22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Sokakta doğurtacak nedenler!

Bu olayın nedenleri üzerine söyleyecek çok söz var.

1. Kadınlar bedenlerine sadece eşlerinin veya partnerlerinin dokunmasını istiyorlar bu öğrenilmiş toplumsal değerlerden kaynaklanmaktadır.

2. Ayrıca insanların istediği doktora muayene etme isteği bir haktır. Bu bir hasta hakkıdır.

3. Güven duygusu kadınlarda değişkenlik göstermektedir. Toplumdaki egemen erkek olduğu için bazı kadınlar erkek doktor veya uzmandan faydalanmayı tercih ederken, bir kısım kadın uzmanla konuşmayı tercih etmektedir. Kadınların bir kısmı uzman psikolog, sosyal hizmet uzmanı, doktor veya avukatla görüşmek isterken erkek tercih ederken, bir kısmı illaki kadın uzmanla görüşmek isteyebilmektedirler. Bunun tamamen güven duygusu ile ilişkili olduğunu düşünmekteyim.

4. Kadınların kendi bedenleri ile barışık olmamalarının da bu olayda katkısı olduğunu düşünüyorum. Kadınlara öğretilen bir değerdir bu. Kadına bedeni ayıp olarak öğretilmekteir. Bu da toplumda kadının cinselliğinin sistematik olarak kontrol altına alınmasının bir yöntemidir.

5. Kadının cinsel organları ve toplumsal olarak kapalı olması gereken yerlerinin mahrem olması ve bunların başka bir erkek tarafından görünmesinin namus olgusu ile direk ilişkisi vardır. Kadın karşıdakini bir doktor olarak değil de bir erkek olarak algılamaktadır.

4. Erzurum da meydana gelen olayda ilgili hastanenin hasta hakları konusunda bilgisiz, sorumsuz davrandığını düşünmekteyim. Bu da sağlık sistemindeki eksikliklerden dolayıdır. Ambulansın kadını oracıkta bırakması da sorunlu bir tutumdur.
Zozan Özgökçe/Hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Mart 2007 Perşembe 19:13:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?