26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Şükür on yıldır darbe olmadı!

Uzun süredir politik konularda açıklama yapmaktan kaçınan Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk, Japon Yomiuri Shimbun gazetesine konuştu. Pamuk, "On yılda bir askeri darbelerle karşılaşıyoruz. Allah'a şükür son 10 yılda böyle bir darbemiz olmadı. Ancak her gün, ordu bunu böyle yapmayın, bunu şöyle yapmayın diyor, ben bundan hoşlanmıyorum" dedi. Orhan Pamuk, günlük 10 milyon tirajla Japonya'nın en büyük gazetesi konumunda bulunan Yomiuri Shimbun'un sorularını yanıtladı.

SORUN GİBİ GÖRÜYORLAR

"Nüfusunun yüzde 99'u Müslüman olan bir ülke laik. Bazıları bu laikliğin sınırına ulaştığını söylüyor. Bu laikliğin doğal olmadığını düşünmüyor musunuz?" sorusunu yanıtlarken, "Siz fundamentalist laiklerin görüşlerini savunuyorsunuz. Fundamentalist laikler İslam'ın bir sorun olduğunu düşünüyorlar, ancak ben öyle düşünmüyorum. İslamcı fundamentalistler de var. Görüşünüz geçerli ve Türkiye'de bir hayli popüler, ancak ben mutabık değilim" karşılığını verdi. İslam'ın özel hayatın dışında bir ülkenin nasıl yönetileceğine, yasalara ve hükümetlerle ilgili yönleri bulunduğunu belirten Pamuk, şöyle devam etti:

ULTRARADİKAL LAİKLER


"Ancak bunlar, güçleri sadece ordunun gücü üzerine temellenen ultraradikal laiklerin tezleridir. Türkiye'de çoğunluğu oluşturan birçok kişi benim gibi, İslam ve laikliğin karışımına inanır. Şimdiye kadar Türkiye'de kamu yaşamı İslam kuralları tarafından belirlenmemişti, laikliğe göre belirleniyordu. Ben bir laikim, fakat liberal bir laikim. Halkın istekleriyle laikliğin enerjisi arasında bir uyum olmalı. Türkiye'nin laikleri aynı zamanda liberal de olmalı. Bizim güçlerini ordudan alan laiklerimiz var. Bu Türkiye'nin demokrasisine zarar veriyor. On yılda bir askeri darbelerle karşılaşıyoruz. Allah'a şükür son 10 yılda böyle bir darbemiz olmadı. Ancak her gün, ordu bunu böyle yapmayın, bunu şöyle yapmayın diyor, ben bundan hoşlanmıyorum."

SOKAKLARDA BARIŞ VAR

Bazı insanların enerjilerini çatışmaya odakladıklarını ifade eden Pamuk, 'Bazıları dışarı çıkar ve sadece başörtülü kızları ve mini etekli kızları ve çatışmayı görür. Kimileri de İstanbul sokaklarında birlikte nasıl barış içinde yaşandığını görür. Ne görmek istediğinize bağlı. İnsanların dikkatini laiklik-muhafazakarlık üzerinden kültürel farklılığa çekmek isteyen politikacılar ve gruplar bunları dramatize ediyorlar' diye konuştu. Türkiye'nin temel sorunununulusal gelirin yüzde 50'sini alan önde gelen burjuvaziyle yoğun yoksulluk arasındaki büyük sınıf farkı olduğunu vurgulayan Pamuk, 'Bu gerçek çekişme laiklik, İslam ve ordu ile bu tür politikalar üzerinden dışavuruluyor" dedi.

Laik kesim İslami seçmenle çatışıyor

Türkiye'de bir sosyal sorun varsa bunun zengin ve fakir sınıflar arasındaki ayrımdan kaynaklandığını ifade eden Pamuk, şunları söyledi: 'Siyasi olarak laiklerin ağırlıklı olarak devlet organlarında ve orduda bulunan temsilcileri İslami seçmenle çatışıyor. Ve bu çatışma ülkeye gerçekten zarar veriyor. Ve çoğunlukla buna en alt sınıflar ve kadınlar katlanıyor. İslamcı erkek öğrenciler, üniversitelere gidebiliyorlar ancak kadınlar başörtüsü takıyorlarsa bunu yapamıyor. İslamcı politikacılar parlamentoya giriyorlar, ancak kadınlar başörtülüyse bunu da yapamıyor.”

Avrupa kültürel bir model değil

AB'yi bir kültürel model olarak görmediğini belirten Pamuk, 'Türkiye'nin kendi geleneksel kültürüne güvenmesi, dayanması gerektiğine inanıyorum. İkinci olarak AB'ye katıldığınızda askeri olarak AB şemsiyesi altında olacağına inanıyorum. Askeri harcamalara daha fazla pay ayırmak zorunda olmayacaksınız. Aynı zamanda AB'ye girdiğinizde Kürt ayrılıkçılar da daha mutlu olacak. Görüşmeler daha hızlı ilerlemeli, ancak maalesef bu yönde gitmiyor' dedi.

Milliyetçilik açık şekilde yükseliyor

Pamuk, milliyetçiliğe ilişkin görüşlerini ise şu sözlerle aktardı: 'Türkiye'de milliyetçiliğin açık bir şekilde yükselişi var. Bunun birçok sebebi bulunuyor. Bunlardan biri yöneten sınıfların Türkiye'nin çıkarlarının AB'ye girişle birlikte zedeleneceği korkusu. Maalesef diğeri ise Türk ordusunun bir bölümünün AB görüşmelerinden rahatsızlık duyması. Türkiye'nin demokraside sağladığı gelişmeler, AB'yle ilişkilerindeki gelişmeyle paralel. Daha fazla ifade özgürlüğü, azınlıklara daha fazla saygı daha fazla çok kültürlülük, maalesef AB doğrultusunda bunların yarısı yapılmıştır.'

Müslümanları öldürüyorlar

Medeniyetler çatışmasına da değinen Nobelli yazarımız Orhan Pamuk, "Batı korktuğu ya da rahatsız olduğu için daha fazla Müslüman'ı öldürüyor ve 'Bu medeniyetler çatışması' diyor. Bu bir medeniyetler çatışması değildir. Bu sadece insanların öldürülmesidir. Bana 'Naif', 'Onlar sadece birbirlerini öldürür' diyebilirsiniz. Fakat insanlığın bu derece kötü durumda olduğuna inanmak istemiyorum" dedi.

Yenişafak
Yayın Tarihi : 18 Ocak 2009 Pazar 07:12:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.237.xxx Tarih : 18.01.2009 12:07:21

böyle saçma bir soru neden sorulmuş ki fundamentalist köktendinci demektir ve hiç bir fundamentalist laiklik yanlısı olamaz tarihtede yoktur ultraradikal laikte olmaz ya laikliği savunursun yada ateizmi laiklik dine yaşam hakkı verir ateisim dinin yaşamasını kendine tehdit sayar ve hiç kimsenin bir dine üye olmasını istemez bu japonlar güneşe tapan ve hala demokrasiye geçememiş bir millet millet olduğu için türk milletinin bu yoldaki mücadelesini anlayamamış japonyada az bir hiristişyan dışında hepsi güneşe tapar din kavgası yoktur ve laikliğin en güzel yanı pek çok dinin mensuplarının barış içinde yaşamasıdır çünkü hiç bir dine tarikata guruba egemenlik sağlamaz (dı) ama son yıllarda türkiyenin bu tarikat guruplarının demokrasi ile gelmesi ve laik yapıyı değiştirme çalışmaları sorun burda laik devlete fundamentalis düşünceli insanların saldırısı buna mani olacak cumhurbaşkanın yargı ve başbakanında onlardan olması bir tek ordunun laik cumhuriyeti ayakta tutmak için mücadele etmesi