26
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Tartışmaya Gerçeker de katıldı

Gerçeker, Bakan Günay'ın Ergenekon Türkan saylan için `Onu görme ya, onu görme' şeklindeki yorumunu hakkında şunları söyledi: "Demokratik bir ortamda demokratik hukuk sistemi içinde herkes her kurumu, herşeyi eleştirebilir. Yeter ki bu, eleştiri sınırlarında olsun. Haksız istinadlarda bulunulmasın. Elbette yanlış yapılan şeyler eleştirilebilir. Bunun yanlış olup olmadığını araştırmak, soruşturmak ondan sonra değerlendirme yapmak gerekir."

 

YARGITAY Başkanı Hasan Gerçeker, İzmir'in Çeşme İlçesi'nde yargı sorunlarının tartışıldığı toplantıda, `yargının siyasallaştığı' yönündeki iddiaları yanıtladı. Gerçeker, "İnsanların yargıya olan güveni sarsılırsa devlet de toplum da bundan çok büyük zarar görür. Onun için herkesin bu konuda çok hassas olması gerekiyor. yapılan yanlışlar elbette eleştirilebilir. Bunlara yol açmamak, yanlış yapmamak lazım" dedi.

İzmir'in Sheraton Otel'de yapılan `Yargı Teşkilatı Toplantısı'na katılan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, öğle yemeği arasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gerçeker, toplantıda yargının beş yılını planladıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

 

"Toplantı gayet güzel geçiyor. Yargının sorunlarını tartışıyoruz. Yargı bildiğiniz gibi devletin güveni, teminatı olan bir kurumdur. Burada büyük bir yargı ailesi olarak, başsavcı arkadaşlarımızla yargının sorunlarını dile getirmeye çalışıyoruz. Stratejik raporları tartışıyoruz. Bu raporlar yargının bundan sonraki beş yılını düzenleyen raporlardır. Yargının bundan sonraki işleyişine yön verecek sorunlarımız nelerdir, alınması gereken tedbirler nelerdir, bunları tartışıyoruz."

Gerçeker, basın mensuplarının `Yargının siyasallaştığı' yönündeki iddiaları sormaları üzerine şunları söyledi:

"Biz hiçbir zaman yargının böylesi eleştiriler ve düşüncelerle gündemde olmasını arzu etmiyoruz. Yargı toplumun teminatıdır, devletin teminatıdır. Bugün Anayasa'mızda üç ayrı erk kabul edilmiş. Yasama, Yürütme ve yargı. Tabi bize göre yargı bunların en önemlisi. İnsanların yargıya olan güveni sarsılırsa devlet de toplum da bundan çok büyük zarar görür. Onun için herkesin bu konuda çok hassas olması gerekiyor. Yapılan yanlışlar elbette eleştirilebilir. Bunlara yol açmamak yanlış yapmamak lazım. Bunları da çok büyük hassasiyetle değerlendirmek lazım. Bunları, yargıyı eleştirmek yıpratmak için bir vasıta olarak görmemek lazım."

`YANLIŞ YAPILAN ŞEYLER OLABİLİR'

Gerçeker, Anıtkabir'e yürüyüşlerin, rektörlerin gözaltına alınmasının bu güveni sarsıp sarsmadığı yönündeki soruyu da şöyle yanıtladı:

"Biz burada yargının genel sorunlarını tartışıyoruz. Her kurumda olduğu gibi yanlış yapılan bazı şeyler olabilir. Sorunların olduğu yerde, bu kadar iş yükünün olduğu yerde gösterilen çabalara rağmen bugün yargının tam istediğimiz düzeye gelmemiş olmasından kaynaklanan birtakım sorunlar olabilir. Biz elbirliği ile bunları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Adalet Bakanlığı, adli temsilciler, idare mahkemesi, hakim arkadaşlar var. Birlik ve beraberlik için bu sorunların en aza indirilmesi, tamamen ortadan kaldırılması için çaba sarfediyoruz."

`HER KURUM ELEŞTİRİLEBİLİR'

Gerçeker, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Ergenekon Soruşturması kapsamında evinde arama yapılar ÇYDD Başkanı Türkan saylan için `Onu görme ya, onu görme' şeklindeki yorumunu hakkındaki düşüncelerini soran gazetecilere şu yanıtı verdi:

"Demokratik bir ortamda demokratik hukuk sistemi içinde herkes her kurumu, herşeyi eleştirebilir. Yeter ki bu, eleştiri sınırlarında olsun. Haksız istinadlarda bulunulmasın. Elbette yanlış yapılan şeyler eleştirilebilir. Bunun yanlış olup olmadığını araştırmak, soruşturmak ondan sonra değerlendirme yapmak gerekir."

Vatan
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2009 Pazartesi 15:40:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?