18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Taksim olmadı, 1 Mayıs Kadıköy'de

 Mayıs'ta Taksim'e izin yok

İstanbul Valisi Muammer Güler, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ), Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına açılması için yaptığı başvuruya ilişkin ''Dün akşam itibarıyla bu talebin yerine getirilemeyeceğini kendilerine tebliğ ettik''dedi...

''TÜRK-İŞ'in 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamaya ilişkin bir müracaatı oldu. Dün akşam itibarıyla bu talebin yerine getirilemeyeceğini kendilerine tebliğ ettik'' diyen Vali Güler, TÜRK-İŞ'in de bu talep yerine getirilmediği takdirde Kadıköy'de 1 Mayıs mitingi yapmayı istediklerini söylediklerini, bugün bu konuda müracaatta bulunacaklarını sandığını bildirdi.

TBMM'nin 1 Mayıs'ı Emek ve Dayanışma Günü olarak resmi tatil ilan ettiğini hatırlatan Güler, şöyle konuştu:

''Bunu çok önemsiyoruz. 1 Mayıs'ın artık bir kabus, bir gerginlik, bir çekişme günü olmaktan öte barışın egemen olduğu, hoşgörünün egemen olduğu, emeğin ve dayanışmanın değerlerinin ön plana çıktığı bir gün olarak kutlanmasını istiyoruz. Geçtiğimiz yıl ve daha önce İstanbul'da yaşanan sıkıntıların tekrar gerçekleşmesini istemiyoruz. Elbette Taksim'de bu günle ilgili geçmişteki o acı olayların anılmasını da anlayışla karşılıyoruz. Taksim çok geniş katılımlı toplantıların yapılmasına elverişli değil. Ama aynı gün sendikalarımızın yöneticileri, yurt dışından gelen temsilciler, siyasi partilerimizin temsilcileri orada çelenk koyabilir, saygı duruşunda bulunabilir, mesajlarını ifade edebilirler. Bununla ilgili kendilerine her türlü kolaylık gösterilecektir.''

İstanbul'un bu anlamda artık dünya ve Türkiye'ye kötü görüntülerle yansıtılmasını istemediğini belirten Güler, ''1 Mayıs'ın artık yeni kanun çerçevesinde emek değerlerinin, sendikal taleplerin öne çıktığı bir dönem olmasını istiyorum. Gerginliklerden uzak, itişmelerden kakışmalardan uzak ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti olan İstanbul'u, Avrupa'da ve dünyada kötü örneklerle yansıtmayacak şekilde kutlanmasını arzu ediyoruz. Güvenlik güçlerimiz bu konuda ellerinden gelen her türlü katkıyı sağlayacak'' dedi.

Mayıs'ı Kadıköy'de kutlayacaklar

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, konfederasyonun, 1 Mayıs kutlamalarını Taksim Meydanı'nda yapma başvurusunun İstanbul Valiliğince reddedilmesiyle ilgili, ''Taksim'e izin verilmemesi, 1 Mayıs'ın tatil edilmesi sevincine gölge düşürmüştür'' dedi...

Kumlu, yaptığı yazılı açıklamada, Başkanlar Kurulunun aldığı karar gereği, 20 Nisanda valiliğe başvuruda bulunarak, 1 Mayıs kutlamalarını Taksim'de yapmak üzere izin istediklerini ancak dün akşam saatlerinde bu talebin reddedildiğinin bildirildiğini ifade etti.

İstanbul Valiliğinin kararını, 1 Mayıs'ın ''Emek ve Dayanışma Bayramı'' ilan edildiği günlerde, ''yasaksız bir Türkiye özlemi'' adına kaygıyla karşıladıklarını belirten Kumlu, şunları kaydetti:

''Türk-İş, valiliğin bu kararı ile Taksim Meydanı'nda yaşanacak coşkulu kucaklaşma, Taksim şehitlerini kitlesel olarak anabilme ve Taksim korkularından arınabilme fırsatının bir kez daha kaçırıldığını düşünmekte, bundan ülkemiz adına üzüntü duymaktadır. Taksim'e izin verilmemesi, 1 Mayıs'ın tatil edilmesi sevincine gölge düşürmüştür.

Ancak Türk-İş, Taksim tartışmalarının İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarına engel oluşturmasına izin vermeyecektir. Türk-İş, yine Başkanlar Kurulu kararı gereği daha önce de açıkladığı gibi 1 Mayıs'ı bu yıl İstanbul'da Kadıköy Meydanı'nda kutlayacak, izin için valiliğe gerekli başvuruyu yapacaktır.''

Kumlu, bu kutlama öncesinde konfederasyon yöneticilerinin, Türk-İş'e bağlı sendikaların başkan ve yöneticilerinin, sendikaların şube başkan ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu büyük bir grupla Taksim Meydanı'nda olacağını bildirdi.

Taksim Cumhuriyet Anıtı ve Kazancı Yokuşu'nda karanfillerle 1 Mayıs şehitlerini anacak ve basın toplantısı düzenleyeceklerini belirten Kumlu, Kadıköy Meydanı'nda düzenleyecekleri mitinge, başta işçi ve memur konfederasyonları olmak üzere tüm emek ve meslek örgütleri ile yurt dışından gelen konukları davet etti.

AA
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2009 Perşembe 19:48:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?