18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Straw: Müzakelerin başlaması kesin değil


AB Dönem Başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye'yle müzakerelere bugün başlayabileceklerinden emin olmadığını söyledi.

Avusturya, çerçeve belgesine 'imtiyazlı ortaklık' seçeneğinin de konmasını istiyor

Straw, Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik'le yüzyüze; Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le de telefonda görüştü.

Daha sonra gazetecilerin karşısına çıkan Straw, görüşmelerin zor bir aşamada bulunduğu ve sonuç alabileceklerinden emin olmadığını vurguladı.

Straw, ''AB'nin bugün öğleden sonra, daha önce planlandığı gibi Türkiye'yle müzakerelere başlayabileceğinin kesin olmadığını'' vurguladı.

AB Avusturya'yı ikna çabasında

Türkiye'yle görüşmelerin yol haritasını oluşturacak müzakere çerçeve belgesi üzerindeki anlaşmazlığı dün gideremeyen AB dışişleri bakanları bu sabah yeniden toplandı.

Türkiye'yle üyelik müzakerekerinin bugün başlaması planlanıyordu.

Görüşmelerin başlayabilmesi için çerçeve belgesi taslağının AB dışişleri bakanları tarafından onaylanması gerekiyor.

Ancak Avusturya, belgeye Türkiye'ye 'imtiyazlı ortaklık' önerisini de bir seçenek olarak ekleme girişimi, çerçeve belgenin onayını engelledi.

Ankara, Haziran ayında açıklanan müzakere çerçeve belgesi taslağında kabul edemeyeceği değişiklikler yapılması halinde görüşmeleri boykot edeceğini açıklamıştı.

Sonuçsuz müzakereler

AB Dönem Başkanı İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması ardından dün düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:

"Burada bulunan herkes, devlet ve hükümet başkanlarının geçen Aralık'ta ve Haziran'da aldıkları kararların farkında. Ayrıca Türkiye'nin aylardır, hatta yıllardır iyi niyet temeline dayalı olarak müzakere öncesi görüşmeler yürüttüğünün de farkında. Moral bozucu bir durumdayız. Ama bir anlaşmaya varmayı umut ediyorum, bunun için dua ediyorum."

Avusturya'nın Türkiye'ye imtiyazlı ortaklık statüsü önerilmesi konusudaki ısrarının AB’nin Hırvatistan ile tam üyelik müzakerelerini başlatmasını sağlama çabasıyla bağlantılı olduğu belitiliyor.

Komşusu Hırvatistan'la müzakerelere bir an önce başlanmasını isteyen Viyana Türkiye'nin kaydettiği ilerlemeler gözönüne alınırken Hırvatistan'ın ilerlemesinin gözardı edildiğini söylüyor.




Fakat Avrupa Birliği, Hırvat hükümetiyle müzakerelere başlamak için, Birleşmiş Milletler bünyesindeki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'yle tam işbirliği yapmasını şart koşmuştu.

Aslında Hırvatistan'la müzakerelerin geçen Mart ayında başlaması planlanmıştı. Ancak mahkemenin başsavcısı Carla del Ponte'nin olumsuz raporu üzerine müzakerelerin başlaması ertelenmişti.

Carla del Ponte, Hırvatistan'la ilgili raporunu bu sabah açıklayacak.

Başsavcı, hafta sonunda Zagreb'deki temasları sırasında Hırvat hükümetini mahkemeyle yeterince işbirliği yapmamakla suçladı.

Carla del Ponte, ülkedeki bir numaraları hedefleri olan, savaş suçu zanlısı General Ante Gotovina'nın hala bulunamadığını da vurguladı.

Ankara'nın gözü Lüksemburg'da

Lüksemburg'da olduğu buradan çıkacak çevabı bekleyen Ankara'da da hareketli saatler yaşandı.

Dışişleri Bakanlığı'nda neredeyse tam kadro mesai yapıldı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Lüksemburg'la sürekli telefon görüşmeleri yaptığı belirtildi.

Abdullah Gül, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'la da telefon görüşmesi yaptı.

Gül, görüşmede Türkiye’nin 'ikinci sınıf' bir statüyü kabul etmek yerine görüşmelerden çekilmeyi tercih edeceği uyarısında bulundu.

Görüşmelerden önce İngiltere Dişişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin, planlandığı şekilde başlamasının Avrupa Birliği'nin geleceği için hayatî öneme sahip olduğunu söyledi.

Straw, Türkiye'ye kapının kapatılmasının Avrupa Birliği için bir başarısızlık olacağını, Hıristiyan ve Müslüman ülkeler arasında dinî ayrımcılığı artıracağını belirtti.

İngiltere'nin Türkiye'ye verdiği bu destek Avrupa Birliği içinde bazı kesimleri rahatsız ediyor.

Eski Fransa Cumhurbaşkanı olan ve Türkiye'nin üyeliğine karşı keskin görüşler dile getiren Valerie Gisgard D'estaing BBC'ye verdiği özel mülakatta şunları söyledi:

"Bu konuda son derece ısrarcı olan İngiltere hükümeti Avrupa kamuoyuna egemen olan görüşten kopuk bir halde. Muhtemelen bunun Avrupa'nın işini zorlaştıracak olmasından hiç de şikayetçi değiller.

"Çünkü İngiliz diplomatik çevreleri içinde bir kesim Avrupa Birliği'nin organizasyon sorunları yaşamasından gayet memnun oluyor. Bu hiç hoş bir durum değil."

Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, Avrupa Birliği'nin, genişleme konusundaki endişelerin farkına varmasını istediğini söyledi.

Avrupa Birliği'nin Dış Politika ve Güvenlik yetkilisi Javier Solana, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin başlatılması konusunda ortaya çıkan sorunun 'son dakika çözümüyle sonuca bağlanabileceğini' düşündüğünü söyledi.


BBC TÜRKÇE
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2005 Pazartesi 13:34:39
Güncelleme :3 Ekim 2005 Pazartesi 13:36:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?