22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Süresi bir yıldan fazla olabilir!

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut, son günlerde saldırılarına artılan terör örgütüne karşı sınır ötesi operasyon için bakanlar kurulunun hafta başında karar alacağını ve tezkerenin 16 Ekim günü de Meclis'e geleceğini söyledi.

TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı ve Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut Şeker Bayramı nedeniyle geldiği seçim bölgesinde partililerle buluştu. AKP İl Başkanlığı’daki bayramlaşmaya katılan İçişleri Komisyonu Başkanı Akbulut, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin Ermeni tasarısını kabul etmesinden sonra, TBMM'nin de buna cevap verecek nitelikte bir karar alacağını söyleyen Ziyaeddin Akbulut, “Meclis bu durumu değerlendirerek gereken cevabı verecektir. 1915' yılına ait olan olaylar hakkında yanlış kararlar alındı. Bunları tarihçilere bırakmak gerekir. Hükümetimizin de milletvekillerimizin de buna bir diyeceği mutlaka olacaktır” dedi.

SÜRESİ 1 YIL VEYA FAZLA OLABİLİR”

Son günlerde meydana gelen terör olaylarındaki artış nedeniyle sınır ötesi operasyon için hükümetin tezkere hazırladığını ve bunun 15 Kasım günü bakanlar kurulunda görüşüleceğini kaydeden TBMM İçişleri Komusyonu Başkanı Ziyaeddin Akbulut, şunları söyledi:
“Muhtemelen Salı günü de konu Meclis'e gelecek. Kapsamını değerlendireceğiz. Bu konuda hepimizin bir görüş birliği vardır. Bir infial yükselmektedir. Türk Milleti ile bu kadar alay edilmesi, ya da sınanması doğru bir şey değildir. Alınması gereken yetki süresi bir yıl ya da daha fazla olabilir. Bu hemen kullanılacağı anlamına gelmez, birkaç kez de kullanabilir. Bu yüzden süre bir yıl, bir buçuk yıl olabilir. Bu teknik bir durumdur. İhtiyaç, şartlar, zaman, coğrafi şartları göz önüne alarak, bu işleri bu şekilde hükümetimizin yapması gayet doğaldır.”

ÖNCEKİ HABER

Dışişleri ve Genelkurmay yetkilileri, hükümetin talimatı doğrultusunda Irak’a sınırötesi operasyon yapılmasına olanak verecek Meclis tezkeresinin taslağının yazımını dün sabah saatlerinde tamamladılar. Tezkere taslağına son şeklini ise, Başbakanlık Müsteşarı Efgan Ala verecek. Ardından da tezkere, Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulacak.

TSK’nın Irak topraklarında da operasyon yapmasına olanak sağlayacak tezkerede “genel ifadeler” yer alıyor. Türkiye’nin Irak’a asker gönderme amacının ayrıntılarıyla yer alacağı tezkerede, yapılabilecek askeri operasyonlar konusuna ise hiç girilmeyecek.

Yapılacak operasyonların ayrıntıları ise, hükümet tarafından Genelkurmay’a yazılı olarak verilecek “direktiflerde” yer alacak. Direktifte, hükümetin belirlediği “hedefler” çerçevesinde, atılacak operasyonel adımlar yer alacak. Direktifte TSK’nın operasyonunun “ne kadar sürmesinin istendiği” de yer alacak. Askerlerin, Kuzey Irak’ta terörist unsurlar dışında, siviller, koalisyon güçleri ya da Irak ordu birlikleriyle karşılaşması halinde “nasıl davranacaklarının” yer alacağı genel direktifin dışında, her operasyon talebi için hükümet Genelkurmay’a ayrı ayrı direktifler de verebilecek.

Saldırı altındayız

Tezkerede, Türkiye’nin komşusu Irak’tan kaynaklanan terör tehdidi altında olduğu, süren terör eylemleri nedeniyle tüm Türk vatandaşlarının “bedel ödemekte oldukları” vurgulanacak. Türkiye’nin “meşru müdafaa hakkının”, uluslararası sözleşmelere ve Irak’la yapılmış olan ikili anlaşmalara dayanılarak vurgulanacağı tezkerede, Bağdat hükümet kuvvetlerinin mevcut durum içinde topraklarındaki terörle mücadele edecek durumda olmadığı belirtilecek.

“Irak’ın toprak bütünlüğünün ve milli birliğinin korunmasının” Türkiye için “hayati önem taşımakta olduğu” ifadesi de tezkereye girecek.

Tezkere metninde, Türk askerinin Irak’a operasyonlarının “geçici” nitelikte olacağı mutlaka yer alacak.

ajanslar
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2007 Cuma 18:15:01
Güncelleme :12 Ekim 2007 Cuma 20:02:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Süleyman ŞİMŞEK IP: 85.103.215.xxx Tarih : 12.10.2007 20:59:01

Sınır ötesi pkk ya ağır bir darbe olacaktır.İnanıyorum ki şuan büyük bir endişe korku içindelerdir.Teroristler kaçma planı yapmaktadırlar ya dauygun bir an planlamaktadırlar.Şunu unutmayalım bugün TÜRKİYE CUMHURİYETİ sınırları içinde pkk ya destek veren onbinlerce kişi vardı. Bunları hepimiz bilmekteyiz.Bunlara karşı acil önlemler alınmalıdır.pkk yandaşları ortalığın düzenini bozmak için tetiktedirler.Sağ duyununda bir sınırı vardır.Biz TÜRKÜZ ülkemiz sınırları içinde bayramız ayaklar altına alınıyorsa artık sağ duyulu olamayacağız.Terör e 16 şehit verdik artık yeter.Böyle bir terör gündemi var ana bizim siyasi liderlerimiz tezkereyi bayramdan sonraya bırakıyorlar.Olacak iş değil bizim atalarımız dedelerimiz 84 yıl önce kutuluş gününü ertelemediler.