28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Sınırötesi için 3 seçenek

Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Irak'taki PKK varlığını sona erdirmek amacıyla ön hazırlık direktifinin ardından çok seçenekli bir plan üzerinde çalışmaya başladı. 

CNN Türk'ten Kemal Yurteri'nin haberi şöyle...

Hükümetin vereceği karar üzerine yürürlüğe konacak operasyon planlarında, Kuzey Irak'ta 60 km derinliğe kadar inmekten, Kandil Dağı'nı tamamen kuşatmaya kadar çok sayıda seçenek yer alıyor. Planlara göre Kuzey Irak'a geniş çaplı bir kara harekatı için en az 50 bin askere ihtiyaç var.

Geçtiğimiz mayıs ayından itibaren bölgeye gönderilen takviye birlikler ve Genelkurmay'ın sınırötesi operasyonu uzun zamandır gündemde tutmasından dolayı planların ana hatları hazırdı. Kesin şekil verilmesinin ardından hükümete sunulacak operasyon seçenekleri arasında birinci sırada sınırlı hava operasyonu yer alıyor.

Planlanan operasyon seçenekleri

Birinci seçenek: Kısa sınırlı hava operasyonu

Bu seçenek, Kandil Dağı ve Irak'taki PKK kamplarına havadan savaş uçaklarıyla operasyon yapılmasını öngörüyor. Bu operasyon kısa süreli ve dar etkili olacak. İkinci operasyon seçeneğinde bazı birliklerin de bölgeye gönderilmesi öngörülüyor.

İkinci seçenek: Uçarbirlik operasyonu

Bu operasyon seçeneğinde savaş uçakları desteğinde özel birliklerin Kuzey Irak'a geçmesi ve teröristlerin barındığı noktalara operasyon düzenlemesi öngörülüyor. Bu operasyon seçeneğine göre, timler belirli bölgelere hızlı operasyon yapıp geri dönecek. Hükümete sunulacak operasyon seçenekleri arasında geniş kapsamlı kara harekatı da var.

Üçüncü seçenek: Kara harekatı için 50 bin asker öngörülüyor

Bu seçeneğe göre 50 bine ulaşan iki kolorduya yakın büyüklükteki askeri birlik Kuzey Irak'a geçecek. Bu operasyon seçeneğinde İran'la koodineli olarak Kandil Dağı'nın tamamen kuşatılması öngörülüyor.

Hükümetin isteğine göre teker teker veya aynı anda yürürlüğe konulabilecek olan seçeneklerde planlamalar askerlerin bölgede uzun süre kalmasına göre yapılıyor. Yaz aylarının başından itibaren bölgeye sevk edilen birliklerin nakliye edilmesiyle birlikte operasyonun gerçekleştirilmesi askeri açıdan sorun olarak değerlendirilmiyor.

Kuzey Irak'taki PKK kamplarının yerleri ve güvenlik altına alınacak bölgelere ilişkin detaylı planlar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin elinde bulunuyor. Sınırötesi operasyonun yanında, sınırlar içerisine geniş çaplı bir operasyonun da yürürlüğe konması gündemde.
CNN Türk
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2006 Çarşamba 14:54:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sevim yeniay IP: 85.99.52.xxx Tarih : 19.07.2006 20:34:03
selam yeter artık dökülen kanların hesabı sorulsun.artıkpkk ve kürt sorunu bitmeli.türk silahlı kuvvetlerine başarılar.ya allah bismillah hadi bakalım,vatan bir bütündür asla parçalanamaz.tek yürek tek bayrak ,aslanlar gibi üstesinden geleceğiz.operasyonda başarılar.sevgiler.