22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Sincan'daki komutan bekliyor

Bu yılki Yüksek Askeri Şura'da atama bekleyen en ilginç isimlerden birisi, 28 Şubat'ta Ankara’da Zırhlı Tümen Komutanı olan ve Sincan’da tankları yürüten Korgeneral Erdal Ceylanoğlu. Korgeneral Ceylanoğlu geçen yılki YAŞ'da bir yıl bekleme almıştı.

22 Temmuz'daki seçimlerden dokuz gün sonra başlayacak olan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarında, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlarının emekli olmaları bekleniyor.

Bu yılki YAŞ'ta atama bekleyen en ilginç isimlerden birisi de, 28 Şubat'ta Ankara’da Zırhlı Tümen Komutanı olan ve Sincan’da tankları yürüten, Korgeneral Erdal Ceylanoğlu. Korgeneral Ceylanoğlu geçen yılki YAŞ'ta bir yıl bekleme almıştı.

109 general ve amiralin durumlarının ele alınacağı YAŞ'ta 30'dan fazla general ve amiral ile 40'dan fazla albayın bir üst rütbeye terfi etmeleri bekleniyor. Yaklaşık 40 kadar general ve amiralin de bekleme sürelerinin bir yıl daha uzatılabileceği kulislerde konuşuluyor.

DÖRT KOMUTAN AYRILACAK

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert'in bu yıl görev süreleri doluyor. Teamüllere göre Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na da Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun getirilmeleri bekleniyor.

BEKAR KOMUTAN DA EMEKLİ

"Bekar komutan" olarak bilinen İstanbul 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık ile Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Orhan Yöney'in de görev sürelerinin dolmaları nedeniyle emekli olacakları ifade ediliyor. Bu üç komutanın yerine, terfi bekleyen üç korgeneralin orgeneralliğe yükseltilerek atanmaları planlanıyor.

BÜYÜKANIT BİR YIL DAHA KALIYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) diğer üst kademesinde ise herhangi bir değişiklik olmayacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner görevlerinde kalacak. Teamüllere göre önümüzdeki yıl yaş haddinden emekliye ayrılacak olan Orgeneral Büyükanıt'ın yerine, Orgeneral Başbuğ'un yine yaş haddi nedeniyle iki yıllığına Genelkurmay Başkanı olması, Orgeneral Koşaner'in de Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesi bekleniyor. Yine teamüllere göre bu durumda Orgeneral Koşaner'in 2010-2014 yılları arasında Genelkurmay Başkanı olmasının yolu açılmış oluyor.

KITA GÖREVİ

Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral Arslan Güner, Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu ve Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Bekir Kalyoncu'nun da karargahtan kıtaya çıkmaları bekleniyor.

YAŞ'A KİM BAŞKANLIK EDECEK

Bu arada seçimler nedeniyle YAŞ'ın kimin başkanlığında yapılacağı sorusuna da başkent kulislerinde yanıt aranıyor. Siyasi ve askeri kulislerde 1-4 Ağustos tarihleri arasında yapılacak YAŞ konusunda hiçbir sıkıntı yaşanmayacağı belirtilirken, toplantıya başkanlık edilmesiyle ilgili şu iki ihtimal üzerinde duruluyor.

1- Seçimlerden sonra iktidar el değiştirse bile yeni hükümet kurulana kadar şimdiki hükümet görevde kalacağından YAŞ yine Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanabilecek. İktidarın el değiştirse bile Erdoğan'ın ilk günkü açılış toplantısına katılması bekleniyor.

2- Başbakan Erdoğan başkanlık etmek istemediği takdirde YAŞ, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt başkanlığında toplanabilecek.




Uğur ERGAN / hürriyet
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2007 Pazartesi 12:41:21
Güncelleme :14 Mayıs 2007 Pazartesi 12:40:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?