27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Silah alımında kritik karar

Türkiye, 3 milyar dolarlık saldırı helikopteri ihalesinde son sözü 27 haziranda söyleyecek. Karar, dünya silah devleri tarafından merakla bekleniyor.

Türkiye, son yılların en büyük silah alımı için karar aşamasında.

Savunma Sanayii İcra Komitesi, 10 yıldır karar verilemeyen saldırı helikopteri ihalesi için 27 haziranda toplanıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak toplantıdan çıkacak karar silah şirketleri tarafından merakla bekleniyor.

Maliyeti 3 milyar dolara ulaşan ihale için İtalya, Mangusta, Fransa ve Almanya 'Tigre', Rusya 'MI-29', Güney Afrika da 'Rooivalk' modeliyle yarışıyor.

İhale, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı için öncelikle 50 helikopterin alımını öngörüyor. Daha sonra 20 ve 21'lik iki ayrı pakette üretim de söz konusu olacak.

ABD ihaleye katılmıyor

İhalenin dikkat çeken yönünü, ABD şirketlerinin katılmaması oluşturuyor. ABD'nin Bell Textron ve Boing şirketleri başından bu yana yakından izledikleri ihale sürecinden çekildi.

Ortak üretim ve teknoloji transferi konusunda bir dizi sorun çıkartan ABD şirketleri, doğrudan satış için hala kulis yapmaya devam ediyor.

Ancak, Türkiye ortak üretim ve bazı kritik sistemlerin Türk mühendisleri tarafından üretilmesine ilişkin görüşünü değiştirmeyi düşünmüyor.

ABD, İsrail'e modernizasyon izni vermemişti

İsrail'e yeni nesil savaş uçakları satan ABD, modernizasyon için izin vermeyince iki ülke arasında kriz çıkmıştı.

Geçtiğimiz ay İsrail'de yayımlanan Ma'ariv gazetesi, henüz askeri düzeyde olan ve siyasi yetkililere ulaşmayan anlaşmazlıkların giderilememesi durumunda, İsrail'in planladığı 100 savaş uçağını almaktan vazgeçebileceğini yazmıştı.

Gazeteye göre, aralarında ABD'nin yanı sıra Türkiye ve İsrail'in de bulunduğu 9 ülkenin ortak projesi olan 'Ortak Taarruz Uçağı' F- 35'ler üzerinde, ABD, İsrail'in herhangi bir değişiklik yapmasına itiraz ediyor.

İsrail Hava Kuvvetleri'nin elindeki tüm uçaklarda modernizasyon imkanı bulunmasına rağmen, bu uçakların navigasyon sistemleri, hazırlık programları, kontrol ve atış sistemleri ile füzelerine herhangi bir ekleme yapılmasına izin verilmiyor.

ABD uçağı 'paket' halinde satmak istiyor ve uçaklara takip ve bilgi sistemleri konulmasına da izin vermiyor.
CNN TURK
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2006 Çarşamba 13:07:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?