23
Mayıs
2024
Perşembe
GÜNCEL

TBMM'de müzakere gerginliği


TBMM Genel Kurulu'nda, gündemdışı konuşmalardan sonra Hükümetin AB konusunda Meclisi bilgilendirmesiyle ilgili Danışma Kurulu kararı okunarak kabul edildi. Buna göre, Hükümet'e 45, gruplara 30, kişisel konuşmalara da 10'ar dakika süre ayrılması kararlaştırıldı.

Danışma Kurulu kararının kabul edilmesinden sonra söz alan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin 3 Ekim'de AB ile müzakerelere başladığını belirterek, müzakerelerin başlamasının kolay olmadığını söyledi.

3 Ekim günü ve öncesinde yaşananları anlatan Dışişleri Bakanı Gül, "5-10 yıl sonra bu büyüme hızı ile Türkiye çok farklı olacaktır. Belki de 10 yıl sonra Türkiye'yi yönetenler Avrupa Birliği'ne girmekten vazgeçecektir" dedi.

BAYKAL'IN İTİRAZI

Meclis Genel Kurulu'na AB süreci ile ilgili bilgi veren Gül, tüm partilere müzakere çerçeve belgesi'nin gönderildiğini söyleyince, ortam gerildi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, oturduğu sıradan Gül'e müdahale ederek, buna itiraz etti. Baykal, kendilerine böyle bir belge gelmediğini söyledi.

Bunun üzerine Abdullah Gül, Baykal'ın yanına giderek, belgeyi masasının üzerine koydu. Baykal itiraz edince geri aldı.

Gül, ardından da, "Muhalefete bilgi vermek zorunda değiliz. Koalisyon hükümeti değiliz" diyerek çok sert bir çıkış yaptı. Sorumluluğu olan bu gruptur diyen Gül, "Son oluru tabii ki, kendi grubumdan alacağım. Bu reformları hepiniz hazmedeceksiniz, Sorumluluk bize ait, her durumda tenkit edilecektik" dedi.

Müzakerelerin başlamasıyla ilgili kararın 17 Aralık'ta alındığını hatırlatan Gül, müzakerelerin başlaması için bazı şartların ortaya konulduğunu, Türkiye'nin 6 yasa değişikliği ve ek protokolün onayı ile bu şartları yerine getirdiğini anlattı.

MÜZAKERE ÇERÇEVE BELGESİ

Abdullah Gül, AB'nin hazırladığı çerçeve belgesinin AB'yi bağlayan bir pozisyon olduğunu ifade ederek, “Sonunda mutabakata varıp altına imza attığımız, bir kağıt değildir. Kendilerinin mutabakatıdır. Kendi pozisyonlarıdır, kendilerinin yol haritasıdır” dedi.

Türkiye'nin de bir pozisyonu olacağını belirten Gül, “O da bizim yol haritamız olacaktır” diye konuştu. Müzakerelerin ne kadar süreceğini o ülkenin performansının belirleyeceğini kaydeden Gül, bunun sonunda bir Katılım Ortaklığı Belgesi'nin hazırlanacağını, bu belgenin her iki tarafı da bağlayan, altına imza atılan, hukuki bir belge olacağını vurguladı.

"ABD'YE BİLGİ VAR, MECLİS'E YOK"

CHP Grubu adına söz alan Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de, Dışişleri Bakanı Gül'ü Meclis'e karşı daha ciddi olmaya davet etti. Öymen şöyle konuştu:

"Meclis, halkın sesidir. Meclis'e bilgi vermeyeceksiniz de kime vereceksiniz. ABD'ye verdiğiniz bilgiyi Meclis'ten esirgediniz."
AJANSLAR
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2005 Çarşamba 17:04:14
Güncelleme :5 Ekim 2005 Çarşamba 22:56:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?