28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Tahliye gemisi Beyrut limanında

Lübnan'dan 1200 Türk vatandaşının tahliyesine başlandı. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları nedeniyle hayatları tehlikeye giren 1200 Türk vatandaşı, Türk Deniz Kuvvetlerine ait İskenderun feribotuyla Türkiye'ye gidecek.

Türk Dışişleri ve Genelkurmay Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği tahliye kapsamında, TSİ 11.00'de Türk vatandaşları gemiye alınmaya başlandı.

Tahliye işleminin yaklaşık 6 saat sürmesi bekleniyor.

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi İrfan Acar, tahliye işlemi için gerekli bütün hazırlıkların yapıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Askeri feribotun içerisinde vatandaşlarımızın bütün ihtiyaçlarını sağlayacak hazırlıklar var. Doktorlarımız, hemşirelerimiz vatandaşlarımızın hizmetinde, yaklaşık 17 saat sürecek bir yolculukla Deniz Kuvvetlerine ait bir firkateyn ve kruvazör eşliğinde Türkiye'ye gidecekler."

Büyükelçilik yetkilileri de yolculuğun bu kadar uzun sürmesinin asıl nedeninin, Lübnan'dan 50 mil açıkta bulunan İsrail savaş gemilerinin oluşturduğu özel koridorun kullanılması olduğunu söylediler.




ÖNCEKİ HABERLER
İsrail'in Lübnan'a saldırısı nedeniyle Lübnan'dan tahliye edilecek 1200 Türk vatandaşını almak üzere Deniz Kuvvetlerine bağlı İskenderun feribotu Beyrut limanına yanaştı.


İsrail'in 13 gündür süren saldırıları nedeniyle Lübnan'ın çeşitli yerlerinde mağdur olan Türk vatandaşları için Dışişleri Bakanlığının Genelkurmay Başkanlığıyla birlikte organize ettiği tahliye işlemleri bugün yapılıyor.

Türkiye'den 17 saatte Beyrut limanına gelen İskenderun feribotu saat 10.00'da limana yanaştı. Feribotla birlikte Deniz Kuvvetlerine bağlı bir fırkateyn ve bir kruvazör de Lübnan'a geldi.

İskenderun feribotundan çıkan SAT ve SAS komandoları limanda geminin etrafında geniş güvenlik tedbirleri aldı. Saat 07.00'den itibaren de Beyrut şehir merkezinde toplanan Türk vatandaşları, Türk Büyükelçiliği yetkililerinin gemiye binişle ilgili verdiği bilgileri dinlediler.

Türk vatandaşları, pasaport ve biniş işlemlerinden sonra otobüslerle feribota götürülecek. 1200 Türk vatandaşı, tek seferde Lübnan'dan tahliye edilecek.


En büyük operasyon

İsrail ateşi altındaki Lübnan'dan kaçış sürüyor. Başkent Beyrut'tan tahliye edilecek Türk vatandaşlarının sayısı bin 200'e ulaştı. Bu, Türkiye tarihinin en büyük tahliye operasyonu olacak.

Beyrut'taki Türkiye Büyükelçiliği'nin verdiği bilgiye göre, feribotla tahliye için bin 200 Türk vatandaşı başvuruda bulundu.

Bu kişileri tahliye etmek için, Deniz Kuvvetleri'ne ait bir feribot ve iki firkateyn Beyrut'a gidiyor.

İskenderun feribotunun Türk yolcularla akşam saatlerinde Mersin limanına dönmesi bekleniyor. Gemide acil durumlar için doktor ve hemşire de bulunacak.

Diğer ülkeler de vatandaşlarını Lübnan'dan tahliye etmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Türkiye, Kıbrıs Rum kesimiyle birlikte ana tahliye köprüsü oldu. ABD vatandaşlarının Türkiye üzerinden tahliyesinde İncirlik Üssü de kullanılıyor.

Lübnan'dan tahliye edilenlerin sayısı 30 bini geçti. Saldırının başladığı günden bu yana 100 binden fazla Lübnanlı da karayoluyla Suriye'ye kaçtı.
AA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2006 Pazartesi 08:49:14
Güncelleme :24 Temmuz 2006 Pazartesi 13:13:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?