22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Su sorunu için Milli Park ilan ettik

Bulgaristan'dan İstanbul'a içme suyu getirecek isale hattının İğneada Subasar Ormanları'ndan (Longozu) geçmesi için bölgenin koruma statüsü değiştirildi.

'Yaban Hayatı Geliştirme Sahası' statüsünde olduğu için boru hattı geçirilmesi yasak olan İğneada Longozu, 13 Kasım 2007'de Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile milli park ilan edildi. Bu değişiklik, bölgeden geçecek boru hattına izin verilmesi konusunda bakanlığın önünü açtı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun çevrecilerin karşı çıktığı söz konusu projeye sıcak baktığı ifade ediliyor.

Dünyada ender rastlanan ve kışın su altında kalan orman türünün beslediği zengin bir yaban hayatını barındıran longozun koruma statüsünün değiştirilmesinde, Bulgaristan'ın Rezve Deresi'nden İstanbul'a su getirecek isale hattının buradan geçecek olması etkili oldu. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) yürüttüğü proje, Rezve Deresi'nden Karadeniz'e akan 300 bin metreküp suyun, İstanbul'a su sağlayan Kazandere ve Pabuçdere barajlarına aktarılmasını öngörüyor. Projenin hayata geçirilmesi için komşu ülke ile temaslar sürerken Türkiye'de de Çevre ve Orman Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, Bulgaristan'ın izin vermesi halinde 8 ay içinde tamamlanması planlanan projenin gecikmemesi için önemli bir adım attı. Bakanlığın talebi üzerine, boru hattının geçmesi planan İğneada Longozu'nun 'Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası' olan koruma statüsü Bakanlar Kurulu kararıyla 'milli park'a çevrildi. Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahaları Yönetmeliği'nin 13. maddesinde; "yönetim ve gelişme planlarında yer alan faaliyetler ve yapılaşmalar dışındaki faaliyetler ve yapılaşmalara izin verilemez, ekosistem bozulamaz" hükmü yer alıyordu. Bakanlık, İstanbul'a gelecek boru hattının bölgeden geçmesini imkânsız kılan bu hükmü aşmak için bölgeyi milli park ilan etti.

Milli Parklar Yönetmeliği'nin 21. maddesi, "Milli park ve tabiat parklarında, kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapılacak her türlü plan, proje ve yatırımlara bakanlıkça izin verilebilir ve uygulamalar kanun ve yönetmelik hükümlerine göre denetlenir" hükmünü içeriyor. Bu madde, su projesinin güzergâhı konusunda İSKİ'nin önünü açıyor. Bakanlıktan üst düzey bir yetkili, longozdan su alınmasına kendilerinin de karşı olduğunu, bölgeden sadece isale hattının geçmesine izin verileceğini kaydetti.

Zaman
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2007 Salı 18:09:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?