25
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Tabelası indirilecek mi?

Genelkurmay’ın tabelası’na yalanlama

Başbakanlık yaptığı açıklamayla Genelkurmay'ın tabelasının indirileceği yönündeki haberi yalanladı. Açıklamada, Başbakan'ın "Genelkurmay'ın yapısı değiştirilsin" şeklinde bir talimat vermediği de belirtildi.

Başbakanlık, Taraf gazetesinin “Genelkurmay’ın tabelası inecek” başlıklı haberiyle ilgili internetten bir açıklama yaptı.

Başbakanlık, sözkonusu haberin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Taraf Gazetesi'nin bugünkü nüshasında yayınlanan 'Genelkurmay'ın tabelası inecek' başlıklı haber gerçekleri yansıtmamaktadır.

Haberde ileri sürüldüğü gibi Sayın Başbakanımızın Genelkurmay Başkanlığı'nın yapısının değiştirilmesine ilişkin çalışma yapılması yönünde bir talimatı olmamıştır. Kamuoyunun bilgisine sunulur.

İşte Taraf'ın haberi

Türkiye'deki mevcut askeri yapılanma sil baştan değişecek. Genelkurmay Başkanlığı Karargah'ı lağvedilerek yerine Savunma Bakanlığı Karargah'ı kurulacak. Buna göre Genelkurmay Başkanı, yeni Karargâh'a taşınacak. Genelkurmay tabelası inecek, 'J' başkanlıkları dahil tüm, birimler yenilenecek.

Başbakan Erdoğan'ın 'Taslak hazırlayın' diye görevlendirdiği isimlerden biri, Mehmet Baransu'ya projenin ayrıntılarını anlattı.

GENELKURMAY'IN DİRENİŞİ VE AB DÜZENLEMELERİ
Balyoz sanığı üç generalle ilgili Genelkurmay'ın tutumu, sivil-asker ilişkilerine yönelik AB'nin de istediği düzenlemeler için hükümeti harekete geçirdi. Teknik inceleme sona ermeden de çalışmanın kamuoyuna yansımaması için gizlilik prensibine azami dikkat edilmesi istendi.

DÜNYADAKİ ÖRNEKLERİ ARAŞTIRILIYOR
Başbakan'ın isteğiyle başlatılan çalışmada, öncelikle teknik konular masaya yatırılacak. Dünyadaki Savunma Bakanlığı modelleri incelenecek. Fiziki ve teknik olarak Türkiye'ye en uygun Savunma Bakanlıkları örnekleri, raporlaştırılıp hükümete sunulacak. Bu çalışmayla Karargâh'taki 'J' Başkanlıkları başta olmak üzere, tüm birimler gözden geçirilecek. Karargâh'ta fiziki ve teknik olarak reorganizasyon yapılacak.

Genelkurmay Başkanı da Savunma Bakanı'na bağlı olarak çalışan üst düzey askerî yetkili konumuna gelecek. Çalışmaya kısa süre önce başlandığı için hazırlanacak teknik raporda neler olacağını çalışma sonucunda göreceğiz.

GENELKURMAY İLE MÜZAKERE EDİLECEK
Çalışmanın ne zaman biteceği de şimdilik Ankara'da bilinmiyor. Konunun, Genelkurmay Başkanlığı'yla da karşılıklı olarak müzakere edileceği belirtiliyor. Görünen o ki Ankara, Genelkurmay Karargâhı'nın Savunma Bakanlığı Karargâhı'na dönüştürülmesinde kararlı.

PENTAGON MODELİ
Hükümetin hayata geçirmek için düğmeye bastığı çalışmanın sonucunda, Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Bakanlığı'na bağlanacak. Genelkurmay Başkanlığı makam odası başta olmak üzere Karargâh'ta büyük bir değişiklik olacağı da kesin. Savunma Bakanlığı kadrosu, Genelkurmay Karargâhı'na taşınacak ve Pentagon'a benzer Savunma Bakanlığı kurulacak.

 

...
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2010 Cumartesi 15:39:03
Güncelleme :27 Kasım 2010 Cumartesi 15:49:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?