28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

‘Sokakta parmak izi’ dönemi

İngiltere ve Galler'de polis, taşınabilir bir elektronik cihaz kullanarak, sokaklarda parmak izi almaya başlayacak.

İngiliz emniyetinin 6,5 milyon parmak izinin bulunduğu veri tabanına bağlı cep bilgisayarı benzeri taşınabilir bir cihazla toplanan parmak izleri sayesinde, polis memurları dakikalar içinde zanlıları tespit edebiliyor. Kişinin izin vermesi halinde parmak izi alınabildiğinin altını çizen İngiliz polisi, yeni uygulamanın özellikle sahte kimlik kullananları belirlemede yardımcı olacağını belirtiyor.

İngiltere'nin Beds kenti bölgesinde 10 polis memuruyla başlanacak pilot uygulamayı, Essex, Hertfordshire, Lancashire, Kuzey Galler, Northamptonshire, Batı Midlands, Batı Yorkshire ile İngiliz Ulaştırma Polisi ve Büyükşehir Polis teşkilatı izleyecek.

İngiltere İçişleri Bakanı Yardımcısı Tony McNulty, yeni teknolojiyle polisin sokaklardaki şüphelilerin kimliğini daha hızlı tespit edebileceğini, toplumdaki masum insanlara verilecek rahatsızlığın azaltılacağını ve kuyruklarda daha fazla zaman geçirmelerinin önüne geçileceğini söyledi.

"Lantern" adı verilen pilot uygulamada polis memurları, şüphelinin her iki işaret parmağının da izini alabilecekler.
Mobil telefonların kullandığı GPRS sistemini kullanırken şifreli veri gönderen cihazın doğruluk oranının yüzde 94-95 civarında olduğu ve sadece kimlik belirleme amaçlı kullanılacağı belirtiliyor.


aa
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2006 Çarşamba 12:54:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?