25
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Skandal açıklamalar acıyı katladı

Amsterdam’a düşen THY uçağıyla ilgili ilk açıklamaları THY Yönetim Kurulu Başkanı Karlıtekin ve Genel Müdür Kotil yaptı. Saat 13’teki “Çok şükür kimse ölmedi” açıkla- malarının ardından 9 ölünün haberi geldi

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, THY Genel Müdürü Temel Kotil ile birlikte Yeşilköy’deki Genel Müdürlük binasında basın toplantısı düzenledi. TK1951 sayılı İstanbul-Amsterdam seferini yapan yolcu uçağının “Kırım geçirdiğini” ifade eden Karlıtekin, “Uçakla ilgili gerekli belge, bilgi ve bakım raporlarını kriz merkezimizde gözden geçirdik, bakımla ilgili herhangi bir sorun da bulunmamaktadır.

Yolcu yakınlarıyla ilgili her türlü tedbir alınmaktadır. Gerek İstanbul’da gerek Amsterdam’da yolcu yakınlarına bilgi verilecek merkezler kuruluyor. 20 civarında yaralı bulunduğu yönünde bilgiler alındı.

Ağır yaralı da yok

Ağır yaralı konusunda şu ana kadar bir bilgi ulaşmadı.” THY Genel Müdürü Temel Kotil de, uçağın kaptan pilotunun çok tecrübeli bir kaptan olan, 1975 Hava Harp Okulu mezunu Hasan Tahsin olduğunu, personelin sağlık durumuyla ilgili henüz bir bilgi ulaşmadığını kaydetti. Kotil, “Uçağın infilak etmemesinin, yakıtının boşaltıldığı anlamına gelip gelmediği” yönündeki soruya karşılık, bu yönde bir bilginin ulaşmadığını, olayda ölüm olmamasının önemli olduğunu belirtit ve “Çok şükür ölümüz yok” dedi. Temel Kotil, bir soru üzerine de, “Yolcu yakınları için Amsterdam’a bir uçak hazırlandığını, uçağın kalkış saatinin daha sonra duyurulacağını, Amsterdam’dan Türkiye’ye gelecek yolcular için de ilave bir sefer düzenlemeyi düşündüklerini” sözlerine ekledi.

‘Tüm yolcular tahliye edildi’

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hayri Suat Aka da bakanlık adına yapılan ilk açıklamada, düşen uçaktaki yolcuların tümünün tahliyesinin tamamlandığını söyledi


SİVİL Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile birlikte Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü önünde basın mensuplarına kazaya ilişkin bilgi veren Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hayri Saka uçağın İstanbul’dan 08.11’de havalandıktan sonra Schiphol Havalimanı’na inişe geçtiği sırada saat 11.50 civarında piste yaklaşık 500 metre kala toprak zemine sert bir iniş gerçekleştirdiğini kaydetti.

Uçağı terk ettiler

Aka, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaptan pilot Hasan Tahsin Arısan yönetimindeki Tekirdağ isimli uçak, düşüş esnasında burun, kuyruk ve gövde olmak üzere üçe bölünmüştür. Uçakta herhangi bir patlama veya yangın meydana gelmemiştir. Alınan ilk bilgilere göre, yaralıların olduğu ve bazı yolcuların yara almadan uçağı terk ettiği yönündedir.

Normal yaklaştı

Herhangi bir can kaybı henüz rapor edilmemiştir. Hollanda sivil havacılık yetkilileriyle yapılan ilk temaslarda, uçağın piste normal bir yaklaşma yaptığı bildirilmiştir. Schiphol Havalimanı, hava ulaşımına kapatılmış olup, yolcular tahliye edilmektedir.” Aka bunları söylerken uçağın hemen yanında ölen birkaç yolcunun cesetlerni sedyede duruyordu.

Aka, bir soru üzerine, yaralı sayısı hakkında net bilgiye sahip olmadıklarını söyledi. Aka, “Uçağın daha önceden sabıkası var mı?” sorusuna, “Uçak 2002 model, en son Aralık 2008’de denetimden geçmiş. 2009 sonuna kadar uçuşa elverişliliğine dair belgelendirilmiş, son derece modern bir uçak” yanıtını verdi.

Ve son dakika....

Aka, açıklamasının sonunda, iletilen bir not üzerine de “Şimdi aldığım son bilgi; Uçaktaki bütün yolcular tahliye edilmiştir, ölü yoktur” dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, THY uçağının İstanbul- Amsterdam seferini yaparken Schiphol Havalimanı’nda, pist yakınında gövde üzerinde toprak zemine çarpmasıyla ilgili olarak, “Uçağın yumuşak zemine düşmesi ve yangın çıkmaması bir mucize. Temennimiz, inşallah ölü sayısı bundan sonra yükselmez” dedi.

Kotil “THY uçuş emniyetinde beş yıldızdır” demişti

22 ŞUBAT’TA Sabah’ta Şirin Sever’e röportaj veren THY Genel Müdürü Temel Kotil, “Uçuş güvenliği konusunda durumumuz nedir?” sorusuna şu yanıtı vermişti: “Uçuş emniyeti işin ruhudur, THY’nin en önem verdiği konu budur. İşin içinden geldiğim için söylüyorum; uçakların bakımı yüzünden fazla sorun çıkmaz. Emniyet, uçucu ekibin davranışlarıyla ilişkilidir. Talimatımız şudur bizim; hava şartları kötüyse, buzlanma varsa, şu varsa bu varsa, inme, pas geç. Her zaman bir alternatif havaalanı vardır. Bir ameliyathane işletmek kadar hesap kitap yaparak işletiyoruz bu kurumu. Şunu söylemem lazım; uçuş emniyetinde THY beş yıldızdır.”

Umutlar bir anda drama döndü!

Televizyonlardan canlı yayınlanan THY yöneticilerinin açıklamaları uçakta yakınları bulunanların yüreklerine su serpmişti. Ancak çok geçmeden gerçek ortaya çıktı. Uçakta ölenler vardı. Hayatını kaybeden ve ağır yaralananların yakınları haberi alır almaz daha büyük bir şok yaşadılar. Çünkü az önce Türk yetkililer onları rahatlatmıştı. Acıları ikiye katlandı.

Erdoğan doğrusunu görgü tanığını arayıp öğrendi

Başbakan, televizyondan izlediği bir güvenlik şirketi sahibini cebinden arayıp ölü sayısını ve durumu öğrendi. Ardından Büyükelçimizi görevlendirdi

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın, Amsterdam’da meydana gelen uçak kazasının ardından bizzat devreye girdiği ve Türk yetkililere gerekli talimatları verdiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan, Amsterdam’da meydana gelen kazanın hemen ardından devreye girerek yetkililerden bilgi aldı. Erdoğan’ın, Türkiye’nin Lahey Büyükelçisi Selahattin Alpar’a olay yerine gitme talimatı verdiği bildirildi. Başbakan Erdoğan’ın, kazadan yara almadan kurtarılan yolculardan, Hollanda Demiryolları kurumuna güvenlik hizmeti veren bir şirketin sahibi olan Mustafa Bahçecioğlu’nu telefonla aradığı ifade edildi.

Mustafa Bahçecioğlu’nun, Başbakan Erdoğan’a, “kazada ölü sayısının çok az olduğunu ya da olmayabileceğini, çok sayıda yaralı bulunduğunu” söylediği öğrenildi. Bahçecioğlu’ndan olayla ilgili bilgi alan Erdoğan’ın, bütün yolculara geçmiş olsun dileklerini ilettiği bildirildi. Mustafa Bahçecioğlu’nun, Başbakan Erdoğan’a, “uçağın inişi sırasında sert bir çarpma sonucu kazanın meydana geldiğini ve uçakta büyük bir panik yaşandığını” söylediği de kaydedildi.

SAAT SAAT GELİŞMELER

Sevinç nasıl hüzne döndü?

08.22: THY’nin “Tekirdağ” adlı uçağı İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Amsterdam’a hareket etti.

11.55: Uçak, Schiphol havaalanına inişi sırasında yere çakıldı.

12.18: THY yetkililerinden oluşan bir ekip, İstanbul’dan Hollanda’ya hareket etti.

12.36: Sivil Havacılık Genel Mürdürlüğü’nde kriz masası oluşturuldu.

12.55: THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, şu ana kadar kendilerine ölüm olayı bildirilmediğini, 20 civarında yaralı bulunduğunu söyledi.

13.33: Candan Karlıtekin ölüm olayı bildirilmediğini tekrarladı ve “Olayın sevin-dirici tarafı total bir kaybın olmayışıdır. Şu ana kadar ölüm olayı bildirilmedi” dedi.

13.33: Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hayri Suat Aka da “Herhangi bir can kaybı henüz rapor edilmemiştir” dedi.

13.41: Başbakan Erdoğan, “Dün bizimle beraber olan ve Hollanda’ya dönen Mustafa Bahçecioğlu 3 ölü ama Binali Yıldırım’ın söylediği 1 ölü” diye açıklama yaptı.

13.42: Hollanda devlet televizyonu, kazada 5 kişinin öldüğünü öne sürdü.

13.53: THY, “Elimizde kurtulanlar veya yaralı olanlar hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır” diye açıklama yaptı.

14.13: Alman N24 televizyonu, kazada aralarında uçağın pilotunun da olduğu 7 kişinin ölmüş olabileceğini bildirdi.

14.22: Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Aka, ölü sayısının 7’ye çıktığı yönünde haberler geldiğini bildirdi.

14.27: Ulaştırma Bakanı Yıldırım “Şu anda net bilgi yok, gelince kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

14.38: Hollandalı resmi yetkililer, uçakta 9 kişinin öldüğünü açıkladı.

14.41: Müsteşar Yardımcısı Aka “Hollanda sivil havacılık yetkililerinden aldığımız son bilgiye göre, ölü sayısının 7’ye çıktığı bildirilmektedir” dedi.

14.50: THY Yönetim Kurulu Başkanı Karlıtekin, ölü sayısının 9 olduğunun Hollandalı yetkililerce kendilerine iletildiğini böyledi.

15.14: Hollanda radyosu, ölenlerden 3’ünün mürettebat, 6’sının da yolcu olduğunu duyurdu.

15.18: Müsteşar Yardımcısı Aka, ölü sayısının 9 olarak bildirildiğini söyledi.

15.31: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Hollanda Sivil Havacılık Yetkililerinden alınan bilgiye göre, hastaneye kaldırılan yaralılardan 9’unun hayatını kaybettiğini bildirdi.

15.41: Ulaştırma Bakanı Yıldırım “7 kişinin öldüğü haberi bana ulaştı” dedi.

16.40: Telegraaf gazetesinin internet sitesinde iki pilotun kokpitte sıkışarak yaşamını yitirdiği belirtildi.

17.54: Hollandalı yetkililer, basın toplantısında ölü sayısını 9 olarak açıkladılar. Yetkililer, 6 kişinin durumunun kritik olduğunu, 5 kişinin daha ağır yaralı olduğunu kaydettiler.

18.16: Ulaştırma Bakanı Yıldırım, nihayet “Kazada 9 kişinin hayatını kaybettiği, Hollanda makamlarınca bize bildirildi” dedi.

Vatan
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2009 Perşembe 10:01:43
Güncelleme :26 Şubat 2009 Perşembe 10:05:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?