22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Sınır yeniden çizilmeli

New York Times Gazetesi, NASA verilerine dayanarak Türkiye-Irak sınırının haritasını yayınladı ve dağlık yapının terör için ne kadar elverişli olduğunu ortaya koydu. Harita, sınırın 4-5 kilometre ötesindeki düzlüklerin kontrolünün tutulmasının ne kadar önemli olduğunu da gözler önüne serdi.

TÜRKİYE-Irak sınırının dağlık yapısının teröre elverişliği New York Times Gazetesi tarafından gözler önüne serildi. Gazete, NASA verilerine dayanarak yayınladığı haritayla Türkiye’nin güvenliği tehdit eden durumu ortaya koydu. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, "Sınırın yapısı yüzde 100 kontrolü engelliyor" sözüyle ifade ettiği bu güvenlik zafiyetinin önüne geçilmesi ancak sınır çizgisinin daha ilerisinde önlem almakla mümkün gözüküyor. Türk Ordusu, Kuzey Irak’ta yuvalanan PKK’lıları etkisiz hale getirmek, kamplarını yok etmek ve yeni sızmaları önlemek için sınırın 4-5 kilometre uzağındaki düzlükleri kontrol altına almak istiyor. Türkiye’nin, Kuzey Irak harekátını yapmaktaki en büyük amacı, düzlükteki bölücü örgüt kamplarını yok ederek teröristleri eylem yapamaz hale getirmek ve kurulacak karakollarla sınır boyunu kontrol altına alarak sızmaları önlemek. PKK’nın lider kadrosunun da bulunduğu Kuzey Irak’taki en büyük karargáhının ve kamplarının Türkiye’ye 90 kilometre uzaklıktaki Kandil Dağı’nda olduğu biliniyor. Hürriyet’e konuşan askeri kaynaklar, Kuzey Irak’a yapılacak bir askeri operasyonun geçici çözüm sağlayacağını, asıl çözümün Irak yönetimi ile anlaşmaya vararak sınırda değişiklik yapılması olduğunu savunuyorlar ve görüşlerini şöyle ifade ediyorlar:

YÜZLERCE VADİ

Güneydoğu Anadolu bölgesinin Irak’a bakan tarafı yer yer 3 bin metreyi geçen sarp ve dik kayalıklardan oluşuyor. Bu sarp kayalıklar, kontrol imkanı sağlamayan vadi ve mağaralarla dolu. Vadiler, uçak ve helikopterlerin havadan kontrolü sağlamasına izin vermeyecek kadar dar ve yüksek. Mağaralar ise PKK’lı teröristlerin saklanması için büyük imkan sağlıyor. Buraya yapılan top atışlarının etkili olması da çok zor. Bölge 24 saat nöbet tutan askerin başarılı olmasına da imkan vermiyor. Çünkü gündüz dürbün, gece termal kameralarla yapılan izleme sarp kayalıklar yüzünden sağlıklı olmuyor. Güneydoğu sınırının 4-5 kilometre güneyinde ise Irak’ın dümdüz ovaları yer alıyor. Buralarda önlem alınması halinde kontrolü sağlamak son derece kolay. Çünkü karakola görülmeden yaklaşmak mümkün değil. Türk ordusunun elindeki imkanlar burada yapılacak gözetlemede kusursuz kontrol sağlar. ABD’de aynı nedenle Irak’taki askeri üslerini düz yerlerde kurdu.

Mutlaka yeniden çizilmeli

SHP Genel Başkanı ve Dışişleri eski bakanlarından Murat Karayalçın da bir süre önce bir gazeteye yaptığı açıklamada şöyle demişti: "Sınırın bugünkü yapısı çok ciddi sorunlar yaratıyor. Bu sınır çizgisi korunamıyor. Sınırın dağın tepesinden değil, ovanın uygun bir yerinden geçirilmesi gerekir. Ovanın bir bölümü Irak tarafında olabilir. Türkiye biraz toprak verebilir, Irak tarafı biraz toprak verebilir. En uygun sınır çizgisi böylelikle çizilebilir."

hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2007 Salı 01:21:25
Güncelleme :30 Ekim 2007 Salı 10:41:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?