16
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

SSK'dan ayrılan eczacıya 3 yıl yasağı

SSK, birlikte çalıştığı ancak daha sonra emekli olan ya da çeşitli nedenlerle istifa ederek kendi eczanesini açan eczacılarla 3 yıl boyunca sözleşme imzalamama kararı aldı. 

SSK, birlikte çalıştığı ancak daha sonra emekli olan ya da çeşitli nedenlerle istifa ederek kendi eczanesini açan eczacılarla 3 yıl boyunca sözleşme imzalamama kararı aldı.

SSK'dan ayrılan eczacıların, 3 yıl süresince SSK ile sözleşme imzalamamalarını ilişkin genelge tepkiyle karşılandı.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan ANKA'ya yaptığı açıklamada, davaya konu Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı SSK İlaç ve Eczacılık Daire Başkanlığı'nca yayınlanan 8 Eylül 2006 tarihli genelgenin sebep olduğu hak kaybı ve ekonomik yıkımın sandikanın bazı üyelerini iflasın eşiğine getirdiğini belirtti.

Genelgenin 25 yıldır yürürlükte bulunan dayanak yasasının amacına ve genelge tarihine kadar süregelen uygulamalara aykırı olduğunu ifade eden Saydan, genelgenin yasayı yeniden yorumlayarak “çalışmakta iken hangi sebeple olursa olsun ayrılan eczacıların serbest eczane açmaları halinde, kurumdan ayrıldıkları tarihten itibaren 3 yıl süre ile sözleşme yapamayacaklarını” düzenlediğini bildirdi.

İPTALİ İÇİN DAVA AÇILDI

Nurten Saydan, söz konusu genelgenin iptali için Danıştay 10'uncu Daire'de TEİS'in de müdahil olduğu bir dava açıldığını kaydetti. 

Yasa'ya kamu kurum ve kuruluşlarından ayrılanların, ayrıldıkları kuruluşlardaki nüfuslarını kullanarak, kendilerine ve ya başkalarına menfat temin etmelerini önlemek amacı taşıyan yasaklalmalar getirdiğine işaret eden Saydan şöyle dedi:

“Genelge ve mevcut uygulaması ile, yasanın amacına aykırı olarak, Kurum'dan ayrılan eczacıların fazladan bir menfaat sağlama imkanı olmaksızın, diğer tüm eczacılarla aynı koşullarda, Kurum sigortalılarına ilaç satma hakkını ortadan kaldırmaktadır. Dava konusu genelge, dayanak kanunda yer alan kısıtlamaları aşan bir düzenleme getirmesi sebebiyle, kanunilik ilkesine aykırıdır” dedi. Davalı Kurumdan ayrılan bir eczacının, serbest eczane açarak kurum sigortalılarına ilaç satması, 2531 sayılı yasanın 2'nci maddesinde sayılan yasaklamaların ruhuna da aykırıdır. Çünkü, sadece ek sözleşmede belirlenen şart ve iskontolarla satış yapmak zorunda olduğundan, eczacının daha önce Kurumda çalışmış olması sebebiyle fazladan bir menfaat temin etmesi imkan ve ihtimal dahilinde değildir. Zira, eczacının ihaleye girmesini, Kurumun da kendisine gelen teklifleri değerlendirerek karar vermesini gerektiren bir durum söz konusu değildir. Yine kurum sigortalıları, sağlık karnelerine yazılan ilaçları istedikleri anlaşmalı eczaneden almakta serbesttirler. Kurumdan ayrılarak serbest eczane açan bir eczacının, eczanesine gelen bir SSK sigortalısının ilaçlarını, diğer tüm eczacılar ile aynı şartlarla karşılayabileceği halde, sırf Kurumda çalıştı diye karşılayamaması hakkaniyet ilkeleriyle bağdaşmamaktadır.”

“KURUM'DAN AYRILANLARLA SÖZLEŞME İMZALANMAZ MADDESİ YOK”

Dava dilekçesinde, her yıl olduğu gibi 2006 yılında da, SSK ile Türk Eczacılar Birliği arasında imzalanan protokolde, eczacılarla sözleşme imzalama koşullarının belirlendiği, ancak Kurum'dan ayrılan eczacılarla sözleşme imzalanmayacağına ilişkin herhangi bir hükme yer verilmediği belirtildi.

SSK'dan ayrılarak serbest eczane açan eczacıların, genelge tarihine kadar yıllardır Kurum ile sözleşme imzaladığı ve Kurum sigortalılarının ilaçlarını karşıladıkları ifade edilen dilekçede, bu eczacıların sözleşmelerinin halen devam ediyor olmasına karşın, Kurumdan ayrılarak genelge tarihinden sonra sözleşme imzalama talebinde bulunan eczacıların taleplerinin Kurumca reddediliyor olmasının da, 2531 sayılı yasanın keyfi olarak uygulandığını gösterdiği kaydedildi.

Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'un benzer bir uygulaması bulunmadığı ancak, dava konusu genelgenin, 2007 yılında tüm sosyal güvenlik kurumlarının aynı çatı altında toplanmasından sonra da uygulanması halinde, Kurumdan ayrılarak serbest eczane açan eczacıların, 3 yıl boyunca kurum yardımından faydalanan hiçbir hastaya ilaç satışı yapamayacağı ve fiilen mesleklerini ifa edemez hale gelecekleri dile getirilen dava dilekçesinde, “Zira, ilacın alıcısı yüzde 90 oranında kamudur ve bir eczanenin sosyal güvenlik şemsiyesinde yer alan hastalara ilaç satmadan ayakta kalması mümkün değildir” denildi.

GENELGEDEN 3 GÜN ÖNCE İSTİFA EDEN BİLE VAR

Edinilen bilgiye göre, bazı eczacılar SSK'dan genelge çıkmadan 10 ay, bazıları ise 3 gün önce istifa etti. SSK ise 10 ay önce istifa eden bir eczacıyla 2 kere sözleşme imzaladı.

Bazı eczacıların ise SSK'dan sadece eş durumu nedeniyle ayrılmak zorunda kaldıkları öğrenildi.


A.A.
Yayın Tarihi : 2 Ocak 2007 Salı 11:37:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?