15
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Sultanahmet'te inşaat yapmadık

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, "Kimse Sultanahmet'te kafasına göre davranamaz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sultanahmet'teki sosyal tesislere ilişkin iddialarla ilgili olarak, ''Bu bölge SİT alanı. 'Ben yaptım oldu' yanlış. Bu kentte, hele Sultanahmet gibi tarihi yarımadanın en önemli uç noktasında farklı düzenlemeler yapılamaz'' dedi.

Topbaş, Zeytinburnu'nda yapılan yer altı otoparklarının basın gezisinin ardından gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Sultanahmet'te yapılan sosyal tesis binasının Bizans Sarayı kalıntıları üzerine yapıldığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Topbaş, burada bir inşaat değil, düzenleme yaptıklarını söyledi.

Daha önce var olan yapıların düzenlenmesi şeklinde müracaatların yapıldığını tahmin ettiğini dile getiren Topbaş, şu bilgileri verdi:

''Çünkü kurulla diyalogları vardı. Öyle biliyorum. İlgili mimar arkadaşımızın bize verdiği bilgiye göre, 20-30 yıllık bir süre içinde yapılan bir bina. Betonarme bina üzerine taş kaplandı ama tabii ki bölge SİT alanı. Tarihi bir bölge. Katmanlarında farklı yapılar mutlaka vardır. Bunu biliyoruz, ama burada daha önce bir bakanlığımızın hizmet alanı olarak kullandığı bu alan, bize devredildi. Biz de Çamlıca gibi halkımızın günü birlik ihtiyaçlarını giderecekleri, manzarayı kullanacakları bir çalışmayı başlattık. İlgili kurullarla, birimlerle temas ederek doğru olan yapılmalı. Orada yeni bir yapı yapılması asla doğru olmaz. Zaten bir mimar olarak da buna asla müsaade etmem. Kurul da buna asla olumlu bakmaz. Bunu biliyoruz. Mevcut yapılar içindeki bir düzenlemeyi kurul görüşü alınarak yapılması şeklinde bizim talimatımız vardır. Çalışmalar bu boyutta olmalı. Biz de gerekli araştırmayı yapıyoruz.''

Topbaş, ''Kurulun görüşünü mü bekleyeceksiniz?'' yönündeki soruya da ''Zaten öyle olması lazım. SİT alanı, 'ben yaptım oldu' yanlış. Bu kentte, hele Sultanahmet gibi tarihi yarımadanın en önemli uç noktasında farklı düzenlemeler yapılamaz. Doğru olan oranın niteliğine, kurulun da bilimsel kararına uygun yapılması gerekir. Bu hassasiyetimiz vardır ama bahsedilen binanın 20-30 yıllık betonarme bir bina olduğu, daha önce ona bir çatı yapıldığı ve sadece bu çatının kaldırıldığından bize bahsedildi. Detaylarını daha sonra açıklayacağız'' dedi.

İSTANBUL'DA YAŞAMAK ARTIK ZORLAŞIYOR''-

Topbaş, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın ''parası olmayan İstanbul'a gelmesin'' şeklindeki açıklamalarıyla ilgili olarak da bunun bir temenni olduğunu, zaten gelecekte insanların kendi cebindeki paraya bakarak İstanbul'a
geleceklerini söyledi. Şu anda isteyen herkesin Paris'e gidemediğini, merkezde daire kiralamak ve
konut satın almak için çok ciddi rakamların ödenmesi gerektiğini anlatan Topbaş, ''İstanbul da artık böyle bir kent haline geliyor. Burada yaşamak artık zorlaşıyor'' diye konuştu.

AA
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 16:41:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?