22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Taksim, 1 Mayıs'a kapalı

İstanbul Valisi Muammer Güler, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Kadıköy, Çağlayan ve Kazlıçeşme meydanlarında kutlanacağını, başta Taksim olmak üzere bunun dışındaki yerlerde yapılacak kutlamalara izin verilmeyeceğini söyledi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yaklaşan 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla yapılan toplantıdan sonra açıklama yapan Vali Güler, "Bu yıl bazı konfederasyonlar tarafından başta DİSK olmak üzere Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda öngörülen ve valilikçe de toplantı ve gösteri yürüyüşüne uygun olarak tespit edilen alanlar dışında, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yapılacağı konusunda basın açıklamaları, bazı kararlar ve bazı örgütler tarafından 1 Mayıs'ta Taksim'de gösteri ve toplantı yapılmak üzere afişlerin dağıtıldığı görülmektedir.

Taksim, İstanbul'da gösteri ve yürüyüş yapılacak alanlardan biri değildir. Bununla ilgili olarak toplantı ve yürüyüşler için Kadıköy Meydanı, Çağlayan Meydanı ve Kazlıçeşme Meydanı tespit ve ilan edilen alanlar arasındadır." dedi. 

Belirtilen alanlar dışında toplantı ve gösteri yürüyüşüne izin verilmeyeceğinin altını çizen Vali Güler, "Böylesine kanunsuz bir toplantının yapılmasına izin verilmesi veya böyle bir toplantıya teşebbüs edilmesi halinde ilgililer ikaz edilerek kanunsuz toplantının dağıtılacağı kanunun amir hükmüdür. Polisin ve güvenlik güçlerinin de yapacağı husus budur. 

Özellikle bu tür kanunsuz toplantılarda bazı örgütlerce, bazı yasadışı örgütlerce provokatif eylemler yapılabileceği istihbaratı olmuştur. Kanunsuz toplantıya gelen kişiler kendilerinin güvenlik güçleri tarafından dağıtılacağını da göze almak ve böylesine bir eyleme sebebiyet vermek amacıyla buraya geldikleri için doğacak sonuçlardan kendileri sorumlu olacaklar." şeklinde konuştu.

Kanunsuz gösteriye katılanların sonuçlarına katlanacağını belirten Güler, "İstanbullulardan beklentimiz de bu tür yasal olmayan toplantı ve gösteri yürüyüşlerine yapılan davetlere karşı ihtiyatlı davranmaları ve buna itibar etmemeleridir. Halkı kanunsuz toplantı ve miting yapmaya çağıran sorumlular hakkında cumhuriyet savcılıklarına gerekli suç duyurusunda bulunulmuştur." dedi.

Vali Muammer Güler, açıklama sırasında Aksaray'da 8'i öğrenci 33 kişinin öldüğü kaza sonrası okullara gerekli uyarıların yapıldığını da kaydetti. Güler, "Düzenlenecek faaliyetlerde katılacak kişi sayısı, bunların nitelikleri, amaç eğitim ve öğretimle ilgili doğrudan bu faaliyetlere dönük olması ve bu gezilere gidecek olan araçların belgeleri, sürücü ve araçların niteliklerinin buna uygun olması gibi hususlarda kendilerine ikazlarda bulunduk. Benzeri kazaların yaşanmamasını diliyoruz." diye sözlerini tamamladı.

Zaman
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2007 Çarşamba 02:33:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?