27
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Silopi'de 3 korucu savcılığa gitti

BOTAŞ kuyularındaki kazıların ardından Silopi’de gözaltına alınan 8 kişi arasındaki 3 korucunun, 11 Mart’ta savcılığa başvurduğu ortaya çıktı. Korucular savcıdan , “Polis tehdit ediyor, 90’lı yıllarda bölgede görev yapan komutanlar hakkında yalancı tanıklık yapmamızı istiyor” diye yardım istemiş.

Silopi’de faili meçhul cinayetlere ilişkin cesetlerin eski BOTAŞ kuyularına atıldığı iddialarının ardından burada başlatılan soruşturma çerçevesinde kuyuların kazılmasına başlandı. Önceki gün de aralarında eski JİTEM mensubu ile korucuların da bulunduğu 8 kişi gözaltına alındı. Bu kişiler arasında bulunan Koçero Saluci ve Sadık Düzgün’ün ise 11 Mart’ta Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundukları anlaşıldı.

’Polisler bizi tehdit etti’

Korucuların verdiği dilekçelerdeki iddialar vahim. İşte koruculardan Koçero Saluci’nin dilekçedeki iddiaları: “2009 Ocak ayında ilçedeki bir amir ile bazı polis memurlarının, Ergenekon davasında tanıklık yapacak kişiler hakkında ve bölgedeki komutanların isimleri ve yaptıklarıyla ilgili bilgiler topladığını duydum. Şubat ayında da benim Ankara’da bulunduğum sırada polis memurları, kardeşim ve oğlumu emniyet müdürlüğüne çağırdı, ’Operasyonlarla ilgili ne biliyorsunuz, komutanların işlediği suçlarla ilgili ne biliyorsunuz, baban hangi komutanlarla çalıştı, telsiziniz var mı, sizin de adınız geçiyor, bize yardımcı olun yoksa sizi de alacaklar’ dedi.”

’Bana listeyi gösterdiler’

“Mart ayı başında da bazı polis memurları Habur yolu üzerindeki işyerime geldi, tanık olmamız için oğlum Hasan, kardeşim İsa ve muhasebecim Ejder Oltuğ nezaretinde görüştük. Polisler yine benzer konuşmalar yaptı. Birkaç gün sonra bir benzinlikte aynı polislerden biri gelerek aynı telkinleri sürdürdü. Son olarak da yine işyerime gelerek, bilgisayarıma taktığı bir cihazdaki yazıda geçen isimlerin gözaltına alınacağını söyledi. Listede aşiretlerin korucuları ile birlikte TSK’nın yanında bölücü örgüte karşı mücadele vermiş kişilerin isimlerini gördüm. Bu olanlardan sonra tedirginlik yaşamaya başladım. Komploya uğrayabileceğim endişesiyle her gün evimi ve arabamı kontrol ediyorum.”

’Kimseye iftira edemem’

Aynı gün suç duyurusunda bulunan diğer kişi olan Sadık Düzgün de benzer ifadelerde bulunarak, 1990’lı yıllarda koruculuk yaptığını ancak daha sonra köyde yaşadığını belirterek, bir başkomiserin kendisini çağırıp, tanıklık etmesi için baskı yaptığını öne sürdü. Düzgün, “Kimseye iftira edemem” diyerek, bunu reddettiğini belirtti. Koçero Saluci ve Sadık Düzgün dilekçelerinde de, kendilerini tehdit ederek yalancı tanıklık yapmalarını isteyen, yapmadıkları taktirde Ergenekon davasında sanık olarak dahil edileceklerini söyleyen polis memurlarının cezalandırılmasını istediler.

Ve 6 gün sonra gözaltı

Koçero Saluci ve Sadık Düzgün’ün avukatı Mardin Barosu avukatlarından Şeyhmus Arslan, VATAN’a, 11 Mart’ta suç duyurusunda bulunduklarını, 16 Mart’ta ise dilekçenin işleme alındığını, ancak korucuların 17 Mart’ta gözaltına söyledi. Arslan, dilekçede belirtilen tanıkların da dinlenmeye başlandığını ve soruşturmanın sürdüğünü belirtti.

Ölüm kuyularında ‘krokili kazı’

Şırnak Silopi’deki Botaş Pompa İstasyonu’nda Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların talepleri doğrultusunda 9 Mart’ta yapılan kazılardan sonra dün sabahtan itibaren kazı çalışmaları yeniden başlatıldı. Savcı Zekeriya Öz’ün talimatıyla başlatılan bu son kazılarda bu kez İstanbul’dan gönderilen ‘kroki’den yararlanıldı. Şırnak Barosu Başkanı Nuşiveren Elçi, kazıların Ergenekon savcılarının Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği kroki doğrultusunda yaklaşık 10 dönüm olan arazi üzerinde yapıldığını belirterek, “Daha önce burada askerlerin spor yaptığı bir alan ve helikopter pisti varmış. Kazılara, başsavcının gözetiminde ve yönetiminde devam ediliyor. Kazılan toprak işçiler ve görevliler tarafından inceleniyor. Şimdiye kadar her hangi bir bulguya rastlanmadı. Kazılar devam edecek” dedi.

17 kemik bulunmuştu

Kayıp yakınlarının başvurusu üzerine 9 Mart’ta yapılan ve 4 gün süren kazılarda, 2’si bir insanın kafatasına ait kemik parçası olmak üzere 17 kemik, bere, yanık elbise, domuz bağı haline düğümlenmiş ip, bir tutam saç bulunmuştu.

Vatan
Yayın Tarihi : 20 Mart 2009 Cuma 10:54:22
Güncelleme :20 Mart 2009 Cuma 10:59:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?