26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Sular köyü yuttu!

Edirne ve Bulgaristan'da etkili olan şiddetli yağmur, Meriç Nehri'nin debisini yükseltti. Nehir kenarındaki Bosnaköy yolu ulaşıma kapandı, ev ve ahırlar sular altında kaldı.

Tunca Nehri'nin taşması sonucu sular köprülerin üzerinden akmaya başladı. Taşkından en kötü etkilenen Değirmenyeni Köyü’nde suların altında kalan 12 ev boşaltıldı.

Aşırı yağışlar nedeniyle taşan Tunca Nehri'nin debisi önceki günkü yağmurun ardından artarak 204 metreküp saniyeye ulaşınca çevresini tamamen sular altında bıraktı. Sular, Tunca Nehri üzerine kurulu bulunan Kanuni, Fatih ile Yalnızgöz Köprüsü üzerinden akmaya başladı. Tunca Nehri'nin taşması sonucu dün 8, bugün de 4 olmak üzere 12 konut su altında kalırken bunlar boşaltıldı. Köylüler ve DSİ ekipleri vidanjörler yardımı ile evlere ve sokaklara basan suyu boşaltmaya çalışıyor.

DEĞİRMENYENİ KÖYÜ SULAR ALTINDA

Tunca Nehri'nin taşmasıyla sular altında kalan Değirmenyeni Köyü Muhtarı Güngör Yüksek, “Yağış sonrası nehir taştı. Dün 8 ev tamamen su altında kalmıştı. Bugün 4 ev daha eklendi. 4 evi de tehlikeye karşı boşaltık. Akan su 2 ahırı da tamemen yıktı. Endişemiz artıyor. Bulgaristan'da daha çok kar ve yağmur yağışı olduğu söyleniyor. Eğer o kar eriyip yağmur suyu buraya ulaşırsa daha büyük sıkıntı ile karşılaşırız” dedi.

Karaağaç Mahalesi'ne ulaşımı sağlayan Tunca Köprüsü'nün üzerinde su birikintileri oluşmaya başladı. İtfaiye ekipleri Yunanistan'a geçişi sağlayan yolun ulaşıma kapanmaması için vidanjörlerle suyu tahliye etmeye çalışıyor. Bu bölgede olan ve üretime ara veren bir un fabrikasının girişi suyla doldu. 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'na bağlı Mehmetçik Gazinosu’nun bahçesi suyla doldu.

MERİÇ'İN DEBİSİ ARTTI

Meriç Nehri'nin debisi dün saniyede 925 metreküp olarak ölçülürken, bugünkü rakam 1192 metreküp oldu. Meriç Nehri'ndeki artışın etkisiyle nehir kenarına yakın Bosnaköy'deki ev ve ahırları sular altında bıraktı. Uyarıyı dikkate alan köylüler önceki gün evlerini boşaltmış, küçük ve büyükbaş hayvanlarını tahliye etmişti.

Meriç Nehri kenarında bulunan işletmeler işyerleri taşkın riskine karşı açmadı. Olası taşkın sonrası nehrin diğer yakasındaki Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımın kesilmesi düşünülerek bu bölgede ambulans, polis ve itfaie ekipleri hazır bekletiliyor. Meriç'in Ergene Nehri ile birleştiği noktada görülen taşkın nedeniyle Uzunköprü- Meriç İlçesi'ni birbirine bağlayan yol ulaşıma kapandı.

VALİ: BULGARİSTAN SINIRLI SU BIRAKIYOR

Edirne Valisi Mustafa Büyük, nehir akışındaki yükselmenin biraz daha düştüğünü anlatırken risk durumunun ortadan kalkmadığını belirterek şöyle dedi:

“Tedbirlerimizi sürdüyorduz. Hava şartlarına göre muhtemel gelişmeleri değerlendiriyoruz. Nehirlerin debileri çevrelerinde problemler oluşturuyor. Zararlar var. Onlara müdahale ediyoruz. Bu sabah Uzunköprü- Meriç yolu ulaşıma kapandı. Ergene Nehri'ndeki yüksek debi Meriç ile birleşince bölgede belli zorluklar yaşıyoruz. Bulgar makamlarda görüşüyoruz. Barajlardan fazla su bırakmıyorlar. Ancak, orası da sınır durumda. Rahat değiliz. Bulgaristan'da yağmur ve kar erimesi var. Önümüzdeki saatleri biz de göremiyoruz.”

Vali Büyük, Karaağaç Mahallesi'ndeki öğrenci yurdunun tahliye edildiğini belirten, öğrencilerin başka yerlere nakledikliğini anlatırken, “Bu bölgede 2 okulumuz bulunuyor. Yarınki duruma göre 2 okulun sabahki duruma göre tatil edilip edilmeyeceğine karar vereceğiz” dedi.
Meteoroolji Müdürlüğü yetkilileri, bugün ve yarın Edirne’de yağmur yağışının etkili olacağını bildirdi.

DHA - Vatan
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2010 Pazar 15:59:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?