29
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Soğuklar narenciye fiyatını fırlattı

Son bir haftadır devam eden soğuklar, narenciye üreticilerini ve tüketicileri endişelendiriyor. Sibirya soğukları Çukurova bölgesinde tarladaki mandalina ve portakalı tehdit ederken, don yüzünden fiyatların ikiye katlanacağı tahmin ediliyor.

Çukurova'da hâlâ hasadı yapılmayan 250 bin tona yakın ürün olduğu belirtilirken, don nedeniyle bu ürünlerin en az yüzde 30'unun zayi olmasından endişe ediliyor. Greyfurt, mandalina ve portakal dahil toplam zararın 75 bin tonu bulacak olması ise nihai tüketicilerin cebinin yanması anlamına geliyor.

Bölgede hava sıcaklığı geceleri halen 0 derece dolayında seyrediyor. Narenciyede bazı ürün türlerinin yüzde 40'ının dalında olduğunu belirten Adana Tarım Müdürü Abdullah Keskin, şimdiye kadar kendilerine zarar tespiti için başvuruda bulunan üretici olmadığını söyledi. Keskin, don yüzünden meydana gelen zararın önümüzdeki bir haftada netleşeceğini kaydetti.

Adana merkez başta olmak üzere Çukurova bölgesinde son günlerde görülen ve gece eksi 5 dereceye kadar düşen sıcaklıklar Kozan, Erzin, Dörtyol gibi ilçelerde dalında bulunan portakal ve mandalina gibi narenciye ürünlerini vurdu. Ekim ayından bu yana ürünün büyük bir bölümünün hasat edilmiş olması zararın boyutunu azalttı. Ancak, iç ve dış piyasaya gönderilmek üzere dalında bekletilen ürünlerde büyük hasar oluştu. Adana Kabzımallar Odası Başkanı Şefik Özbey, narenciyede don zararının önümüzdeki bir hafta içinde daha net ortaya çıkacağını, donun vurmadığı ürünün ise yüzde 100 zamlanacağı uyarısında bulundu. Özbey, "Halde portakal 20-30 kuruştan satılıyor. Bir hafta sonra fiyatı 50-60 kuruşa çıkabilir. Mandalina ise şimdi 50 kuruş. Bunun da 1 YTL'ye çıkmasını bekliyoruz. İç piyasada tüketici önümüzdeki günlerde C vitaminini daha pahalıya alacak." dedi.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Cumali Doğru ise tarım sigortası yaptıran üretici sayısının az olmasının çiftçinin zararını artırdığını kaydetti. Doğru, rüzgâr pervanesi çalıştırma, lastik yakma gibi bireysel önlem alan üreticinin bahçesindeki zararın daha az olduğunu da dile getirerek don vurmuş ürünün hem iç hem de dış piyasada talep görmeyeceğini kaydetti. Soğuk hava sadece narenciye ürünlerini değil, açık alanda üretilen kışlık sebzeleri de olumsuz etkiledi. Büyükşehir Belediyesi Vedat Dalokay Hali'ne son bir haftada giren yeşil sebze miktarındaki azalma kısa sürede fiyatlara yansıdı. Fiyatların yükselmesiyle birlikte, donun vurduğu ürünlerde kalitede de önemli düşüş yaşandı. 4 adedi 1 YTL'ye satılan maydanoz, nane, sarımsak, yeşil soğan, roka ve ıspanağın fiyatı yüzde 100 artış göstererek iki adeti 1 YTL'ye satılır oldu.

Zaman
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2008 Cuma 04:38:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?