19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Sharm Em Sheikh görüşülecek

İsrail'in Gazze'ye 23 gündür sürdürdüğü saldırının sona ermesi için bugün Mısır'da yapılacak ateşkes görüşmelerine Başbakan Erdoğan değil Gül'ün gittiği merak konusu oldu. Ankara kulislerinde başından beri İsrail'e sert çıkışlar yapan Erdoğan'ın görüşmelerde gerilimi artırmasından korkulduğu için bu yönde bir tercih yaptığı yorumları dile getirildi. Ancak Erdoğan Brüksel'e giderken bu iddialara yanıt verdi. İşte konuşmasından satırbaşları:

AB ile ilişkilerimizin geldiği noktayı değerlendirmek ve üyelik sürecimizin ilerlemesini hızlandırmak amacıyla muhataplarımızla temaslarda bulunmak üzere Brüksel’e hareket ediyoruz.

Görüşmelerimizde krize çözüm arayışlarında işbiliği ile başta Gazze’deki durum olmak üzere bölgemizdeki ve dünyadaki sorunlar üzerinde duracağız.

Ziyaretimde dışişleri bakanımız, devlet bakanlarımız ve üst düzey bürokratlarımız bana eşlik edecek.

Aslında bu kadar daha önceden verilmişti. Sayın Cumhurbaşkanımız Mısır’daki toplantıya katılacak.

Bugün de bizim Belçika’da planlanmış oradaki kardeşlerimizle bir buluşmamız var.

AB Komisyonu Başkanı Barroso ile 14 – 15 Kasım 2008’deki G-20 zirvesi sonrasında bize bu daveti yapmışlardı. Bu ziyaret başbakan düzeyinde 1996 yılından itibaren yapılan ilk ziyaret olma özelliğini taşımaktadır.

Bu ziyaret ayrıca 2004’ten bu yana Brüksel’e gerçekleştirdiğim ilk ziyaret olacaktır.

Türkiye AB ilişkilerini etraflıca ele alacağız. Ayrıca enerji ve terörle mücadelenin üzerinde duracağız.

Solona ile Brüksel’de de bir araya geleceğiz. Ortadoğu Barış süreci, Kafkaslardaki işbirliği çabaları ve Gazze ile ilgili konuları görüşeceğiz.

Ayrıca Avrupa Halk Partisi başkanı ile görüşeceğim. Bu temaslarımızda Türkiye AB ilişkileri gündeminde yer alan konuları da değerlendirme fırsatı bulacağız.

Bazı düşünce kuruluşları ile de bir araya geleceğiz.

Hükümetimizin üyelik sürecindeki kararlılığı ile bölgesel ve uluslararsı gelişmelere bakışını tekrar etme fırsatımız olacak.

Brüksel’deki vatandaşlarımızla ve onların temsilcisi olan sivil toplum örgütleriyle bir araya geleceğiz.

Bu gece saat ikiden itibaren İsrail ateşkes duyurusunu yaptı. Bu tek taraflı ilan her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Bunu da yine İsrail başbakanı söyledi.

Binlerce insanın ölmesine neden olan bu saldırıların durması, masum sivillerin ölmemesi açısında önem arz ediyor.

Tabiî ki bizim burada bu süreci ilk başlattığımız andan itibaren, bir çözüm planı önerdik ve planımızın ilk adımı derhal ateşkesin ilan edilmesi idi.

Bununla birlikte ablukaların kaldırılması kapıların açılması suretiyle, tarafların Haziran 2008 anlaşmasına uyulmasına sağlanmasıydı.

Buna uyulmamasının yanı sıra BM’nin kararına da uymadıklarını gördük. Gazze’nin içerisine İsrail tankları girdi ve şu anda içinde.

Üçüncü önerimizde İsrail askerlerinin Gazze’yi terk etmesi noktasındaydı. İsrail’in bu konuda tavrı net değil. Söyledikleri şey, biz İsrail’in güvenliği için birliklerimizi orada tutacağız.

Burada da güven vermesi gerekir. Bu konuda bütün batılı liderlerin, başta ABD olmak üzere bu konuda hassasiyetlerini ortaya koymaları gerekmektedir. Eğer bu olmazsa tabiî ki burada artık bu iş çok daha farklı bir noktaya doğru gidecektir.

Örneğin tek taraflı ateşkes ilan edilmiştir, bazı roketler atılmıştır, İsrail bunlara yanıt vermiştir. Demek ki tek taraflı ateşkes ilan edilmemiş.

Gazze’de sadece Hamas yok başka örgütler de var. Hamas’ın hiçbir zaman masaya davet edilmediği bir durumda yok.

Hamas seçim kazanmış bir siyasi partinin adıdır. Şu anda bilinen odur ki Hamas’tır ve bu parti yüzde 75 oyla seçim kazanmıştır ve buna saygı duymayan batı bu zeminin de sorumlusudur.

Bir diğer adım kalıcı ateşkesin sağlanabilmesi için bir proje daha ürettik. İlk defa bir yıl olabilir dedik, daha sonra bir buçuk yıl dedik ve bunu taraflara yolladık.

Türkiye işin başından itibaren bu işin içinde yer almıştır. Ama bakan kör olanlara söyleyecek bir sözüm yok.

Temennim odurki bugün Mısır’da yapılacka görüşme beklenenlerin ilk adımı olur ve İsrail askeri birliklerini çeker, kapılar açılır ve insani yardım engelsiz Gazze’ye ulaşır.

Konuyla ilgili olarak devletimiz, kızılayımız, sivil toplum örgütleri yardımları Gazze’ye aktarmadırlar.

Temennim odur ki, kısa bir süre içerisinde de Gazze halkı özgürlüğüne kavuşur.

Ölenlere Allahtan rahmet diliyorum.

GÜL: ADIM OLUMLU

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail’in dün tek taraflı olarak ilan ettiği ateşkesin olumlu bir ilk adım teşkil ettiğini belirterek, “Şimdi ateşkesin karşılıklı ve kalıcı kalmasını, İsrail’in Gazze’den tamamen geri çekilmesini sağlamak gerekecek” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan, Filistin ile ilgili çok uluslu toplantıya katılmak üzere Sharm Em Sheikh’e gitti.

Ziyareti öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, toplantıya Avrupa ülkelerinden liderlerin de katılacağını ifade ederek, “Geçen üç hafta içinde bu liderlerle Gazze’de ateşkesin sağlanması için yoğun bir işbirliği yapıldı. İsrail’in dün tek taraflı olarak ilan ettiği ateşkes olumlu bir ilk adım teşkil ediyor. Şimdi ateşkesin karşılıklı ve kalıcı kalmasını, İsrail’in Gazze’den tamamen geri çekilmesini sağlamak gerekecek” dedi.
Gazze’deki insani trajedinin sona ermesinin bir diğer öncelik olacağını dile getiren Gül, ayrıca Gazze’nin yeniden inşa edilmesinin de başka bir görev olduğunu söyledi. Gül, bunu takiben Filistin meselesinin acilen ve kalıcı bir çözüm için uzun vadeli bir yaklaşımın bütün taraflarda hakim olmasını sağlamak için yoğun bir çaba sarf edilmesi gerektiğini kaydetti.

-“BU ACILARA NE BÖLGE NE DE DÜNYA DAYANABİLİR”-

Diplomatların geçen birkaç hafta içerisinde hem Kahire’de hem Şam’da yoğun bir çaba içerisinde olduğunu anımsatan Gül, “Ümit ediyoruz ki bu zirvede hiç değilse bazı beklenen neticeler ortaya çıkacaktır. Uzun vadede Filistinlilerin kendi devletlerini kurup, İsraillilerle beraber yaşayabilecekleri bir ortam temin etmesi için dünyanın yoğun çaba göstermesi gerektiğine inanıyorum. Çünkü her iki senede bir bu acılara ne bölge ne de dünya dayanabilir. Bunun için önce karşılıklı ateşkes sağlanması, ondan sonra da uzun vadeli çalışmaların güçlü ve kararlı bir şekilde başlatılması ve devam etmesi gerekiyor. Türkiye bu süreçlerin içinde katkı sağlamaya devam edecek” diye konuştu.

-“TÜRK ASKERİNİN BÖLGEYE GİDİP GİTMEMESİ İLE İLGİLİ DURUM ORTADA YOK”-

Toplantının ardından basının sorularını yanıtlayan Gül, Türk askerinin bölgeye gidip gitmemesi ile ilgili bir durumun ortada olmadığını ifade ederek, Türkiye’nin bu süreçte özel bir konumu olduğunu söyledi. Türkiye’nin kanın durmasına ve barışın sağlanmasına katkı sağlayan bir ülke olduğunu dile getiren Gül, Türkiye’nin yardımcı olmak için her türlü gücünü kullandığını ve kullanmaya devam edeceğini belirtti. Gül, Filistin’den gelmek isteyen Türk vatandaşlarını getirdiklerini, yeni gelmek isteyenler için de Dışişleri Bakanlığı’nın çalışma yaptığını kaydetti.

 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2009 Pazar 12:01:04
Güncelleme :18 Ocak 2009 Pazar 13:41:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet IP: 88.245.237.xxx Tarih : 18.01.2009 12:37:44

erdoğan atıp tuttu ama ateşkeş filistine sınırlarını kapatan arap dünyası tarafından hain ilan edilen mısırda görüşülecek o yüzden arapların işine karışmamak lazım belki araplar ile israilliler savaştıkları için bizle uğraşmaya fırsat bulamıyorlar fırsat bulsalar ermeniler gibi osmanlı dönemi hakkında bir sürü dava güderler