19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Takdirlik öğrenciye ‘geri zekâlı’ raporu

Denizli’de özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri büyük bir yolsuzluk suçlaması ile karşı karşıya. Normal çocuklara ‘geri zekâlı’ raporu düzenleyerek devlet kurumlarından para alındığı ileri sürülüyor. “900 çocuk için sahte rapor düzenlenmiş.” diyen Vali Şimşek, skandalın boyutu büyüyünce bakanlıktan müfettiş istedi.

Denizli’de özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden gelen sağlık raporlarının ‘sahte’ olduğu yönündeki iddiaları incelemek üzere başlatılan soruşturma, derinleştirilerek sürdürülüyor. SSK ve Emekli Sandığı’nın bu kurumlardan hizmet alan her öğrenci başına 329 YTL vermesini fırsat bilen bazı kişilerin normal çocukları ‘geri zekâlı’ göstererek devleti zarara uğrattıkları ifade ediliyor. SSK Denizli İl Müdürlüğü’ndeki bir memurun ihbarı üzerine harekete geçen Denizli Valiliği, ön incelemede skandalın boyutunun büyük olduğuna hükmedince Sağlık Bakanlığı’ndan müfettiş istedi. İlde 20 gündür söz konusu iddiaları araştıran müfettişlerin önemli bilgilere ulaştığı belirtiliyor. Müfettişlerle sürekli irtibat halinde olan Denizli Valisi Gazi Şimşek, “Normal zekâ seviyesindeki yaklaşık 900 çocuğa geri zekâlı raporu verilmiş.” diyerek skandalın boyutlarını ortaya koyuyor. Sağlık raporlarının 400’ünün sahte, 500’ünün ise usulsüz hazırlandığını kaydeden Vali Şimşek, kesin bilgilere ise araştırma bittikten sonra ulaşılacağını söylüyor.

Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ekici ise yeni düzenlemeye göre çocukların özel eğitime ihtiyacı olup olmadığının rehberlik ve araştırma merkezlerindeki rehber uzmanların vereceği rapor (IQ) sonrasında belirleneceğine dikkat çekerek, “Böylece usulsüz olarak iş yapılması da engellenecek.” diyor. Denizli’de 10 tane özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinden 3 bin çocuk hizmet alıyor. Türkiye genelinde ise 100 bin çocuğun gittiği 750 merkez mevcut. Mağdur olduğunu ileri süren ailelerle yapılan görüşmelerde de ilginç ayrıntılara ulaşıldı: Denizli’de 5. sınıf öğrencisi Ç.Ö. arkadaşlarının tavsiyesi üzerine derslerine takviye almak için rehabilitasyon merkezine gitmeye karar veriyor.

Yurtseven Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ne müracaat eden Ç.Ö., için yetkililer, ailesinden noter tasdikli vekalet alarak işlemleri başlatıyor. Ancak Denizli Servergazi Devlet Hastanesi’nin sağlık raporunda Ç.Ö.’de 68 zekâ seviyesi ve yüzde 40 işgücü kaybı olduğu yazmaktadır. Kızına verilen raporu gören baba M.Ö. durumdan şüphelenerek bilgi almak için merkeze gider. Baba M.Ö., Yurtseven Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi sahibi Fatma Yurtseven’in kendisine, ‘Kızınız iki yıl eğitim göreceği için problem çıkmaz. Siz korkmayın bize güvenin.’ dediğini ifade ediyor. M.Ö., “Bu haksızlığı kabul edemedim ve Emekli Sandığı’na dilekçe göndererek iptal işlemleri yaptım.” diyor. İddiaların asılsız olduğunu söyleyen Yurtseven ise, “Bizim saklayacak hiçbir şeyimiz yok. Diğer kuruluşlar bu dedikoduları karalama amaçlı gündeme getiriyor. Sanırım bu, rekabetten olsa gerek.” diye konuşuyor.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki rapor skandalını, SSK Denizli İl Müdürlüğü’ndeki bir görevlinin dikkati ortaya çıkardı. Rehabilitasyon merkezlerinden gelen sağlık raporlarının ‘sahte’ olduğundan şüphelenen memur, durumu İl Müdürü Ayhan Dorum’a bildirdi. Dorum da konuyu Denizli Valiliği’ne bildirerek, inceleme talep etti. Valilik, konunun ‘bilgi ve teknik gerektiren iş’ olduğu kanaatine vararak Sağlık Bakanlığı’ndan müfettiş talep etti. Denizli Valisi Gazi Şimşek ise özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerindeki rapor olayının Sağlık Bakanlığı müfettişi tarafından 20 gündür incelendiğini açıkladı. Vali Şimşek, “Konuyla ilgili bir ay önce bize bilgi ulaştı. Valilik olarak inceleme başlattık. Araştırmalarda işin boyutunun çok büyük olduğunu gördük.” dedi. Denizli Milli Eğitim Müdürü Ekrem Ekici, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin son bir yılda mantar gibi artmasının şüphe çektiğini dile getiriyor. Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Başhekimi Gürbüz Akçay, Denizli İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş ve SSK İl Müdürü Ayhan Dorum ise açıklama yapmaktan kaçınıyor. 


Zaman
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2006 Pazar 05:53:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Selahattin Ölmez IP: 212.175.155.xxx Tarih : 9.07.2006 09:36:56
Burası Türkiye diyeceğim ama utanıyorum,daha çok eğitim daha çok ahlak,daha çok vijdan muhakemesi dersi almamız lazım.Daha doğrusu eğitenleri eğitmemiz gerekli sanıyorum.Tüm Türk vatandaşlarını aklı hür,vijdanı hür,adil ve dürüst olmaya davet ediyorum.