16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

Şimdi kucaklaşma zamanı

Sevgi ve paylaşmanın doruk noktaya ulaştığı Kurban Bayramı, bu yıl farklı bir heyecanla kutlanıyor. Pakistan, Bangladeş ve Endonezya gibi ülkelere yardım eli uzatan Türkiye'nin farklı bölgelerinden binlerce insan, Doğu ve Güneydoğu'da büyük bir organizasyona imza atıyor. Kimse Yok mu Derneği'nin öncülüğünde bir araya gelen hayırsever vatandaşlar, kurbanlarını kesmek için adeta bölgeye akın ediyor.

Binlerce işadamı, sıcak yuvalarında aileleriyle bayram yapmak yerine, Doğu'daki kardeşlerinin yardımına koşuyor. Özel uçak ve otobüslerle Diyarbakır, Siirt, Batman, Van, Hakkari, Mardin, Kars ve Şırnak'a giden insanlar, burada kesecekleri yaklaşık 60 bin kurbanı, kendi elleriyle yardıma muhtaç ailelere dağıtacak. Evlere misafir olarak, terör örgütünün koparmaya çalıştığı kardeşlik bağlarına hayat verecek.

Güneydoğu'nun yolunu tutanlardan biri de Rodi firmasının sahibi Fetin Kazancı. Kurban Bayramı'nı bölgede geçirecek olan ünlü işadamı, gerekçesini şöyle açıklıyor: "Orada yaşayanlara değer verdiğimizi, sevgimizi göstermemiz lazım. O insanlar sıkıntı çekerken bizim rahat içinde oturmamız doğru değil. Kardeşlerimizle kucaklaşacağız." Kazancı, bölgede sadece et dağıtmayacak, bir TIR dolusu giyeceği de misafiri olduğu insanlara hediye edecek. Güllüoğlu Baklavaları'nın sahibi Faruk Güllü de ilk kez ailesinden uzakta bayram yapacak.

Ünlü baklavacı Güllüoğlu'nun sahibi Faruk Güllü, bayramda ilk kez ailesinden uzak kalacak. Bayramda tatlıya olan rağbet sebebiyle önceki yıllarda işinin başından ayrılmamış. Bu sene ise her şey farklı. O da Kimse Yok mu Derneği'nin organizasyonuna katılan bir gönüllü. Kazancının bir bölümünü kurbanda hayır olarak Güneydoğu'ya ayırmayı sorumluluk olarak görüyor. Bir ay önce yaptığı Diyarbakır gezisinin izlerini hâlâ kalbinde bulmak mümkün. İşyerinde çalışan Mardinli, Şırnaklı, Silopili personelin dürüstlüğünü ve güzelliğini hatırlatıp, "Melek gibi çocuklar. İhmal ettiğimiz o bölgeye işadamları sevgiyi ve kardeşlik duygularını, birikimlerini aktarmalı. Bunun için gidiyoruz." diyor. Güllüoğlu, et dağıtımı ile yetinmeyecek, helva ve reçel grubu bir TIR dolusu yardım da yapacak.

Taha Grubu'ndan işadamı İsmail Kısacık da bu bayramda 'ailesinden ayrı ama kardeşleriyle' Güneydoğu'da beraber olacak. Geçtiğimiz sene de Kimse Yok mu'nun Van organizasyonuna ilkokula giden oğluyla katılmış. "Çok ayrı bir duygu, kardeşlerimizi görmek, onlarla bayramlaşmak." diye konuşuyor. Misafiri olduğu insanlardan 'kardeşlerim' diye bahsediyor: "Orada gördüğüm cana yakınlığı şehirlerde bulamıyoruz. Kardeşlerimizin mutluluğunu görmek, onların çayını içmek, bayram şekerini almak bizi çok mutlu ediyor. İstanbul'da oturup da yardım edebilirsiniz, ama bizim oraya gitmemiz, o arkadaşlarımızla bayramlaşmamız, verdiğimiz yardımlardan daha değerli diye düşünüyorum."

Besel Tekstil'in sahibi Selahattin Karagözlü, geçen yıl Van'daki kurban organizasyonu görüntülerini izleyince çok etkilenmiş. Hanımı da teklifini kabul edince ömürlerinde ilk defa bir bayramı evlerinden uzakta geçirme kararı almışlar. "Hanıma söyledim, gidelim mi diye. 'O da çok iyi olur' dedi. Çocuklarla gidip orada kurbanımızı kesip dağıtacağız." Malatyalı olan Karagözlü, çocuklukta gördüğü, daha sonra unuttuğu bayram tadını yeniden yaşayacağını ümit ediyor.

İşadamı Ali Açıl, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bayramı Güneydoğu'da geçiriyor. Açıl, "Buradaki yoksulların ışıltılı gözlerini görmek insana yetiyor. Herkesin bu duyguyu yaşamasını istiyorum. Buraya geçen yıl gelmiştim. Bölgedeki fakirlerin durumunu görünce bu yıl da geldim. Onlara yardım etmeyi borç biliyoruz. Buradaki kardeşlerimize elimizi uzatmasak kim uzatacak?" diyor. Açıl, bölgedeki fakirliği görünce iki kamyon giyeceği dernek aracılığıyla bölgeye göndermiş.

Mustafa Yılmaz da iki yıldır bayramını 'Canım kardeşlerim' dediği Doğu'daki yoksullarla geçiriyor. Ailesini İstanbul'da bırakan Yılmaz, derneğin başlattığı dayanışma ve yardımlaşmaya iki yıldır gönüllü katılıyor. Yılmaz, "Buradaki kardeşlerimizi geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yalnız bırakmak istemedik. Bayram günü bir yoksulun sevinmesine vesile oluyorsak bize yeter. Eşleriyle birlikte gelen arkadaşlarımız var. Çok güzel dayanışma örneği gösteriyorlar." diyor.

Batı illerinden gelen başka bir işadamı da Erhan Kahvecioğlu. O da hayırsever arkadaşları gibi bayramı Diyarbakır'ın varoşlarında kurban eti dağıtarak geçirecek. Kahvecioğlu, "Geçen yıl bölgedeki kardeşlerimle birlikte buradaydım. Çok güzel bir bayram geçirmiştim. Yoksul, kimsesiz, tek odalı evlerde kalan insanlara yardım etmek beni duygulandırmıştı. Buradaki yoksul kardeşlerimizi görenler her bayram burada olmak isteyecektir." ifadelerini kullanıyor.

İstanbul'da fırıncılık yapan Satı Vural, bayramı Cizre'de geçirecek. Dün Mardin'e inen Vural, daha önce buraya hiç gitmediğini söyledi. Bayramı, ilk kez göreceği Cizre'de geçireği için mutlu olduğunu anlatan Vural, "Ailem beni anlayışla karşıladı. Kardeşlerimle buluşacağım için mutluyum." diyor.

Sivil toplum kuruluşları, dünyadaki fakir Müslümanlar'ın yanında

Dünyanın değişik ülkelerindeki Müslümanlar, bu yıl da Türk halkının bağışladığı kurbanlarla bayram sevinci yaşayacak. İHH İnsani Yardım Vakfı, Kimse Yok mu Derneği, Diyanet, Türk Kızılayı, Deniz Feneri ve Cansuyu Derneği gibi sivil toplum kuruluşları dünyanın dört bir yanındaki müslümanlara kurban payı ulaştıracak.

Pakistan'a gelen İHH İnsani Yardım Vakfı, kurbanlarını hem depremzedeler hem de yetimler için kesecek. Ocak 2005'te büyük bir depremle sarsılan kardeş ülke Pakistan için hazırlanan kurban organizasyonu çerçevesinde 100'e yakın yetim ve kimsesiz çocuğa bayramlık hediyeler verildi. İnsani Yardım Vakfı tarafından bu yıl ülkede 2 bin 800 kurban kesilecek. Vakfın Genel Başkan Yardımcısı Recep Tuncer, amaçlarının bu bayramda da fakirin sofrasında bir lokma eti tatmasını sağlamak olduğunu belirtti. İHH, kurbanda 111 ülke ve bölgeye yardımda bulunacak. Türkiye'de 4 bin kurban dağıtacak dernek, toplamda 54 bin kurbanı ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak. Ayrıca bayram öncesi derneğin baktığı 2 bin 642 yetime bayram yardımı yapılacak. Kimse Yok mu Derneği, 50 ülkeye kurban yardımında bulunacak. Bu ülkelerde 10 binin üzerinde kurban kesecek olan dernek, geçtiğimiz Kurban Bayramı'nda 35 ülkedeki 180 bin kişiye kurban eti dağıttı. Dernek Türkiye'de yaklaşık 14 bin kurban kesimi gerçekleştirip ihtiyaç sahiplerine dağıtacak. Ayrıca yurtiçinde 40 bin gıda paketini fakir vatandaşlara ulaştıracak.

Deniz Feneri Derneği ise 41 ülkeye kurban yardımında bulunacak. Türkiye'de ise 50 binin üstünde aileye kurban yardımı ulaştırmayı hedefleyen dernek, 30 bin çocuğu da bayram öncesi giydirdi. Bu çocuklara 50 YTL'lik bayram harçlığı dağıttı. Cansuyu Derneği de 26 ülkeye kurban yardımı yapacak. Ayrıca Bangladeş'teki 3 bin aileye gıda, battaniye ve giyecek dağıtacak. Geçen sene toplam 15 bin kurban kesen dernek, bu sene bu rakamın üstüne çıkmayı hedefliyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2007 Perşembe 08:40:15
Güncelleme :20 Aralık 2007 Perşembe 07:10:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?