28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Sıfır noktasına askeri sevkiyat

Güneydoğu'daki birliklerdeki hareketlilik konusunda askeri çevrelerden ilk açıklama geldi. Bölgedeki birliklerin 'takviye' edildiğini açıklayan askeri çevreler, 'operasyonlar yoğun ve kararlı olarak sürecektir' dedi.

Ankara kulislerinde 16 ay sürebilecek bir operasyondan sözediliyor. Kulislere yansıyan haberlere göre Türkiye PKK ile mücadeleyi bir anavatan savunması olarak görüyor.

ABD de PKK'yı uzun süredir terör örgütü olarak gördüğü için sadece bölgesel konularda farklı düşünüyordu ancak giderek Türkiye ile aynı noktaya geliyor. 26 Nisan'da Rice'ın Ankara ziyaretinde PKK'ya karşı büyük operasyon da masaya yatırılacak ve bir konsensus aranacak.
PKK terör örgütüne karşı başlatılan operasyonlar Şırnak, Hakkari, Siirt ve Tunceli çevresinde yoğunlaşmış durumda.
PKK militanlarının Türkiye topraklarına sızmalarına engel olmak için sınırdaki birlikler de geçiş noktalarında önlemler aldı. Bölgedeki birlikler malzeme olarak takviye edilirken, batıdaki komando tugayları da operasyon bölgesine kaydırıldı.
Yapılan değerlendirmeler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son yılların en geniş kapsamlı operasyonlarını başlattığını gösteriyor. Operasyonların amacının, yeniden toparlanma çabası içinde olan PKK'ya güçlü bir darbe vurmak olduğunu belirtiliyor.
Terör örgütü PKK'ya yönelik yapılacak büyük operasyon öncesi Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı Bolu ve Kayseri'den gelen 2 tugay, Türkiye-Irak sınırının sıfır noktasına konuşlandırıldı.
Özellikle dün sabah saatlerinde Irak sınırına tank, top, zırhlı araç ve askeri mühimmat sevkıyatı yapıldı. Irak sınırına sıfır noktada konuşlandırılan seyyar birlik, büyük çadırlar kurdu.
Kayseri'den gelen birlikler Hakkari'nin Yüksekova ve Şemdinli, Isparta'dan gelen birlikler Çukurca ilçesinde Bolu'dan gelen birlik ise Şırnak'ın sınır bölgelerine yerleştirildi.

İran'dan Erbildeki PKK bürosuna füze: 3 ölü

İran ordusunun Kuzey Irak'taki Erbil kentine bağlı Hacı Ümran kasabasında bulunan PKK ile bağlantılı Kürdistan Özgür Hayat Partisi (PJAK) bürolarına füze saldırısı düzenlediği ve 3 kişinin öldüğü öne sürüldü.

Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi'nin (KDPÇ) Erbil bürosundan Naci kod adlı bir yetkili, sabaha karşı 2 sularında İran sınırındaki Hacı Ümran'da bulunan PJAK karargahına keşif uçakları tarafından füze saldırısı düzenlendiğini söyledi. Naci saldırıda 3 kişinin öldüğünü, bir kişinin de ağır yaralandığını iddia etti. KDÇP, İran ordusunun sınır bölgesinde militanlara karşı operasyon hazırlığı içinde olduğunu ve bölgeye yığınak yaptığını da öne sürdü.

İddialarla ilgili olarak Iraklı ve İranlı yetkililerden henüz resmi bir açıklama gelmedi. İran güvenlik güçlerinin önceki gece Batı Azerbaycan eyaletinde PKK'nın İran koluna yönelik düzenlediği operasyonda 2 tPKK'lının öldürüldüğü bildirilmişti.

.
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2006 Cuma 23:43:50
Güncelleme :22 Nisan 2006 Cumartesi 14:09:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?