22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

'Sizinkiler mi, Yasin mi vurdu?'

Hrant Dink’i öldürmeye azmettirmekten tutuklanan "Büyük Abi" Erhan Tuncel’in cinayetten sonra da polisle konuştuğu tespit edildi. M.Z. adlı polis telefonda Erhan Tuncel’e, "Cinayeti sizinkiler mi işledi? Ogün hani teslim olacaktı. Bana anlattığınız gibi mi oldu her şey? Yasin mi yaptı?" diye sorular yöneltmiş.


AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde azmettirici olduğu iddiasıyla tutuklanan "Büyük Abi" Erhan Tuncel’in (26) yardımcı istihbarat elemanı yapılmasında ve bu görevde kullanılmasındaki ihmaller somutlaşmaya başladı. Cinayetin ardından soruşturmayı yürüten İstanbul polisinin elde ettiği bulgular, ihmaller zinciri sürecinin, 2004’te Trabzon’da McDonald’s’ın bombalanmasıyla başladığını, Rahip Santoro cinayeti ile devam ettiğini ve Dink’in öldürülmesi ile son bulduğunu gösteriyor.

ŞUÇA KARIŞMIŞTI

McDonald’s bombalanması olayında, patlayıcıyı hazırladığı ve eylemi organize ettiği öne sürülen Tuncel, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde görevli bir öğretim üyesi aracılığıyla, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek tarafından istihbarat elemanı yapıldı. İlk ihmal burada yaşandı. Tuncel’i istihbarat elemanı yapan yetkililer, bu tip elemanların suça karışmaması ilkesini görmezden geldi.

BAĞ ARAŞTIRILMADI

İkinci ihmal, Ekim 2004’te yaşanan McDonald’s bombalamasından yaklaşık bir buçuk yıl sonra, Şubat 2006’da meydana gelen Rahip Santoro cinayeti dosyasında oluştu. Polis, Santoro’nun öldürülmesini, McDonald’s’ın bombalama eyleminden ayrı tuttu. İki olay arasındaki bağ, araştırılmadı.

PLAN "REİS"TEN

Alperen Ocağı’na gidip gelen ve oradaki Ermeni karşıtı ortamdan etkilenen Tuncel, iddiaya göre, bu dönem kendisine ’Reis’ olarak hitap eden Yasin Hayal ve arkadaşlarıyla Dink cinayetini planlamaya başladı. Bu durum, gözaltına alınan zanlıların ve soruşturma sırasında ortaya çıkan diğer delillerin değerlendirilmesi ile de açıklık kazandı.

Ancak Tuncel, Trabzon Emniyeti’ne Yasin Hayal’in (24), Dink’i öldüreceğine dair raporlar vermeye de bir yandan devam etti. Daha önce Hürriyet’in ortaya çıkardığı bilgiye göre, Tuncel, bu şekilde Nisan 2006’ya kadar tam 17 rapor yazdı. 17 raporun 16’sı, İstanbul Emniyeti’ne hiç bildirilmedi. Tuncel, Ramazan Akyürek’in Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na atanmasının ardından da, yeni Emniyet Müdürü Reşat Altay tarafından Kasım 2006’da istihbarat elemanlığından çıkartıldı.

PLANLARI BOZULDU

Cinayetin tetikçisi O.S. (17) yakalanıp, Yasin Hayal İstanbul’a getirilince, Tuncel’in ismi polis sorgulamasında tekrar ortaya çıktı. Bunun üzerine İstanbul Emniyeti, Trabzon’dan Tuncel hakkında bilgi istedi. Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nden hakkında bilgi verilmeyen Tuncel, ertesi gün, uçakla Trabzon Terörle Mücadele Şube Müdürü nezaretinde İstanbul’a getirildi. Tuncel’in İstanbul’daki sorgusu sonunda hazırlanan 5 sayfalık tutanakta ise Tuncel’in hem Yasin Hayal’i, hem de kendisiyle irtibat kurmaktan sorumlu polisi kullandığı izlenimi ortaya çıktı.

Tuncel’in planlarının O.S.’nin Samsun’da yakalanması ile bozulduğu kaydedildi. Tuncel’in, O.S.’yi, Trabzon’a gelmesinin ardından daha önce çalıştığı polise bilgi vererek yakalatmayı düşündüğü anlaşıldı.

Telefonla 25 konuşma

ARAŞTIRMALARA göre, Tuncel’in polis ile irtibatı Kasım 2006’dan sonra da sürdü. Tuncel’in, cinayetin ardından M.Z. isminde bir polis memuru ile telefonla konuştuğu tespit edildi. Hem de Kasım ayından sonra, 1’i cinayet günü olmak üzere tam 25 kere.

Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nden 6 ay önce Bartın’a tayini çıkan İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli M.Z.’nin, Tuncel ile Dink’in öldürüldüğü 19 Ocak günü yaptıkları son konuşmada, "Cinayeti sizinkiler mi işledi? Ogün hani teslim olacaktı. Bana anlattığınız gibi mi oldu her şey? Yasin mi yaptı?" şeklinde sorular sorduğu öne sürüldü.


Toygun ATİLLA /hürriyet
Yayın Tarihi : 23 Mart 2007 Cuma 14:35:19
Güncelleme :23 Mart 2007 Cuma 14:35:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 81.213.65.xxx Tarih : 23.03.2007 10:02:24
DİNK CİNAYETİNDEN TAM BİR GÜN SONRA "ŞÜPHE ET BENİM ÇOCUK YÜREKLİ HALKIM" ADLI BİR YORUM YAZMIŞTIM. ŞİMDİ NE KADAR HAKLI OLDUĞUMU BİR KEZ DAHA GÖRÜYORUM. TUNCER OLAYIN HEM AZMETTİRİCİSİ VE HEM DE POLİS İHBARCISI OLARAK TANIMLANIYOR. YANİ AJAN PROVOKATÖR. KİMSE BU NASIL OLUR YAHU DEMİYOR. 17 KEZ İHBAR EDİYOR. AMA ORTAM HAZIR OLMADIĞI İÇİN, DAHA DOĞRUSU PROFESYÖNELLER DEVREDE OLMADIĞI İÇİN EYLEM GERÇEKLEŞMİYOR. KENEDY CİNAYETİNİ ARAŞTIRIN. CIA KENDİ DEVLET BAŞKANINI ÖLDÜRÜYOR. AMA BU İŞ İÇİN, ORTALIK YERDE BEN BAŞKANI VURACAĞIM DİYE KENDİNİ DEŞİFRE EDEN OSAVALD ADLI BİR KATİLİ KULLANIYOR. OSVALD MAHKEME ÖNÜNDE GÜYA KENDY İÇİN İÇİ YANAN YURTSEVER BİR AMERİKALI TARAFINDAN VURULUYOR. OLAY KAPANIYOR. OSVALD’IN KATİLİ DE KISA BİR SÜRE YATIP ÇIKIYOR. CERAH, OLAYDAN BİR İKİ GÜN SONRA "BU CİNAYET ADLİ BİR VAKA GİBİ GÖRÜNÜYOR" DİYE AÇIKLAMADA BULUNDU. BİRİ ONA BU LAFLARI SÖYLETMEDİYSE O ZAMAN ÇOK ŞEY BİLİYOR. İKİ İHTİMAL VAR. 1. HEYECANINDAN ACELECİ DAVRANDI VE BİR AN EVVEL OLAYIN YÖNÜNÜ SAPTIRMAYA ÇALIŞTI. 2. ORTAMA BU İŞİN ÜZERİNE FAZLA GİTMEYİN BAŞINIZA BELAYI ALIRSINIZ. İŞİN ARKASINDA DERİN GÜÇLER VAR, AYAĞINIZI DENNK TUTUN DEMEYE ÇALIŞTI. KENT HABER OKUYUCULARI, EMİN OLUN BU CİNAYET DE AYDINLANMAYACAKTIR. BU SEFER ÇOK DENEYİMLİ DAVRANILMIŞ VE HER YERDE "BİZ DİNK'İ ÖLDÜRECEĞİZ" DİYE DEMEÇ VEREN PİYONLAR CEPHEYE SÜRÜLMÜŞ DURUMDA. BU CİNAYETİN ARKASINDAKİ KARANLIK GÜÇLER BU ÇOCUKLARA VE AİLELERİNE "KORKMAYIN SİZİ MAĞDUR ETMEYİZ" GARANTİSİ DE VERMİŞ OLMALILAR. ÇÜNKÜ AİLERİ ARTIK SUSMUŞ DURUMDA. K. Mükremin BARUT 23 MART 2007 ANKARA