22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Sivas olaylarına dev anma töreni

SİVAS'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli'nin yakılması sonucu ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların 14'üncü yıldönümü nedeniyle iki ayrı anma programı yapıldı. Aralarında Cem Vakfı ve Hacı Bektaşı Veli Kültür Vakfı'nın da bulunduğu sivil toplum örgütleri alterrnatif anma programı gerçekleştirdi. Çeşitli partilerin de destek verdiği grup, otel önünde açıklama yaparak karanfil bıraktı. CHP de, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de katıldığı ayrı anma programı düzenledi.


Aralarında Cem Vakfı ve Hacı Bektaşı Veli Kültür Vakfı'nın da bulunduğu sivil toplum örgütleri alterrnatif anma programı gerçekleştirdi. Çeşitli partilerin de destek verdiği grup, otel önünde açıklama yaparak karanfil bıraktı. CHP de, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de katıldığı ayrı anma programı düzenledi.

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli'nin yakılması sonucu ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların 14'üncü yıldönümü nedeniyle iki ayrı anma programı yapıldı. Aralarında Cem Vakfı ve Hacı Bektaşı Veli Kültür Vakfı'nın da bulunduğu sivil toplum örgütleri alterrnatif anma programı gerçekleştirdi. Çeşitli partilerin de destek verdiği grup, otel önünde açıklama yaparak karanfil bıraktı. CHP de, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de katıldığı ayrı anma programı düzenledi.

Sivas Olayları'nın 14'üncü yıldönümü nedeniyle Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğündeki sivil toplum örgütleri bu sabah anma programı hazırladı. Cem Vakfı, Hacı Bektaşı Veli Kültür Vakfı, AKP, CHP, MHP, BBP, SP, İP, Genç Parti ile çeşitli sendika temsilcileri Hükümet Meydanı'nda bulanan Atatürk anıtı önüne siyah çelenk bırakarak, saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu. Yaklaşık 50 kişiden oluşan grup daha sonra ellerinde kırmızı karanfiller olduğu halde Madımak Oteli önüne yürüdü. Otel önünde sivil toplum örgütleri adına Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım ortak bildiri okudu. Yıldırım, olayların yıldönümünü üzüntüyle andıklarını belirterek, “Sivas halkı bu oyunun Sivas'ta sahnelenmesinden ve Sivas'a mal edilmesinden her zaman üzüntü duymuş, siyasal ve ekonomik alandaki olumsuz etkilerini bugüne kadar fazlasıyla yaşamıştır. Bu olaydan Sivas ile beraber ülkemizi yönetenlerin de bir takım dersler çıkarması ve bu olay üzerinde yapılan değerlendirkmelerin akılcı ve yol gösterici olması gerektiğine inaıyoruz” dedi.

2 Temmuz'un bahane edilerek gürekli gündemde tutulmasının Sivas'ın bir çok güzelliğini görmezden gelmek olduğunu anlatan Yımdırım şöyle devam etti:


“Sivas, Cumhuriyet'e omuz vermiş, Ata'sını 108 gün konuk etmiş, 4 Eylül Kongresi’ne ev sahipliği yapmış bir kenttir. 1993'te Cumhuriyet karşıtı senaryonun sahnelenmiş olması bu şehrin ‘Cumhuriyet şehri' kimliğini ortadan kaldıramaz. Sivas halkı yıllarca hangi inanç ve kökenden olursa olsun birlikte yaşamış ve ortak değerler oluşturmuştur. 2 Temmuz 1993 en çok Sivaslı'nın içine vuran acıdır. Çünkü bu olaylarda ölenler de, alet olarak kullanılan faillerde, bütün olumsuzluklarını en acı şekilde yaşayanlar da Sivaslılar'dır. Tarihe geçmiş ancak, neden ve failleri tam olarak ortaya çıkarılamamış Madımak faciasının kurbanlarını rahmatle anıyor faaillerini kınıyoruz.”
Açıklamaların ardından sivil toplum örgütü temsilcileri otel önüne kırmızı karanfil bıraktı.

İKİNCİ ANMA

Sivas olaylarının 14'üncü yıldönümü etkinlikleri kapsamında CHP ayrı anma programı düzenledi. Atatürk anıtı önünden, Madımak Oteli önüne kadar yürüyen 100 kişilik partili grubu, otel önüne karanfil bıraktı. Yürüyüşe CHP Sivas Miletvekili Nurettin Sözen, CHP Milletvekili adayı Malik Ejder Özdemir ve partililer katıldı. Otel önünde açıklama yapan Malik Ejder Özdemir, Madımak Oteli'nde yaşanan olayın acısını unutmadıklarını belirterek, şöyle dedi:


“Madımak Oteli'nde boğulmak istenen sadece oradaki aydınlar veya toplumun bir kesimi değildi. Asıl boğulmak istenen; ulusal bütkünlüğümüçzün teminatı olan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün temellerini burada attığı cumhuriyetimizdi. Eğer zamanında devleti yönetenler bu olaydan gerekli dersi çıkarmış olsalardı, bugün ülkeyi yönetme iddiasında olanlar laikliği yeniden tartışmaya açmaz, alt- üst kimlik iddasında bulunmazlardı. CHP olarak seçim beyannamemizde halkımıza taahhüt ettik. İktidarımızda Madımak’ı hoşgörü ve barış müzesi yapacağız.”

SARIGÜL’E İLGİ

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de otel önüne gelerek burada bekleyenlerle kucaklaştı. Halkın yoğun ilgisiyle karşılaşan Sarıgül, Madımak'ın müze olması gerektiğini belirterek, “Burada 14'üncü Yüzyıl Ortaçağı'nda bile görülmeyecek insanlık katliamı yaşandı. Ama Sivas’ı yeniden aydınlık cumhuriyet şehri yapmak zorundayız. Bu nedenle Madımak mutlaka barış ve höşgörü müzesi haline gelmelidir. Biz de bu konuda elimizden gelen her şeyi yapacağız. Eğer şimdi olmazsa 36 ay sonra ben göreve geldiğimde burayı mutlaka müze yapacağım” dedi.


Bu sırada bazı kişiler, ‘Sarıgül burada, Baykal nerede' tezahüratlarda bulundu.

Madımak Oteli’nin bulunduğu Eski Belediye Sokak üzerindeki 3 katlı eski Örnek Oteli'nin bulunduğu bina AKP Teşkilatı tarafından seçim bürosu olyarak kiralandı. Düne kadar büronun ön tarafı AKP ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan posterleri ile donatıldı. Ancak kalabalığın tepki gösterebileceği olasılığı göz önünde bulundurularak polisin de uyarısı ile parti amblemleri ve posterleri dün gece kaldırıldı. 1 gün önce seçim bürosu olarak görünen bina, 2 Temmuz sabahı boşaltılmış görüntü çizdi.


10 BİN KİŞİ MADIMAK'A YÜRÜDÜ

Sivas Olayları'nın 14'üncü yıldönümü nedeni ile son etkinlik, KESK, Alevi Bektaşi Birliği Federasyonları, Sivas'taki sivil toplum örgütleri ile Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu tarafından düzenlendi. Ethembey Parkı önünde toplanan yaklaşık 10 bin kişi, ellerinde taşıdıkları döviz ve pankart ve sloganlar eşliğinde Mevlana Caddesi boyunca yürüyerek kent meydanına geldi. ‘Sivas'ın hesabı sorulacak', ‘Katiller halka hesap verecek' sloganları atan kalabalığın tamamına yakının ‘Sivas kardeşlik şehri olacak' ve ‘Katiller halka hesap verecek' dövizleri taşıdı. ‘Madımak müze olsun' tişörtlüler de dikkat çekti. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasından sonra, olayda hayatını kaybedenlerin yakınlarının en önde olduğu grup Atatürk Caddesi üzerinden Madımak Oteli’ne yürüdü.

CADDE TRAFİĞE KAPATILDI

Yaklaşık 10 bin kişilik grubun yürüyüşü sırasında polis geniş güvenlik önlemi alırken, Ropocop giyimli polisler yol boyu kalabalığa eşlik etti. Otelin bulunduğu alanda ise yüksek yerlere keskin nişancı özel timler yerleştirilirken, Kayseri, Tokat gibi çevre illerden takviye polisler geldiği belirtildi.

Otel önüne gelen kalabalık burada da slogan attı. Bu yıl geçen yılki anma programlarının aksine otelin önüne, ÖDP'nin ses sistemine sahip parti otobüsü getirildi. Konuşmacılar otobüs üzerine çıkarak katılımcılara hitap etti. Programa Alevi Bektaşi Birliği Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özen, KESK Genel Başkanı İsmail Tombul, Avrupa Alevi Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Murtaza Demir konuşmacı olarak katıldı.

DEMİR: KATLİAMCI ZİHNİYET İKTİDARDA

Programda konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Murtaza Demir, 14 yıl önce gerici, faşist güçlerin Sivas’ta insanlık dışı katliamı devletin ve güvenlik güçlerinin gözetiminde hayata geçirdiğini iddia etti. İnancın, bilincin, direncin simgesi olan Pir Sultan Abdal'ın yaşadığı yerde düzenlenmek istenen etkinliklere katılan insanların yaktıldığını belirten Demir, “Katliamı yaratan zihniyet bütün kadroları ile şimdi iktidarda iken, ‘Madımak yangını' bugün, ‘Madımak Et Lokantası' ile sürmektedir” dedi. 12 Eylül hukuku ve kültürünün ana unsurlarından biri olarak gösterdiği Türk-İslam sentezinin gericiliğe zemin hazırladığını söyleyen Demir, “Madımak katliamı bu zeminde gerçekleşmiştir. 12 Eylül generallleri ve AKP genel olarak siyasi islamın bugün geldiği aşamanın doğrudan sorumlularıdır. Türkiye 12 Eylül hukuku ve kültürüyle hesaplaşmadan demokratikleşemez” diye konuştu.

Laik bir devletin dininin olmaması gerektiğini söyleyen Demir, “Devlet inançlar karşısında tarafsız ve eşit mesafede olmalı, dinsel kurumlara kamusal kaynak aktarılmamalıdır” dedi.

ÖZEN: MARAŞ'TA KİM VARSA, SİVAS'TA O VARDI

Alevi Bektaşi Birliği Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özen ise konuşmasında, 84 yıllık Cumhuriyet döneminin yanı sıra geriye dönüp bakıldığında Osmanlı, Ortaçağ döneminde karanlığa kafa tutan pirlerin, dedelerin katliama uğradığını anlatırken şöyle devam etti:

“Onların istediği insanlıktan başka bir şey değildi. Bizim davamız Alvilik- Sünnilik değil, insanlık davasıdır. Geçen sene Sivas'ta yine binlerce kişiyle yürüdük. Özgüvenimiz geldi. Alevisi, Sünnisi, Kürdü ve Türk'üyle insanlık mücadelesi verenler toplandı geldi. Yarayı açık bırakmayacağız ki birileri gelip kaşımasın. Sivas halkına teşekkür ediyoruz. Bütün olumsuzluklara rağmen bizi bağırlarına basıp bizimle buraya geldiler. 3- 5 tane caninin yaptığı katliamı ne Sünniler'e, ne İslam'a ne de inanç sahiplerine mal etmekdik. Yapanlar belli. Maraş'ta kimler varsa Sivas'ta da onlar vardı. Eğer biz Madımak'ı müze yapmak için mücedele edenler ile, oy birliği ile bunu reddedenleri ayırt edemiyorsak bize de yuh olsun.”

ÖKER: İNSAN YAKILAN YERDE ET LOKANTASI VİCDANSIZLIKTIR

Avrupa Alevi Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, Madımak ateşinin yürekleri yaktığını, onbinler olarak şehitlerin yanında olduklarını belirtti. Otelin altındaki İskender Lokantası'na tepki gösteren Öker, “Aleviler, ‘kızılbaşlar' olarak bizim hangi gözle görüldüğümüzü görebilmemiz için okumamıza gerek yok. Şu et lokantasına bakarak, ülkeyi yönetenlerin siyasi partilerin Aleviler'e baktığının görüntüsüdür. Hiçbir vicdan, insan, insanların diri diri yakıldığı yere et lokantası yapmaz. Hiçbir insan insanların yakıldığı yere giripte zındıklanmaz. Bu Sivaslılar'ın ayıplarıdır. Bu lokanta, oraya girip zındıklananların verdikleri paralar sayesinde oradadır. İnsan olup bu görüntüye seyirci kalanların, izah edecekleri, gereçke gösterecekleri bir şey olamaz. Bu şehir Pir Sultanları, Alevi önderleri çırkarmış bir şehir. Nasıl bu alçaklıkla yaşayabilir. Utanma yok mu, vicdan yok mu sizde” dedi.

Öker, bu görüntüyü ortadan kaldırmak amacıyla ve et lokantası ruhsatının iptali için, katılımcıları beledeyi önüne giderek dilekçe vermeye davet etti. Konuşmaların ardından otele karanfiller fırlatıldı. Daha sonra kalabalık geldiği güzergahı takip ederek otelin önünden ayrıldı.

Hürriyet İnternet / DHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2007 Pazartesi 16:22:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İBRAHİM EVREN IP: 85.98.93.xxx Tarih : 2.07.2007 16:47:09
37 FİDANDI ONLAR ,TOHUMLARINI DÖKEMEDEN KOPARILDILAR...BU CUMHURİYET SAHİPSİZ DEĞİLDİR!

Mustafa Aktaş IP: 85.105.71.xxx Tarih : 2.07.2007 17:11:57
Bu tür olaylar TC cumhuriyetinin ayıbı olarak kalacak, TC yi hep geride buraktracak olaylardır.