19
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

'Tanrının olmadığı yer' 13 yıllık çıktı

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ndeki zindanın girişinde yazılı olan ve eski Müze Müdürü Oğuz Alpözen tarafından 500 yıllık olduğu iddia edilen ‘İnde Deus Abest’ - (Tanrının olmadığı yer) yazısının gerçekte 13 yıl önce teknisyen Behçet Dinçer tarafından yazıldığı ortaya çıktı. 48 saattir yazı üzerinde çalışmalarını sürdüren Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları incelemelerini tamamladı.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde 1992 yılında bulunan ve 1994 yılında dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar tarafından ziyarete açılan zindanın kapısında yazılı olan ve 500 yıllık olduğu iddia edilen ‘İnde Deus Abest’ (Burada Tanrı Yoktur) yazısının aslında 13 yıllık olduğu ortaya çıktı. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde zindanın girişindeki latince yazıyı Behçet Dinçer’in, “Ben Yazdım’ demesinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından cuma günü gönderilen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Zülküf Yılmaz, Latin Dili Uzmanı Haydar Dönmez ve İstanbul Üniversitesi’nde görevli Epigraf Prof.Dr. Hamdi Sayar yaklaşık 48 saat süren çalışmalarını tamamladı.

Üç kişilik bilim heyeti zindandaki Latince yazı üzerinde inceleme yaparken, Müze Müdürü Yaşar Yıldız ve müzede görevli 4 arkeologdan da yardım aldı. Uzmanlar 500 yıllık olduğu iddia edilen Latince yazının aslında 1993 yılında yazıldığını yani 13 yıllık olduğunu tespit ettiklerini açıkladı. Konu ile ilgili olarak resmi açıklamayı ise pazartesi veya Salı günü Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un yapacağı ileri sürüldü.
.
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2006 Pazartesi 10:13:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?