20
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Sincan'daki tren kazasının nedeni

Sincan'da, banliyö dizisinin yolcu indirmekte olan Anadolu Ekspresi'ne çarptığı tren kazasının, makinistin ATS sitemini devre dışı bırakması ve kırmızı ışık ihlalinden kaynaklandığı bildirildi.

TCDD Genel Müdürlüğü, ön incelemede, 19 Şubat Salı günü saat 07.03'te banliyö treninin Sincan Garı'nda ters makasa girerek, o sırada Gar'da yolcu indirmekte olan Anadolu Ekspresi'nin lokomotifine ön kısımdan çarpmasının, makinistin ATS sistemini devre dışı bırakması ve kırmızı ışık ihlalinden kaynaklandığının belirlendiğini duyurdu.

Genel Müdürlüğün yazılı açıklamasında, ATS (otomatik tren durdurma) sisteminin sinyalli hatlarda trenlerin sinyallere uymasını sağlayan ve makinist hataları varsa, sarı ışıkta trenin hızını düşürerek kontrol eden, kırmızı ışıkta ise treni durduran bir emniyet sistemi olduğu ifade edildi.

ATS sisteminin 2007 yılında tamamlandığı, bütün trenlerde mevcut olduğu ve sinyalli hat kesimlerin de kullanıldığı kaydedilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''Kuruluşumuz mevzuatına göre, açık bir kural ihlali olan ATS sisteminin devre dışı bırakılmasının nedenleri, Kuruluşumuz ve üniversite tarafından incelenerek kamuoyuna gerekli açıklama yapılacaktır.

Test olarak yapılan çalışmada, kaza yapan 3 vagonlu banliyö dizisinin her bir vagonu ayrı ayrı fren testine tabi tutulmuş ve fren blokları ile imdat freninde herhangi bir aksaklığın olmadığı belirlenmiştir. Konuyla ilgili detaylı incelemeler devam etmektedir.

Olayda hafif yaralanan 13 yolcumuz, Sincan ve Etimesgut Devlet Hastanelerinde ayakta tedavi edilerek, banliyö dizisi makinisti ise Yıldırım Beyazıt Hastanesinde tedavi edilerek taburcu edilmişlerdir.''

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ile yardımcıları, bölge müdürü ve ilgili daire başkanlarının, olay mahalline ''derhal'' ulaşarak olayla ilgili incelemelerde bulunduğu ve yaralıları hastanelerde ziyaret ettiği de belirtilen açıklamada, kazanın ''frende, sinyalde ve yolda herhangi bir hatanın olup olmadığı''ni kapsayan ''bilimsel olarak derinlemesine incelenmesi'' için TCDD'nin İstanbul Üniversitesine başvurduğu duyuruldu.

AA
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2008 Çarşamba 22:28:02
Güncelleme :20 Şubat 2008 Çarşamba 22:31:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?