19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Sınırda sadece PKK var!

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türkiye'nin, Atatürk'ün kurtuluş mücadelesine başladığı 16 Mayıs 1919'dan daha kötü durumda olmadığını belirterek, "Türk devleti güçlüdür. Bütün sorunların üstesinden geliriz" dedi. 

Büyükanıt, Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Salih Zeki Çolak'ın dün akşam Gazi Orduevi'nde verdiği basınla tanışma kokteylinde önemli açıklamalar yaptı.

'İt dalaşını bitireceğiz'
Yunanistan'a geçen hafta yaptığı ziyarete değinen Org. Büyükanıt, Türk ve Yunan savaş uçakları arasındaki çatışmaları ortadan kaldırmak için ne gerekiyorsa yapmayı amaçladıklarını dile getirdi. Büyükanıt, örnek olarak da şu fıkrayı anlattı: "Adamın biri sürekli 'Tanrım ne olur piyango bana çıksın' diye dua ediyormuş. 'Bana çıkarsa okul yapacağım' diyormuş. Ömür boyu böyle dua etmiş. Melekler Tanrı'ya bu durumu anlatmış. Tanrı da, 'Ona çıkaracağım ama bir türlü bilet almıyor' demiş."
Fıkranın ardından, "Barışa bilet mi aldınız?" sorusuyla karşılaşan Büyükanıt, "Karşı tarafın yaklaşımı olumlu" ifadesini kullandı.

'Ege'de dün uçuş yoktu'
Türk ve Yunan savaş uçaklarının milli ve askeri günlerde uçuş yapmayacağını da söyleyen Büyükanıt, dün Yunan Hava Kuvvetleri Günü olduğunu ve bu nedenle Ege üzerinde uçuş yapılmadığını vurguladı. "Yunan Hava Kuvvetleri'nin Larissa'dan Girit'e acil uçak kaldırması gerekmiş. Yunan Hava Kuvvetleri Komutanı bizim komutanı aradı ve uçak kaldırmak için izin istedi" diyen Büyükanıt, güven artırıcı tedbirlerin uygulanması durumunda "it dalaşı" olaylarının da sona ereceğini söyledi. Büyükanıt, ziyareti sonrasında kendisinde iki ülke halkının savaşmayacağına yönelik hissiyat oluştuğunu söyledi.

'Sınırda yalnız PKK var'
Büyükanıt, "Güneyde sınır komşumuz ABD oldu" değerlendirmesi üzerine de, "Daha ziyade başkalarını görüyoruz. Bir tarafta Türk askeri var, diğer tarafta PKK. 'Irak'ta meşru hükümet' var diyorlar. Gelsinler o zaman sınırı korusunlar" diye konuştu. Büyükanıt, Türk askeriyle ilgili olarak da şu çarpıcı anekdotu anlattı: "Yaralı PKK'lıyı çadıra sokup yağmur altında bekleyen asker gördüm. Türk askerini kimse kötüleyemez." 

Türkiye'nin kurulduğundan bu yana hiç bu kadar çok, birbiriyle ilişki içinde olan dokusal sorunlarla karşılaşmadığını da ifade eden Büyükanıt, şöyle devam etti: "Aksini iddia eden varsa çıksın ortaya. Bakın sorunlara Kıbrıs, AB, PKK... 16 Mayıs 1919'u düşünün. Ülke işgal edilmiş, orduları dağıtılmış. Atatürk'ün yerinde olsaydınız, Samsun'a falan çıkamazdınız, kaçar giderdiniz.

'Umudu kaybetmemeli'
Cumhuriyetin kuruluş felsefesiyle hareket ederseniz, üstesinden gelemeyeceğiniz şey yoktur. Güven kaybolmadı, sarsıntıya uğradı. Bugün bizim durumumuz o günkü Atatürk'ün durumundan kötü değil. Türk milleti kendisini zayıf görmemeli. Her sorununu kendisi çözebilir. Umutsuzluğa kapıldığınızda iş bitmiştir." 

AB İlerleme Raporu konusunda da, "Ne diyeyim güleyim bari. Bazı hatalarını anladıkları anlaşılıyor. Bu şifreden devam edin" yorumunda bulunan Büyükanıt, Kıbrıs'la ilgili olarak da, "Şu anda ümit verici bir yan yok. Fin Planını ise görmedim" dedi.
Milliyet
Yayın Tarihi : 10 Kasım 2006 Cuma 04:41:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Hakan ÇALIŞKAN IP: 193.194.132.xxx Tarih : 10.11.2006 14:03:17
sayın büyükanıtı tebrik eder ellerinden öperim...