28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Sınır ötesi için iktidar muhalefet elele

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından PKK terörüne karşı "sınır ötesi harekat" konusu Türkiye'nin gündemine girerken, TBMM'deki siyasiler olası bir sınır ötesi operasyon için Meclis'ten yetki almaya gerek olmadığı konusunda birleşti. 

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, olası bir sınır ötesi operasyon durumunda, hükümetin TBMM'den yetki almasına gerek olmadığına işaret etti. Kapusuz, bugün için Meclis'in terör konulu bir olağanüstü toplantı yapmasına ihtiyaç bulunmadığını ifade ederek, ihtiyaç olursa diğer partilerle de işbirliği yaparak Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırabileceklerini söyledi. Kapusuz, diğer partilerin terörle mücadele konusunda hükümeti destekleyen açıklamalar yaptıklarını anımsatarak, terörle mücadele konusunda herkesin aynı anlayış içinde olduğunu kaydetti. Kapusuz, hükümetin terörle ilgili gerekli tedbirleri aldığını ve gerekli talimatların verildiğini söyledi. 

MECLİS'İN TOPLANMASI MORAL OLUR 

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, sınır ötesi bir harekat için Meclis'ten yetki almaya gerek olmadığını, geçmişte de defalarca yapılan sınır ötesi operasyonlarda Meclis'in yetkisine başvurulmadığını anımsatırken, Meclis'in toplanmasının moral olarak bir katkı yapacağını söyledi. Topuz, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51’inci maddesinin açık olduğunu yani Türkiye'nin "meşru müdafa" hakkına dayanarak sınır ötesi operasyonu gerçekleştiribeleceğini vurguladı. 

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar da sınır ötesi bir operasyon için Meclis'ten yetkiye almaya gerek olmadığını vurgulayarak, Türkiye'nin böyle bir durumda uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanabileceğini söyledi. Ağar, BM Sözleşmesi'nin 51’inci maddesine işaret etti. 

51’İNCİ MADDE NE DİYOR? 

Tüm siyasilerin işaret ettiği BM Sözleşmesi'nin 51’inci maddesi ise şöyle:
"Bu Antlaşma'nın hiç bir hükmü, Birleşmiş Milletler üyelerinden birinin silahlı bir saldırıya hedef olması halinde, Güvenlik Konseyi uluslararası barış ve güvenliğin korunması için gerekli önlemleri alıncaya dek, bu üyenin doğal olan bireysel ya da ortak meşru hakkına halel getirmez. Üyelerin bu meşru savunma hakkını kullanırken aldıkları önlemler hemen Güvenlik Konseyi'ne bildirilir ve Konsey'in işbu Antlaşma gereğince uluslararası barış ve güvenliğin korunması ya da yeniden kurulması için gerekli göreceği biçimde her an hareket etme yetki ve görevini hiçbir biçimde etkilemez."
ANKA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2006 Perşembe 10:01:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?