22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Şoförün 'hız'dan 3 cezası çıktı ...

Ölüm otobüsünü trafik polisleri görmemiş...Şoförün "hız"dan 3 cezası çıktı ...

Kapadokya gezisi sırasında Aksaray'da 33 kişinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazasına karışan otobüsün, Afyonkarahisar'da trafik ekiplerince durdurulduğu iddia edildi.


Yaralılardan Nevin Kundakçıoğlu, trafik ekiplerinin içinde bulundukları otobüsü durdurduğunu söyledi. Eşrefpaşa Belediye Hastanesinde tedavisi devam eden Kundakçıoğlu, saatlerin gece yarısını geçtiği bir sırada Afyonkarahisar'ın ilçesi Dinar'daki dinlenme tesislerinde mola verdiklerini, molanın ardından kısa bir süre sonra, otobüsün trafik ekiplerince durdurulduğunu anlattı.

Kundakçıoğlu, konuyla ilgili, “Otobüsün önündeki trafik polislerinin ikaz lambasını gördüm. Polisler şoförün bulunduğu bölüme geldi. İki dakika kadar sonra otobüs tekrar hareket etti. Ben arka sıralardaki koltukların birinde olduğumdan, ne konuştuklarını veya kontrol yapıp yapmadıklarını fark etmedim” diye konuştu.

KONTROL YAPILSAYDI, YOLA ÇIKMASINA İZİN VERİLMEZDİ

Emniyet yetkilileri, İzmir'den cuma günü akşam 19.00'da hareket ettikten sonra, sırasıyla Manisa, Uşak, Afyonkarahisar, Konya ve Aksaray'dan geçen 45 HA 158 plakalı otobüsün, trafik kontrolüne girmesi durumunda, yola devam etmesine izin verilemeyeceğini belirttiler. Otobüsün durdurularak denetiminin yapılması halinde, “okulla firma arasında yapılan sözleşmede farklı bir plakanın yazılı olması, otobüsün D-2 yeterlilik belgesi bulunmaması, 46 kişilik kapasiteye rağmen fazla yolcu taşıması” nedenleriyle para cezası uygulanacağını, şartlara uygun bir otobüs çağrılarak yolcuların nakillerinin sağlanması gerektiği bildirildi.

YOLDA, ÇOĞUNLUKLA TRAFİK İHLALİNE YÖNELİK UYGULAMA VAR

Emniyet yetkilileri, karayollarında, ağırlıklı olarak “trafik ihlallerine yönelik” uygulamaların yapıldığını ve çoğunlukla ihlalde bulunan araçların durdurulduğunu bildirdiler. AB uyum sürecinde, düzenleme yapılan trafik denetim yasaları gereğince, turizm veya servis taşımacılığı yapan otobüslerin belge denetimlerinin, yasalarda belirtilen noktalarda yapılabileceği ve bunun da terminal çıkışları olduğu belirten yetkililer, otobüsün yol üzerinde bir denetim noktasında durdurulması durumunda da belgelerinin kontrol edilebileceğini belirtti.

Şoförün "hız"dan 3 cezası çıktı


33 kişinin öldüğü kaza için Aksaraya'a uzman bilirkişi heyeti gönderildi. Heyet, otobüs şoförü Cumhur Çolak'ın, "aşırı hız" nedeniyle üç kez ceza çarptırıldığını belirledi.

Aksaray'da meydana gelen ve toplam 33 kişinin hayatını kaybettiği kaza sırasında, otobüsü kullanan sürücünün üç kez "aşırı hız" yüzünden trafik cezasına çarptırıldığı, ancak 2002 yılından bu yana trafik cezası uygulanmadığı belirlendi.

Öğrenci, öğretmen ve velilerinin öldüğü kaza ile ilgili soruşturma devam ediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, kazanın oluş nedeninin tam olarak belirlenmesi için Aksaray'a gönderdiği 3 kişilik uzman ekip çalışmalarını sürdürüyor. Gönderilen heyet, "kaza raporu"nu bu hafta içinde Cumhuriyet Savcılığı'na teslim edecek.

ALDIĞI CEZALAR

Kaza sırasında, öğrencilerin bulunduğu otobüsü kullanan Cumhur Çolak'ın, dosyasından 3 kez "aşırı hız" nedeniyle trafik cezasına çarptırıldığı belirlendi. Aşırı hız yüzünden ilk cezasını 1999 yılında İzmir'in Bergama ilçesinde alan Çolak'a, para cezasının yanı sıra "ceza puanı" da verildi. 2000 yılında da Torbalı ilçesinde yine "aşırı hız" nedeniyle para cezasına çarptırılan Çolak'a ceza puanı da verildi. 2001 yılında Aydın'da yine hız limitini aşan Cumhur Çolak, bu cezadan sonra bir daha trafik polislerine yakalanmadı.

Otobüse koltuk sayısının çok üstünde yolcu alan, aşırı hız ya da direksiyonda uyuma sonucu kaza yaptığı belirtilen Cumhur Çolak da, bu kazada hayatını kaybedenler arasında yer aldı.

ASAYİŞ SAATİ

İçişleri Bakanlığı, trafik kazalarına karşı daha etkili önlemler alınması için yeni bir genelge hazırladı. Her sabah valilerin başkanlığında Emniyet Müdürü, Jandarma Komutanı'nın katıldığı "asayiş saati"nde, trafik konusunu da ele alacaklar. Toplantıda, il düzeyinde meyldana gelen kazalar, bu kazalara karşı alınacak önlemler üzerinde bulunacak.

OKUL YÖNETİMİNİ UYARMIŞ

Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Tuncal, “Otobüs şoförü Cumhur Çolak, bu kadar kalabalık kişi ile seyahate çıkamayacağını, bunun yasak olduğunu, herhangi bir kaza anında tazminat konusunda zorluk olacağını okul yöneticilerine söylemiş” dedi.

Ali Tuncal, Aksaray'ın Eskil ilçesi yakınlarında meydana gelen ve 33 kişinin ölümüyle sonuçlanan trafik kazasına karışan 45 HA 158 plakalı otobüsün şoförü Cumhur Çolak'ın Aydın'da faaliyet gösteren Aylin Tur'un ortağı olduğunu, tur organizasyonunu da bu kişinin yaptığını söyledi.

Kazadan çok büyük üzüntü duyduğunu, ancak gezinin başlangıcından itibaren yanlışlıklar yapıldığını ifade eden Tuncal, ilk yanlışlığın Cumhur Çolak'ın araç değişikliğini İzmir Milli Eğitim Müdürlüğüne haber vermemesi, ikinci yanlışlığın ise okul idaresinin araç değişikliğine itiraz etmemesi olduğunu belirtti.









aa/Saygı Öztürk / hürriyet
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2007 Salı 15:49:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sude karatayli IP: 85.100.170.xxx Tarih : 17.04.2007 16:12:55
..MADEM DENETİMLER BELLİ NOKTADA YAPILIYORMUŞ EKİP NEDEN DURDURMUŞ OTOBÜSÜ?.MADEM DURDURMUŞ BAKMIŞMI BU ARAÇ NE TAŞIYOR DİYE?KAÇ KİŞİ TAŞIYOR DİYE. SABAHIN O SAATİNDE DENETİM ÇORBA PARASIDIR.(HEM ÇORBAYA PARA VERDİKLERİ YOK YA).O ARAÇ GARİBANIN KAMYONU OLSAYDI GÖR OZAMAN.DENETİMMİŞ.ŞUNA ANLATIN SİZ.(KÜLAH)..