22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Sinoplular nükleer santrali tartışıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayladığı nükleer yasa, hükümetin Türkiye'de ilk nükleer santralinin yapılması konusunda adres gösterdiği Sinop'ta büyük yankı buldu.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmesi ardından, 22 Temmuz seçimleri sonrası AK Parti hükümetince tekrar TBMM'ye sunulan ve dünde Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanan nükleer yasa süreci Sinop'ta ilgiyle takip edildi.

5710 sayılı 'Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun'un, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa'nın 89. maddesinin birinci fıkrası ile 104. maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildiği haberini dün akşam saatlerinde alan Sinoplular, görüşlerini dile getirdi.

Sinop'un çok kısa bir dönemde enerji merkezi haline geleceğini söyleyen AK Parti Sinop İl Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, "Cumhurbaşkanımızın Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun'u onaylaması bizleri ve tüm Türkiye'yi sevindirmiştir. Nükleer enerjinin ülkede yeni yatırımlara kapı aralayacağı kanaatindeyim. Sinop'ta sadece nükleer santral değil, termik ve rüzgar santrali içinde çalışmalar yapılıyor. Şu anda bunlar için başvurular var. Sinop gelecekte enerjinin başkenti olacaktır. Bu arada kimsenin endişesi olmasın. Hükümetimiz, kurulması düşünülen nükleer güç santrallerinin en son teknolojiyle yapılacağı garantisini vermektedir. Çevre konusunda duyarlı olan iktidarımız, bu duyarlılığı Soğuksu yöresindeki zehirli varilleri bertaraf ederek göstermiştir" dedi.

Sinop İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Erol ise Cumhurbaşkanı Gül'e kanunu onaylamasından dolayı teşekkür ederek, "Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun'un sayın Cumhurbaşkanımız tarafından onaylanması, bizi sevindirdiği gibi ayrıca heyecanlandırmıştır. Kendisine saygı ve teşekkürlerimi arz ediyorum. Ülkemiz ve ilimiz için büyük getirileri olacak olan nükleer santraller, ülke kalkınması açısından mihenk taşı olacak" diye konuştu.

Sinop'ta sokaktaki vatandaş farklı görüşler dile getirse de, nükleer santrallerin kurulması konusunda geç bile kalındığını ifade eden vatandaşların sayısı da bir hayli fazla. Sinop'ta uzun süre esnaflık yapan Hayri Sezer, santrallerin her on yılda bir gündeme geldiğini, fakat adeta gizli bir elin buna mani olduğunu söyledi. Hayri Sezer, "Sadece karşı olmak için her yapılan yatırıma karşı çıkıldığına şahit oluyorum. Ben bu işi devletimizin ciddiyetle ele alması ve sonunda da onaylanması konusunda oldukça sevinçliyiz" şeklinde konuştu.

Bu arada, yasanın Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanmasının ardından Sinop Nükleersiz Kent ve Yaşam Derneği (SİNYAD) Yönetim Kurulu tarafından yazılı bir açıklama yapılarak, nükleer santrallerin felaket getireceği iddia edildi. Açıklamada, "Bu konuda projeler üreten arkadaşlarımız desteklenmeli ve lanet proje olan nükleer santral belasından Sinop kurtarılmalıdır. Çünkü, nükleer enerji santralinin sonlu yakıtlı, finansmanı, yatırımı, işletimi, sökümü, atık maliyetleri açısından en pahalı, ekolojik dengeyi bozucu, üretim güvenliği, kaza riski açısından en tehlikeli olduğu, bugün tüm veriler ışığında netlikle bilinmektedir. Türkiye'nin nükleer enerji santraline gereksinimi yoktur. Yönetim ve işletme krizleri yaşayan Türkiye'de nükleer santral kurulamaz. İktidara sesleniyoruz, nükleer yasa değil, anayasada çıkartsanız, nükleer santral kurdurtmayacağız" ifadeleri yer aldı.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2007 Çarşamba 13:08:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?