25
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Şoförlerin Avrupa'ya vize davası

Şoförler davayı kazanırsa Avrupa’ya vizesiz gireriz


Türkiye-Almanya arasında TIR şoförlüğü yapan Mehmet Soysal, İbrahim Savatlı ve Cengiz Salkım açtıklarığı davayı kazanırsa, Avrupa’ya vizesiz giriş yapma imkanı doğacak.

Açılan söz konusu davanın Berlin Eyalet Mahkemesi tarafından Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’na (ATAD) havale edildiğini anlatan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Harun Gümrükçü, "Eğer şoförler davayı kazanırsa Avrupa çerçeve kararı vermiş olacak. Bununla birlikte artık Avrupa’ya vizesiz girilebilecek" dedi. Gümrükçü, TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Küçük ile birlikte ATAD’ın 19 Şubat 2009 tarihinde Mehmet Soysal ile ilgili davada açıklayacağı karara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Gümrükçü, ATAD’ın 19 Şubat günü vereceği kararın, Türkiye’yi AB’nin bir parçası yapma veya yapmama kararı olduğunu belirterek, "Eğer bu karar, siyasi baskılar altında ortadan kalkarsa, Türkiye’nin üyeliğinin önü kesilmiştir" dedi.

Vizeyi Kaldır maddesi

Gümrükçü, Avrupa Komisyonu’nun görüşünde vizenin hukuki olmadığını bildirdiğini ve "Katma Protokolün 41’inci maddesine dayanarak, "vizeyi kaldır" dediğini hatırlattı. Gümrükçü, buraya kadar her şeyin normal olduğunu ancak 2 Eylül 2008 tarihindeki duruşmaya katılan Avrupa Komisyonu temsilcisinin, daha önce verdiği yazılı görüşünü geri aldığını mahkeme heyetine söylediğini ve komisyonda çıkan ’kavga’ üzerine kararın böyle çıktığını dile getirdi. Harun Gümrükçü, "Demek ki, hukuku denetlemeden sorumlu Avrupa Komisyonu, denetleme görevini yerine getirememiştir ve bu 15 bine yakın karara görüş bildiren Avrupa Komisyonunun tarihinde bir ilk. Türkiye Avrupa Komisyonu, Avrupa’dan olanlar ve olmayanlar şeklinde hukuku farklı yorumlamaya başlamıştır" diye konuştu.
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2009 Çarşamba 20:51:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?