22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Son dakika: Abdullah Gül gidiyor

Türkiye pazarlıklarının sürdüğü Lüksemburg'da Avusturya geri adım adım attı. Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, ''ortak hedefimiz tam üyeliktir'' açıklamasını yaptı. Ankara'ya ulaşan çerçeve belge, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Baş müzakereci Ali Babacan tarafından inceleniyor. Bir diğer tartışma konusu, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin uluslararası kuruluşlara üyeliğinin veto edilmemesini isteyen 5. madde konusunda da anlaşma sağlandığı bildirildi. Abdullah Gül'ün de Lüksemburg'a gitmek üzere hazırlandığı gelen haberler arasında.


Lüksemburg'da dünden bu yana görüşmeleri tıkayan Avusturya, devam eden ikili görüşmeler sonucunda saat 15.50'de yaptığı açıklamada, "biz Müzakere Çerçeve Belgesi'nin birinci maddesini sorgulamayı bırakıyoruz" dedi. Müzakere çerçeve belgesi Ankara'ya ulaştı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, belgeyi AKP Genel Merkezi'nde götürdü ve siyasi değerlendime yapılıyor.

Türkiye konusunda görüşmeler devam ederken, TSİ 18.00'de Türkiye için yapılması öngörülen hükümetlerarası konferans, saat 21.30'a ertelendi. İngiliz diplomatlar ise görüşmelerin olumlu gittiği yönünde mesajlar veriyor.

Lüksemburg'da saat 10.30'da toplanan AB Genel İşler Konseyi'nde şu sıralar Ortadoğu görüşülüyor.

Liderler saat 16.00 sıralarında Türkiye'nin AB süreci ile ilgili görüşmelere geçecek. AB Dışişleri Bakanları'nın belgenin içeriğiyle ilgili olarak prensipte uzlaşmaya vardıkları, kelimeler üzerinde anlaşmaya çalıştıkları ifade ediliyor.

Beşinci madde tartışılıyor

Tartışmalar şu an beşinci madde üzerinde devam ediyor. Beşinci madde, Müzakere Çerçeve Belgesi'nin, üçüncü tarafların uluslararası kuruluşlara katılımına ilişkin ifadeleri içeriyor. Bu madde ile Kıbrıs Rum yönetimi ima ediliyor.

Türkiye, bu maddede değişiklik yapılmasını istemişti, ancak AB değişikliğe yanaşmıyor. Bunun yerine bu maddeyle ilgili olarak Türkiye'nin endişelerini gidermeye yönelik, deklarasyona yakın bir mektup hazırlanması üzerinde duruluyor.



ANKARA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2005 Pazartesi 17:42:23
Güncelleme :3 Ekim 2005 Pazartesi 18:46:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?