Danıştay, su havzalarındaki koruma alanını 300 metreden 100 metreye indiren Çevre ve Orman Bakanlığı'nın su yönetmeliğine izin vermedi.
Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu su yönetmeliği, su havzalarına yapılan binalara da af getiriyordu.
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 31 aralık 2004 tarihinde yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği, içme suyu havzalarını tehdit ettiği gerekçesiyle tepki çekmişti.
Danıştay Altıncı Dairesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Çevre Mühendisleri Odası'nın açtığı dava kapsamında yönetmeliğin bazı hükümlerini durdurdu.
Durdurulan hükümler şöyle:
"Mutlak koruma alanı, içme ve kullanma suyu rezervuarının maksimum su seviyesinden itibaren 100 metre genişlikteki şerit, mutlak koruma alanıdır."
"Koruma alanı içinde kalan bölge, su tutma yapısını halihazırda yapan veya yapacak idarece kamulaştırılır."
Yönetmelikle 300 metrelik şeridin 100 metreye indirilmesi, hem kaçak yapılara af getiriyor, hem de 100 metreden sonra yeni yapılaşmaların önünü açıyordu.
Artık yıkım yapılabilecek
Yeni yönetmelikteki, "havza içinde yeni yapı yapılamaz ama mevcut yapılar korunur" hükmü de eski yapılara af getirildiği itirazlarına neden olmuştu.
Hatta yönetmelikten sonra Ömerli ve Elmalı barajı havzasındaki yapıların yıkımı durdurulmuştu. Danıştay'ın kararının ardından yıkımlar yapılabilecek.
Su havzasında yönetmelikten önce yapılan yapılara af getirdiği belirtilen ve Danıştay tarafından durdurulan bir diğer madde de şöyle:
"4 eylül 1988 tarihinden veya kaynağın içme ve kullanma suyu kaynağı kapsamına alındığı tarihten önce mevcut olan, uzun mesafeli koruma alanındaki yerleşimlerin atık sularının, ileri arıtma teknolojileri kullanarak 'Sınıf III' su kalitesine getirilmesi şartıyla havza içine deşarjına izin verilebilir."
Danıştay, su kaynaklarına atık su deşarjına izin veren şu iki maddeyi de durdurdu:
"Teknik ve ekonomik açıdan mümkün olmayan durumlarda atık suların ileri arıtma teknolojileri kullanılıp 'Sınıf I' su kalitesine getirilmesi şartıyla havza içine deşarjına bakanlığın uygun görüşü alınarak izin verilebilir."
"Teknik ve ekonomik açıdan mümkün olmayan durumlarda, atık suların ileri arıtma teknolojileri kullanılarak 'Sınıf II' su kalitesine getirilmesi şartıyla havza içine deşarjına izin verilebilir."
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın karara itiraz etmesi durumunda, itirazı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi :
22 Mart 2006 Çarşamba 14:27:35
Güncelleme :22 Mart 2006 Çarşamba 14:31:00