek, "Yurtta barış ve dünyada barış" ilkesi doğrultusunda bölgesinde ve dünyada barış ve istikrar ögesi olma konumunu güçlendireceğini kaydetti.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2006 Pazartesi 02:48:36
Güncelleme :24 Temmuz 2006 Pazartesi 03:08:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?