22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

TBMM Şemdinli Komisyonu'nda JİT kavgası

TBMM'de Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova'da meydana gelen olayları araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, eski Hakkari Valisi Erdoğan Gürbüz, eski Şemdinli Kaymakamı Mustafa Cihan Feslihan ve Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanı Selim Akyıldız'ı dinledi.

Ancak komisyonun CHP'li üyeleri, Jandarma İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Mehmet Çörten'in komisyona gelerek rapor vermesi konusunda haberdar edilmedikleri tepkisini sürdürürken, Çörten'in komisyona çağrılması konusunda ısrarcı oldu. Başkan Sıvacıoğlu, komisyonun çoğunluğunun istemesi durumunda Tuğgeneral Çörten'in çağrılabileceğini dile getirmesine karşın bir oylama yapılmadı. CHP, komisyonun bundan sonraki toplantısında bu konudaki ısrarını sürdürecek.

Komisyon bugün AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu toplandı. Basına kapalı yapılan bugünkü toplantıda, sırasıyla, olaylar meydana geldiğinde Hakkari Valiliği görevinde bulunan ve şu anda Tokat Valiliği görevini yürüten Erdoğan Gürbüz ile yine aynı dönemde Şemdinli Kaymakamı olan ve halen Karabük-Ovacık kaymakam vekilliği yapan Mustafa Cihan Feslihan tarafından, komisyona bilgi verildi.

Edinilen bilgiye göre komisyona davet edilen kişiler dinlenmeden önce komisyonun CHP'li üyeleri, Jandarma İstihbarat Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Çörten'in komisyona gelerek rapor vermesi konusunda haberdar edilmedikleri tepkisini dile getirdiler. Çörten'in komisyona geldiğini ve bir rapor sunduğunu gazetelerden okuduklarını anlatan CHP'liler, komisyonun töhmet altında kaldığını ifade ederek, Çörten'in komisyona çağrılmasını ve dinlenmesini talep etti.

Bu konuda bazı AKP'li üyeler de destek olurken, ısrarcı olan üyelere Komisyon Başkanı Musa Sıvacıoğlu, "Komisyonda böyle bir eğilim olursa çağırır dinleriz" dedi. Toplantıda Tuğgeneral Çörten'in çağrılması konusunda bir karar alınmazken, CHP'liler önümüzdeki toplantıda bu konudaki ısrarını sürdürecek ve bir oylama yapılmasını talep edecek. Yine edinilen bilgilere göre Vali Gürbüz ve Kaymakam Feslihan'ın, olaylara ilişkin olarak hazırladıkları raporları komisyonun bilgisine sunduğu ve daha önce kamuoyuna açıklanan konularda, komisyon üyelerinin sorularını cevaplandırdı.

Vali Gürbüz'ün, devlet sırrı olduğu gerekçesiyle farklı bir bilgi vermediği bildirilirken, Gürbüz'ün komisyona sunduğu raporda öne çıkan en önemli bölümü ise, "Bölgede, PKK'nın varlıklı kişilerden vergi aldığı, vermeyenlere karşı patlayıcı kullandığı, bu patlayıcıların öldürmeye değil, daha çok korkutmaya yönelik olduğu" bilgisi oluşturdu. Kaymakam Feslihan'ın da Şemdinli'de o gün yaşanan olayları anlatıp, bombalama sırasında ölen şahsın cesedi gelince halkın galeyana geldiğini ve o andan itibaren olayların kontrolden çıktığını, emniyetin taşlandığını anlattığı ifade edildi

"TOPLANTIDA KOMİSYON ÜYELERİ, BAŞKAN SIVACIOĞLU'NDAN BİLGİ İSTEDİ"
Komisyonun bilgisine başvurduğu bir diğer isim olan Terörle Mücadele Daire Başkanı Akyıldız da, olay günü Şemdinli'de Emniyet Müdürü ile beraber olduğunu ve patlamanın ardından Emniyet Müdürü'nün olay yerine gitmesine karşın, kendisinin emniyette kaldığını anlattığı kaydedildi. Akyıldız'ın Emniyet Genel Müdürlüğü'nü arayarak bölgede kalıp kalmama konusunda bilgi istediği ve kendisine Ankara'ya dönmesinin söylenmesinin ardından, helikopterle Hakkari'ye, oradan da Ankara'ya döndüğünü ifade ettiği öğrenildi.

Bu arada Akyıldız'ın konuşması sırasında tansiyonun biraz yükseldiği dile getirilirken, Akyıldız'ın komisyon üyelerinin, "Hiç mi merak etmedin? Olay olmuş, bu gibi konularla ilgili en önemli kurumlardan birini başındasın" sorusuna, "Yok, benim görevim değil orada emniyet, jandarma, savcı var. Ben oraya sadece bölgedeki emniyet güçlerinin araç ve gereç ihtiyacının belirlenmesi amacıyla gitmiştim. Orada bulunduğum sırada patlamaların olması sadece bir rastlantı" yanıtını verdiği öğrenildi. Akyıldız'ın şu an tutuklu bulunan astsubaylarla ilgili yorum yapamadığı, konuyu yargının aydınlatacağını söylediği belirtilirken, Akyıldız, son bir yılda PKK'dan bir ton patlayıcı ele geçirildiğini, hala ellerinde 1.5 ton patlayıcı olduğunun tahmin edildiğini anlattı.

Bu arada CHP'li bir komisyon üyesi Jandarma istihbaratına bağlı astsubayların kent merkezlerinde görev yapabilmeleri için emniyet müdürünün kaymakamın, valinin haberi olması gerekirken, söz konusu kişilerin bu çalışmadan haberdar olmadıkları izlenimini aldığını anlattı. Astsubayların ellerinde bir görev kağıdı olduğunu ancak jandarmanın önce istihbarat çalışması yapıp daha sonra polisle ortak operasyon gerçekleştireceklerini anlattığını dile getiren komisyon üyesi bunun hukuka uygun olmadığını ve oradaki mülki amirlerin hiç birinin astsubayların görevli olduklarından haberdar olmadıklarını söyledi.

Toplantıda, komisyon üyelerinin, Jandarma İstihbarat Teşkilatı'nın (JİT), olaylar hakkında basında yer alan raporuyla ilgili olarak Başkan Sıvacıoğlu'ndan bilgi istediği ve Komisyon Başkanı Sıvacıoğlu'nun, ''Basında bu konuda çıkan haberlerin tümü asılsızdır. JİT'ten bir başkan yardımcısı bize gelerek raporu verdi ve çok kısa bir bilgi sundu. 2 çay içip gitti, raporu okuduğunuzda, yazılanların asılsız olduğunu siz de göreceksiniz'' dediği öğrenildi.

Komisyonun, Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan konuya ilişkin bilgi istediği ve gelen yanıtta, "Bu konuda herhangi bir çalışma yoktur" denildiği ifade edilirken, Cumhuriyet Savcılığı'ndan konuya ilişkin esas dosyanın gelip incelenmesinin ardından, üyelerin bölged, Gürbüz'ün komisyona sunduğu raporda öne çe incelemelerde bulunacağı da öğrenildi.

.
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 21:41:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?