28
Mayıs
2024
Salı
GÜNCEL

Talat'tan Kıbrıs'lı Türklere uyarı

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Güney Kıbrıs'ın Kıbrıslı Türkler için tehlikeli bölge haline geldiğine işaret ederek, Güney Kıbrıs'a geçenlere dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulundu. 

Bugün KKTC'de yayın yapan Kıbrıs TV'de Taylan Kav'ın sunmuş olduğu sabah programına canlı yayın konuğu olarak katılan Cumhurbaşkanı Talat, son dönemlerde Güney Kıbrıs'ta Kıbrıslı Türkler'e yönelik yapılan saldırılar ve Ceza Yasası'nda Kıbrıslı Türkler'in tutuklanması öngören değişikliklere dikkat çekerek, Güney Kıbrıs'ın Kıbrıslı Türkler için riskli bölge durumunda bulunduğunu belirtti. 

Cumhurbaşkanı Talat, Güney Kıbrıs'taki Ceza Yasası'nda değişikliğin incelendiğini anlatarak, "Yasaya göre bir ev almış, orada oturan ve o ev üzerinde değişiklik yapmamış insan belki kurtulur. Bunun dışında el değiştirme, kiralama, herhangi bir gelir elde etme kovuşturmaya tabidir. Birisi sizi ihbar ederse, bu da kovuşturma nedenidir. Böyle bir durumda kişi, Güney'e geçerken tutuklanıp soruşturma yapılacak ve herhangi bir mal almadığını ispat etmeye çalışacak ki kurtulsun. Bu ciddi bir tehlikedir" dedi. 

İngiliz okulundaki saldırının, Rum lider Tasos Papadopulos'un ifade ettiği gibi 'kafasız birkaç serserinin işi' olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Talat, bunun Güney'de yükselen milliyetçiliğin bir sonucu olarak ortaya çıktığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Talat, Güney Kıbrıs'taki eğitim sisteminin de gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. 

Talat, Güney Kıbrıs'taki milliyetçiliğin daha önceden görüldüğünü dile getirerek, "Siz halkınıza ne yüz gösteriyorsanız, onlar da öyle davranır. Eğer siz, Rum mallarında oturan Kıbrıslı Türkleri de kapsayacak şekilde Ceza Yasası düzenlemesi yaparsanız ve Kıbrıslı Türkler'i suçlu ilan edip hapse sokacağınızı söylerseniz, o zaman Kıbrıs Rum halkının nasıl davranmasını beklersiniz?" diye sordu. 

Güneydeki milliyetçi yükseliş ile ilgili BM Genel Sekreteri Kofi Annan başta olmak üzere AB yetkililerine mektup gönderdiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Talat, mektubunda bu yükselişin sorumlusunu, Rum Yönetimi olarak gösterdiğini belirtti. Talat, söz konusu mektubun BM belgesi olarak yayınlandığını da sözlerine ekledi. 

"Dünyaya, Kıbrıs Türkü'nün bütünlüklü, kazan-kazan ilkesi çerçevesinde bir çözümü istediğini anlatıyoruz" diyen Talat, Kıbrıs Türk tarafının BM parametrelerinde iki bölgeli, iki kesimli siyasi bir çözümü arzuladığını dile getirdi. 

Cumhurbaşkanı Talat, son dönemlerde Kıbrıslı Türkler'e yapılan saldırılar ve diğer olayların, geçiş döneminin yavaş olmasını, iki toplumun birbirine yakınlaşmasının, birbiriyle kaynaşmasının zaman içinde gerçekleşmesinin gerekliliğini gösterdiğini aktardı. 

Kıbrıs sorununun yeni bir alanda bulunduğundan söz eden Talat, Türkiye'nin üyelik müzakereleri askıya alınsa dahi, Kıbrıs sorununun eski konumunda olmadığını, Kıbrıslı Türkler'in elindeki kozun arttığını anlattı. 

Talat, dış politikada pek çok şeyin değiştiğini, geçmişte Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak Kıbrıs Türk tarafının suçlandığını ifade ederek, "Bugün çok farklı bir durum var. BM konuyu ele alırken, Kıbrıs sorununun çözümünün bu yeni şartlarda olacağını kabul ediyor. Annan Planı'nın da bu yeni şartları yarattığını kabul ediyor. Şu anda konunun nasıl ele alınacağı henüz açık değil" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2006 Cuma 23:02:43
Güncelleme :24 Kasım 2006 Cuma 23:13:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?