15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Silah isteyene zorunlu eğitim

Her yıl çok sayıda insanın ölümüne yol açan maganda kurşunlarının önüne geçmek için yasa hazırlanıyor. Yeni yasa taslağı silah edinmek isteyene, silah bilgisi, atış, muhafaza gibi konularda eğitim şartı getiriyor. Yasayla ruhsatlı silahlardan 3'er kovan ve çekirdek alınıp arşivlenmesi de öngörülüyor.

İÇİŞLERİ Bakanlığı her yıl onlarca kişinin ölümüne neden olan "maganda kurşunu" için yasa taslağı hazırladı. Meclis İçişleri Komisyonu üyelerinin incelemesine sunulan taslak, ateşli silah edinmek isteyene, silah bilgisi, atış, muhafaza gibi konularda "zorunlu eğitim" getiriyor. Taslak özetle şu hükümleri getiriyor:

EN FAZLA 3 SİLAH

Armağan, antika veya veraseten intikal eden silahlar ile lisanslı sporculara ait silahlar, kurum demirbaşına kayıtlı silahlar ya da koleksiyon amaçlı edinilen silahlar hariç olmak üzere bir kişinin en fazla üç silahı olabilecek. Aynı anda birden fazla silahı üzerinde taşıyanlara 2 bin YTL idari para cezası verilecek.

KOVAN VE ÇEKİRDEK ARŞİVİ

Ruhsata bağlanan tüm silahlardan sahibi tarafından temin edilen fişekler kullanılarak, üçer adet numune kovan ve çekirdek alınacak ve bu numuneler arşivlenecek. Yarı otomatik tabanca dışındaki silahlar hiçbir şekilde satış, devir veya hibe edilemeyecek.

BULUNDURMA 10 YILA ÇIKIYOR

Bulundurma ruhsatı taslakla 10 yıla çıkarken, taşıma ruhsatı 5 yılda kalıyor. Ruhsatın yenilenmesi veya silahın devir ya da hibe edilmesi için tanınacak süre 2 yılı geçemeyecek. 2 yıl içinde ruhsatını yeniletmeyenlerin silahlarının mahkemece zoralımına karar verilecek.

FUAR SİLAHI İZNE TABİ

Ateşli silahlarla bunlara ait mermilerin gösteri, fuar ve benzeri amaçlarla geçici olarak ülkeye sokulması, nakli ile silahların tamirinde kullanılacak ana ve balistik öneme haiz parçaların ithali İçişleri Bakanlığı'nın iznine tábi olacak.

GERİLMİŞ İPİ MALİ YASAK

Taslakla, yasadaki imali yasak kama, hançer, şişli baston, sustalı çakı, kasatura gibi aletlerin içine, değişen cina yet yöntem ve araçları dikkate alınarak gerilmiş ip, yay veya benzeri bir madde yardımıyla ok ya da başka maddeler atabilen aletler de eklendi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Mart 2007 Cumartesi 07:12:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?